Τα live τους είναι σκέτος δυναμίτης. Το ομώνυμο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες σε βινύλιο και σε ψηφιακή μορφή. Και ο Johnny μας διηγήθηκε ολόκληρο το στόρι.

Πόσοι και ποιοι είναι οι kooba tercu; Πότε φτιάχτηκαν;
Tο 2009 είχα την ιδέα να μαζέψω τα μεγαλύτερα κουμάσια από την underground μουσική σκηνή της Αθήνας και ειδικότερα από μπάντες όπως τους Cube, Misuse, the Bliss, Masturbation Goes Cloud. Αυτή την περίοδο η σύνθεση της μπάντας αποτελείται από 5 άτομα, συν εμένα.

Με τι άλλο ασχολείστε;
Υπάρχουν μερικά κοινά ενδιαφέροντα μεταξύ των μελών του «πληρώματος»: η πολιτική και η ιστορία, η μαγειρική, οι Ανατολίτικες πολεμικές τέχνες, η αγρο-οικολογία και το παραεμπόριο.

Τι σημαίνει kooba tercu; Πώς προέκυψε το όνομα; Υπάρχει κάποιο στόρι πίσω από αυτό;
Εγώ, ο Johnny o Tercu, είμαι το στόρι. Kooba σημαίνει περίληψη.

Για ποιο λόγο φτιάχνετε μουσική;
Φτιάχνουμε μουσική γιατί μας αρέσει να τζαμάρουμε ατελείωτα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Είναι φοβερό! Όταν θέλουμε να πούμε κάτι φτιάχνουμε κομμάτια από τα τζαμαρίσματα. Υπάρχει μια τεράστια διαδικασία που περιλαμβάνει μουσική και πολύ άραγμα (μπλα μπλα), γεγονός που λειτουργεί σαν θεραπεία … και γουστάρουμε πολύ να πούμε να πούμε.

Δεν ζείτε όλοι στην ίδια πόλη. Πώς είναι –πρακτικά- να φτιάχνεις μουσική από απόσταση;
Δεν φτιάχνουμε μουσική από απόσταση. Όλα τα κομμάτια γράφονται από κοντά, προσπαθούμε να μοιάσουμε στους Oneida.

Πόσο μεγάλη σημασία έχει η ζωντανή εμφάνιση για σας; Πόσο διαφορετικό είναι το γκρουπ από τον ήχο του δίσκου;
Μεγάλη σημασία. Ο στόχος των live μας δεν είναι απλά η παρουσίαση των κομματιών. Προσπαθούμε να αναπαράγουμε –στο βαθμό του δυνατού- τη διαδικασία που βιώνουμε στη δημιουργία τους. Η διαφορά είναι ότι αυτό που θα ακουστεί live είναι πολύ πιο εύπλαστο – διαφορετική σειρά των κομματιών, ιδέες-σφήνες, λίγο πιο αργά/λίγο πιο γρήγορα, μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας. Και με όλα αυτά, προσπαθούμε να βάλουμε το κοινό σε μια κατάσταση αμεσότητας, τόσο στα θορυβώδη όσο και στα πιο ήρεμα μέρη του σετ.

02  kooba tercu

Πόσο δύσκολο είναι να συντηρείς μια μπάντα σήμερα; Από κάθε άποψη. Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζετε εσείς συγκεκριμένα ως μέλη του γκρουπ;
Ρητορική ερώτηση, φανταζόμεθα. Δύσκολο, δύσκολο από κάθε άποψη. Υπάρχει το DIY και η οδός του να επιδιώξεις μια ξένη δισκογραφική που να συνεισφέρει οικονομικά. Και τα δύο απαιτούν αφοσίωση, το δεύτερο όμως ολική δέσμευση – και δεν είναι εύκολο. Για μας συγκεκριμένα και τους φίλους μας σίγουρα.

Υπάρχει κάποιο προσωπικό κόστος;
Υπάρχει, ναι.

Και ποιο είναι το πιο μεγάλο σας όφελος από την ασχολία σας με τη μουσική;
Το υπαρξιακό όφελος.

Πώς τα βλέπετε τα πράγματα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Στο bandcamp γράφετε ότι δεν βλέπετε μέλλον. Υπάρχει κάτι που σας δίνει ελπίδα;
Αγάπη και κινητικότητα.

Ο πιο μεγάλος σας φόβος ποιος είναι;
Το σκοτάδι

Ποια θα ήταν η ιδανική συνέχεια για σας ως γκρουπ;
Να χτιστεί επιτέλους ο ξενώνας μας στην Πελοπόννησο όπου θα φιλοξενούνται κατά προτίμηση μέλη της American harcore σκηνής.

Και τι σημαίνει για σας επιτυχία;
Να έχουμε έμπνευση.

Πώς τα ακούτε τα μουσικά πράγματα της Ελλάδας, πάμε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο [τουλάχιστον δημιουργικά];
Προς το καλύτερο, αλλά μπορούμε και καλύτερα. Η κρίση έκανε καλό.

Αν σας ρωτούσε κάποιος που δεν σας ξέρει τι παίζετε τι θα του λέγατε;
Κάτι ακραίο, βαρύ και πειραματικό. Από εκεί και πέρα, ανάλογα τί ακούει κανείς, ερμηνεύει αλλιώς τον ήχο μας.

Υπάρχει ιδανικό κοινό για σας; Πού απευθύνεστε; Όταν γράφετε τα κομμάτια σας ποιον έχετε στο μυαλό;
Η κολεκτίβα συνομιλεί με όσους ακόμα διερωτώνται αν υπάρχει σήμερα ροκ μουσική που να ‘χει κάτι να πει. Φευγαλέα σκέφτομαι τον Caveman Joe.

Γιατί κυκλοφορήσατε το δίσκο μόνο σε βινύλιο; Το CD δεν σας ενδιαφέρει; Έχει σημασία πια η φυσική μορφή μιας κυκλοφορίας όταν σχεδόν όλοι ακούνε τα κομμάτια στα ακουστικά του λάπτοπ;
Αυτό ακριβώς, για το ψηφιακό το εμ-πι-θρι αρκεί. Το βινύλιο είναι κάτι το φετιχιστικό. Μας αρέσει να βλέπουμε το εξώφυλλο τυπωμένο σε μεγάλη διάσταση και σε πολλές κόπιες.

Ποια είναι η χειρότερη είδηση που ακούσατε τελευταία;
Ο θάνατος του Ντέμης Ρούσσος! Τον ένιωθα καλό μου φίλο…

Και η καλύτερη;
Ο καινούργιος δίσκος των Zu και ότι η Όλλανδια ετοιμάζεται για επιστροφή στο φιορίνι.

Πείτε μου μερικά πράγματα για το δίσκο. Πότε και πώς ηχογραφήθηκε κι ό,τι άλλο νομίζετε ότι θα έπρεπε να ξέρει κάποιος που ενδιαφέρεται για αυτόν.
Τα περισσότερα κομμάτια γεννήθηκαν μέσα από τζαμαρίσματα που γίνανε το 2011-2012 και η ηχογράφηση έγινε τον Ιούλιο του 2012. Ο Johnny έβαλε το μπασοτυμπανοκίθαρο να παίξει live στην «υπόγα» και μετά, με τον κορμό των κομματιών έτοιμο, έγραψε φωνές. Με τις φωνές γραφτήκανε και τα κρουστά και τα synth. Η διάρκεια της live ηχογράφησης κράτησε 3 μέρες και τα overdubs των υπολοίπων έγιναν μέσα στη διάρκεια μιας εβδομάδας. Ένα project τολμηρό μιας και –για όσους δεν κατάλαβαν- μετατρέψαμε προσωρινά το υπόγειο-studio που κάναμε πρόβες σε recording studio για να αποτυπώσουμε την αίσθηση που είχαμε όταν συνθέταμε τα κομμάτια, αλλά και για να μην τα σκάσουμε χοντρά.

03  kooba tercu

Τα επόμενα σχέδιά σας ποια είναι;
Περισσότερες συναυλίες στην Ελλάδα και ίσως κάποια dates έξω. Και ηχογράφηση κάποιων EP/Split με συνοπτικές διαδικασίες…

Οι Kooba Tercu (με μέλη από Cube, Bliss, Misuse, Masturbation goes cloud)  επανέρχονται στην σκηνή για παίξουν το αγαπημένο τους κράμα από βαρύ, χορευτικό καi θορυβώδες rock. Μαζί τους ο Dead Gum -ο Παναγιώτης Σπουλος (Wham Jah, Phase! Records). Παίζει μια ιδιαίτερη bedroom pop που φλερτάρει με το punk και το αναλογικό noise.
Την Mεγάλη Tετάρτη 8 Aπριλίου στο Death Disco με δωρεάν είσοδο!
koobadisco43

https://www.facebook.com/KoobaTercu

http://koobatercu.bandcamp.com