Πέντε χρόνια μετά το «Upload» οι MIKRO επιστρέφουν με το «New» το καινούργιο άλμπουμ τους, το όγδοο κατά σειρά. Το άλμπουμ τους έχει πολλά νέα στοιχεία, ο ήχος τους έχει εξελιχθεί και ωριμάσει, είναι κατά βάση ηλεκτρονικός με αναφορές σε synth pop, dream pop, dance αλλά και σε πιο κλασικές φόρμες.

«Όλη αυτή η μουσική που ακούμε τόσα χρόνια, όλες αυτές οι επιρροές μπήκαν στο μπλέντερ των MIKRO και προέκυψε η νέα δουλειά» λένε. «Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό το άλμπουμ γιατί δεν κάναμε καμία έκπτωση, καμία υποχώρηση και είμαστε πολύ συνεπείς στους εαυτούς μας. Όλο το άλμπουμ ακροβατεί ανάμεσα στο εναλλακτικό και τo mainstream. Ένα εναλλακτικό όπως είναι αυτό των LCD Soundsystem και ένα mainstream όπως αυτό των M83 των Chvrches και του Moby».

IMG_4567copy

Τι είναι η μουσική για σας;
Η ζωή μας. Η αναπνοή μας. Η διέξοδός μας σε όλη αυτή την τρέλα που λέγεται ρουτίνα. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται. Όλα στην καθημερινότητά μας είναι μουσική. Είτε αυτή που ακούμε είτε αυτή που γράφουμε. Το μόνο που δεν είναι η μουσική για εμάς είναι «επάγγελμα». Όχι τουλάχιστον με την έννοια του «κάνω κάτι για να βγάλω χρήματα». Πιστεύω πως αν γινόταν κάτι στον κόσμο και δεν υπήρχαν μουσικά όργανα ή τεχνολογία, εμείς πάλι θα βρίσκαμε τρόπο να κάνουμε μουσική.

Τι σας κάνει να συνεχίζετε και να εξελίσσεστε;
Έχουμε εξελιχθεί ως άνθρωποι και ως μουσικοί. Η εξέλιξη είναι το φυσιολογικό, το λογικό και το υγιές. Η στασιμότητα είναι ανθυγιεινή. Η εξέλιξη είναι μία διαδικασία που γίνεται υποσυνείδητα μέσα από τους πειραματισμούς, τις ακροάσεις, τις συζητήσεις, την ενασχόληση και τις άπειρες ώρες πάνω από ένα synth, μία κιθάρα, ένα κομπιούτερ. Μετά αναλαμβάνει η αφομοίωση και τα φίλτρα του καθενός. Απλά αυτό που προσπαθούμε είναι να προωθούμε τις νέες ιδέες και τα απρόβλεπτα και να απορρίπτουμε τα επαναλαμβανόμενα και τα προβλέψιμα.

Από πού εμπνέεστε για να γράψετε τη μουσική σας;
Από τα πάντα. Όλα είναι ερεθίσματα. Μία εικόνα, μία σκέψη, ένα συναίσθημα, μία κουβέντα, ένα άρθρο που θα διαβάσουμε, κάτι που θα ακούσουμε, μία ταινία, μία μουσική που θα ακούσουμε και η λίστα δεν τελειώνει. Όλα αυτά μεταφράζονται σε μουσική.

IMG_4554 copy

Έχετε κάνει πάρα πολλές συνεργασίες μέχρι σήμερα, ποια ξεχωρίζετε και γιατί;
Δεν ξεχωρίζουμε κάποια. Όλες ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και όλες είχαν κάτι να μας δώσουν. Μας αρέσει πολύ να φλερτάρουμε με κόσμο που δεν «κατέχουμε» και αυτή η ευκαιρία μας δίνεται μέσα από αυτές τις συνεργασίες. Και συνήθως αποδίδει καρπούς. Και σε εμάς αλλά και στον κόσμο.

Οι φαν σας, που σας ακολουθούν από την αρχή τι σας λένε, σας στηρίζουν;
Η αλήθεια είναι πως μετά από 15 χρόνια πορείας, θα ήταν φυσιολογικό οι φίλοι που μας ακολουθούν από την αρχή να έχουν κουραστεί. Γι’ αυτό και εμείς βρίσκουμε τρόπους να δημιουργούμε νέα ερεθίσματα, νέες προϋποθέσεις, είτε με τη μουσική μας, είτε με τις συναυλίες μας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν θέλουμε να επαναλαμβανόμαστε. Και αυτό αποδίδει όταν βλέπεις, πως αρκετός από αυτό τον κόσμο συνεχίζει να μας υποστηρίζει ακόμα, έρχεται στις συναυλίες μας και διασκεδάζει. Το ενθαρρυντικό βέβαια είναι πως βλέπουμε νέα παιδιά να ανακαλύπτουν τώρα τους MIKRO και να έρχονται στα live μας γεμάτα ενθουσιασμό. Αυτό μας δίνει τεράστια ψυχική δύναμη για να συνεχίσουμε.

Θεωρείστε το πρώτο electro-pop συγκρότημα στην Ελλάδα, σήμερα τι γίνεται σε αυτή τη σκηνή στην Ελλάδα, τι ξεχωρίζετε;
Δυστυχώς ο όρος «ποπ» είναι πολύ παρεξηγημένος στην Ελλάδα. Δεκαπέντε χρόνια μετά το πρώτο μας άλμπουμ, οι περιπτώσεις electro pop group στη χώρα μας είναι ελάχιστες. Ο κόσμος έχει συνδέσει την ποπ με την λαϊκό-ποπ της «πίστας». Ο κόσμος όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσει πως υπάρχει μία υγιής ποπ κουλτούρα πέρα από αυτή της τηλεοπτικής σαβούρας, μία ελληνική εκδοχή της ποπ του Moby, των Pet Shop Boys και των Daft Punk. Ειδικά ο κόσμος της εναλλακτικής σκηνής πρέπει να προσεγγίσει αυτή τη μουσική, που έχει τόσα πολλά να πει και να δώσει. Στην Ελλάδα υπάρχει το παράδοξο των εναλλακτικών γραφιάδων που ότι είναι ποπ είναι μεμπτό και χαζό και ότι δεν έχει βαρύγδουπο και μελαγχολικό ήχο δεν χρίζει σημασίας. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να κοιτάξουμε λίγο και τι γίνεται έξω. Ας βγούμε λίγο απ ‘τη γυάλα μας. Έτσι σιγά σιγά θα δοθεί ο χώρος και η υποστήριξη που χρειάζεται στους ανθρώπους που γράφουν τέτοιες μουσικές. Γιατί υπάρχουν, είναι εκεί, απλά περιμένουν την προσοχή του κόσμου για να προχωρήσουν.

Τι θα θέλατε να κάνετε μουσικά, που δεν έχετε κάνει ακόμη;
Δεν έχουμε σχέδια. Δεν κάνουμε σχέδια. Θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε και που μας αρέσει. Μουσική. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι κι αν γίνει. Το καλό με τη μουσική είναι πως δεν ξέρεις ποτέ που θα καταλήξεις και αυτό είναι που μας ιντριγκάρει.

IMG_4560copy

Ποιο είναι το πιο σημαντικό που έχετε μάθει από την καριέρα και τη ζωή σας μέχρι σήμερα;
Μην αφήνεις σε κανέναν και σε τίποτα να σου θέτει όρια. Άσε τη φαντασία σου να σε πάει εκεί που αυτή θέλει. Και προχώρα. Να βρίσκεσαι σε κίνηση. Ακόμα κι όταν ονειρεύεσαι.

Τι θα συμβουλεύατε νέους δημιουργούς που ξεκινάνε τώρα και δυσκολεύονται;
Κάθε αρχή και δύσκολη. Όταν τα πράματα είναι πολύ εύκολα τότε κάτι δεν πάει καλά. Να μην απογοητεύεσαι. Τα καλά δεν χάνονται, θα βρουν το δρόμο τους. Σημασία έχει να έχεις συνέπεια στον εαυτό σου, στο όνειρό σου και να μη κάνεις εκπτώσεις. Τουλάχιστον έτσι ξέρεις ότι έκανες αυτό που ήθελες εσύ με αξιοπρέπεια και όχι αυτό που ήθελαν κάποιοι άλλοι από εσένα. Κάνε αυτό που σου αρέσει. Το αυθεντικό είναι το μέλλον. Ότι και να είναι αυτό. Το στημένο είναι παρελθόν.

Μία ευχή για να κλείσουμε;
Να αρχίσουμε όλοι να ξεπερνάμε τον ύφαλο της ηθικής κρίσης που ζούμε και να ξαναρχίσει ο κόσμος να ζει και να δημιουργεί, απελευθερωμένος από τα φαντάσματα του παρελθόντος.

IMG_4549copy

http://www.mikro.gr

Οι MIKRO θα εμφανιστούν την Παρασκευή 16 Μαΐου, στο Χυτήριο Theatre & ART Cafe στην Αθήνα και το Σάββατο 17 Μαΐου, στη Μαύρη Τρύπα στη Θεσσαλονίκη.

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Ίριδα Κατσούλα