Ο Will Butler των Arcade Fire στις 10 Μαρτίου κυκλοφορεί τον πρώτο προσωπικό δίσκο του. Στο μεταξύ, αποφάσισε να κάνει το καλύτερο promo, γράφοντας από χθες και κάθε μέρα για μία εβδομάδα ένα τραγούδι εμπνευσμένος από τα θέματα που παίζουν στην Guardian. Το πρώτο είναι για το ελληνικό χρέος και τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να βγει από την κρίση. Λέγεται Clean Monday και το συνοδεύει το εξής κείμενο:

«Είμαι υπέρ της Ελλάδας. Στο κάτω κάτω ποιος στο καλό δεν είναι υπέρ της Ελλάδας; Ακόμα κι αν είσαι φανατικός δεξιός ή φανατίλας Γερμανός ή υπερκαπιτάλας προφανώς και δεν θέλεις να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και να αθετήσει το χρέος της. Αλλά πέρα από αυτό, μου αρέσει που είναι μια κυβέρνηση νέων ανθρώπων. Μου αρέσει ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο νέος Υπουργός Οικονομικών. Σε κάποιο βαθμό έχω χάψει την εικόνα που μας πλασάρουν τα μέσα ενημέρωσης γι’ αυτόν, (από την Guardian και το National Public Radio, μέχρι όλα σχεδόν τα μέσα του κόσμου) ως ένα «κάθαρμα» με καθαρούς στόχους που ο οποίος ίσως είναι όσο τρελός χρειάζεται για διαχειριστεί υπεύθυνα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Διάβαζα την ζωντανή κάλυψη της Guardian για τις προσεχείς ελληνικές προτάσεις σχετικά με τον τρόπο που σκοπεύουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, όταν ξεπήδησε  μια μικρή είδηση που εξηγούσε ότι οι ελληνικές αγορές ήταν κλειστές σήμερα επειδή ήταν «Καθαρή Δευτέρα» -το ελληνικό, ορθόδοξο αντίστοιχο της δικής μας πρώτης Τετάρτης της Σαρακοστής. Βρήκα εκπληκτική, ξεκαρδιστική (εντάξει, ίσως και ελαφρά διασκεδαστική) την σύμπτωση ότι οι Έλληνες υπουργοί πάλευαν να βρουν λύσεις για να αποφύγουν την αυστηρή λιτότητα την ημέρα που ξεκινάει η Σαρακοστή.

Και όλο αυτό το ανακάτεμα γίνεται για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μόνο για τους επόμενους λίγους μήνες. Θα είναι ένας μακρύς χειμώνας, μια μακριά άνοιξη, και πιθανότατα ένα πραγματικά μακρύ καλοκαίρι για την Ελλάδα. Αλλά τα δάχτυλά μου είναι σταυρωμένα και εύχομαι όλα να πάνε καλά».

Το κομμάτι είναι αυτό.

Τσέκαρε κάθε μέρα για τα επόμενα στο soundcloud της Guardian.