in twin peaks
Στο location του Twin Peaks.

 

Η Έλενα Χαρμπίλα a.k.a. Kid Moxie έχει καταφέρει αυτό που πολλοί θα ζήλευαν: έφυγε από την Ελλάδα στην Αμερική, γνώρισε τους παιδικούς της ήρωες και έγιναν καλοί φίλοι και συνεργάτες. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της album 1888 μιλήσαμε μαζί της και ξεφυλίσαμε παρέα το φωτογραφικό της αρχείο των τελευταίων δέκα χρόνων.

IMG_6860
Στην Omaha, κάνοντας βόλτα μόνη μου μετά από δουλειά, σταμάτησα μια περαστική να με βγάλει φωτογραφία μπροστά στον αγαπημένο μου E.A Poe και το Κοράκι του.

 

Όπως μας λέει η ίδια, όλα ξεκίνησαν από μια συνέντευξη που πήρε από τον David Lynch για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής, σχετικάμε τον διαλογισμό και την επίδρασή του στην δημιουργικότητα. Ο υπερβατικός διαλογισμός, η μέθοδος διαλογισμού που έχει αναλάβει να κάνει ευρύτερα γνωστή το David Lynch Foundation ήταν η αφορμή για μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν την Έλενα να γνωρίσει τον Angelo Badalamenti, που κρύβεται πίσω από το soundtrack-ορόσημο του Twin Peaks, να συνεργαστούν στο καινούριο της album και να διασκευάσει η ίδια το τραγούδι της σειράς Mysteries of Love. Τελικά ο υπερβατικός διαλογισμός μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο; Η ίδια απαντά αρνητικά, «ελπιζω όμως ότι μπορεί να σε κάνει πιο συνειδητοποιημένο».

Το νέο της album 1888 είναι ένας electro-pop δίσκος, με αρκετές εσωτερικές στιγμές και στοιχειωτικά γυρίσματα όπως στο ‘Museum Hotel’ που ερμηνεύει μαζί με τον Gaslamp Killer, μουσικό και παραγωγό του Gonjasufi. Η μας λέει χαρακτηριστικά: «Μου πήρε 3 χρόνια να τελειώσω το ‘1888’ και το θεωρώ κάτι σαν ένα ανοιχτό ημερολόγιο. Είναι πολύ προσωπικό, αλλα κανείς δε θα το καταλάβει εύκολα αυτό επειδή οι στίχοι ειναι συμβολικοί και το συναίσθημα βασίζεται στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί η μουσική και όχι στα λόγια. Το πιο εύκολο κομμάτι της διαδικασίας, τελικά, ήταν να βρω τους κατάλληλους συνεργάτες, οι οποίοι ηταν και καλοί φίλοι, όπως ο Gaslamp Killer, και μουσικοί μου «ήρωες» όπως ο Badalamenti. Το δύσκολο ήταν να κάνω όλες αυτές τις συνεργασίες και τα τραγούδια να «κολλάνε» μεταξύ τους, λες και ειναι επιμέρους κομμάτια μια ενιαίας ιστορίας».

Τι χρειάζεσαι για να φτιάξεις καλή μουσική;
Η προσωπική μου εμπειρία ειναι ότι πρέπει να είμαι σε πολυ καλή ψυχολογική διάθεση για να δημιουργήσω το οτιδήποτε. Ποτέ δεν κατάλαβα πώς κάποιος μπορεί να ειναι δημιουργικός μεσα από τη μαυρίλα του. Το βρίσκω αδιανόητο και αξιοζήλευτο ταυτόχρονα.

Ποια πρωταγωνίστρια του David Lynch είσαι;
Πάντα αγαπούσα το χαρακτήρα της Laura Palmer αλλά ποτέ δεν αισθάνθηκα να ταυτίζομαι μαζί της. Αυτό που σίγουρα με τραβάει σ´ αυτήν ειναι το φωτεινό παρουσιαστικό σε συνάρτηση με το σκοτεινό εσωτερικό της κόσμο.

IMG_5780
Σε γύρισμα του βίντο μου “Lacuna” στην Αθήνα.
(photo by Malktime Photography)

 

Ποιες τρεις αποφάσεις έχουν καθορίσει τη ζωή σου μέχρι σήμερα;
Οι τρεις μετακομίσεις μου: από την Αθήνα στο Λονδίνο, μετά στο Σαν Φρανσίσκο και απο εκεί στο Λ.Α.

Πες μου τρία πράγματα που αγαπάς στο Λος Άντζελες.
Μου αρέσει η χίπικη διάθεση, η έλλειψη καχυποψίας και τα φαράγγια. Δεν μου αρέσει η κίνηση.

Για ποιο πράγμα που έχεις κάνει νοιώθεις πιο περήφανη;
Δύσκολο να απομονώσω κάτι αλλα μάλλον για τον τελευταίο δίσκο μου γιατί ειναι κατι που το διαμόρφωσα τελείως μόνη μου. Με κούρασε πολύ, αλλα με έκανε άλλο τόσο δυνατή.

Εκτός από μουσικός είσαι και ηθοποιός. Πώς ξεκίνησες την καριέρα σου σε αυτό τον τομέα;
Όταν τελείωσα το master μου στις Θεατρικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσισκο, ήμουν πολύ τυχερή και άρχισα να κλείνω πολλές δουλειές που μου εξασφάλισαν έναν ατζέντη και άδεια εργασίας. Ήταν θέμα χρόνου να αποφασίσω να δοκιμαστώ στο Λ.Α. Έτσι τα μάζεψα όλα μια μέρα και οδήγησα ως εκεί χωρίς να ξέρω κανέναν. Μέχρι σήμερα, η πόλη μου έχει φερθεί καλά, και έχω γνωρίσει και συνεργαστεί με ηθοποιούς που δε θα φανταζόμουν ποτέ ότι θα ηταν δυνατόν. Εκτός από την εύνοιά της όμως, η πόλη αυτή, με έχει μάθει και να μπορώ να αντέχω την απόρριψη, να αγαπάω τη διαφορετικότητα μου και να δημιουργώ τις ευκαιρίες αντί να τις περιμένω να έρθουν από μόνες τους.

Με το μεταφραστή στο πλατώ μιας Ιαπωνικής σειράς που επαιξα τη δολοφόνο σε 3 επεισόδια.
Με το μεταφραστή στο πλατώ μιας Ιαπωνικής σειράς που επαιξα τη δολοφόνο σε 3 επεισόδια.
at the famous twin peaks diner
Στο γνωστό diner της σειράς Twin Peaks. #damngoodcoffee #damngoodpie

 

Παρακολουθείς την επικαιρότητα στην Ελλάδα; Έχεις κάποια άποψη για τις πολιτικές εξελίξεις;
Παρακολουθώ αλλά μόνο ως απλός θεατής. Είναι πολύ νωρίς για να έχω ακόμα συγκεκριμένη γνώμη.

Ποιο όνειρό σου θες να πραγματοποιήσεις τα επόμενα χρόνια;
Να μετατρέψω την ευτυχία από ζητούμενο σε δεδομένο.

IMG_0845
Μία από τις πιο μαγικές μέρες της ζωής μου. Με την κολλητή μου, βρήκαμε αυτα τα salt lakes σε ένα roadtrip Joshua Tree-Las Vegas.
IMG_0433
Στα γυρίσματα της τελευταίας μου ταινίας.
IMG_8526
Στο αγαπημένο μου καφέ, #Blacktop στη γειτονιά μου, Dowtown Los Angeles.

https://www.facebook.com/kidmoxie

https://soundcloud.com/kidmoxie