02

Το απόγευμα της Παρασκευής (δεν έχει σημασία ποιας Παρασκευής), βρεθήκαμε στο σπίτι του Μάνθου Στεργίου, διοργανωτή του New Long Festival, όπου φέτος διανύει το 11ο έτος ύπαρξής του και του κάναμε κάποιες ερωτήσεις σε σχέση με το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον του festival αλλά και την γενικότερη νοοτροπία που τίθεται ως βάση για την διεξαγωγή μιας τέτοιας εκδήλωσης, που εστιάζει στην ελληνική εναλλακτική μουσική σκηνή. Μια σκηνή που –κακά τα ψέματα- βρίσκεται σε άνθιση τα τελευταία χρόνια. Εκείνος, φιλόξενος και –όπως πάντα- ευχάριστος, μας είπε τα πάντα για το New Long Festival του 2015 αλλά και τους άμεσους συσχετισμούς του με το γενικότερο περιβάλλον, ψήνοντας μπριζόλες και πίνοντας τη μία μπύρα πίσω από την άλλη. Εις υγείαν!

03

«Ένας από τους βασικότερους λόγους για να έρθει κάποιος στο New Long είναι το παρεΐστικο κλίμα που επικρατεί σε αυτό, αλλά και το γεγονός του ότι δεν έχει κανέναν κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Ό,τι γίνεται εκεί, γίνεται με γνώμονα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρτι. Ένα πάρτι στο οποίο καλεσμένοι είναι όλοι. Το εισιτήριο είναι συμβολικό (3 ευρώ) και σκοπό του έχει να καλυφθούν τα έξοδα της διοργάνωσης κι όχι κάποιος να πλουτίσει από αυτήν».

Φέτος το New Long Festival θα λάβει χώρα το Σαββατοκύριακο 18, 19 Ιουλίου και θα συμμετάσχουν συνολικά 18 μουσικά σχήματα (!!!). Όταν ρωτήσαμε τον Μάνθο σε σχέση με τα κριτήρια με τα οποία αυτά τα σχήματα επελέγησαν, μας απάντησε με όλη του την ειλικρίνεια. «Επικοινωνώ ακόμη και με μπάντες που δεν έχω γνωρίσει ποτέ από κοντά, απλά και μόνο επειδή μου αρέσει η μουσική τους και πιστεύω πως τους αξίζει μια θέση στο festival,» μας είπε. Όντας και ο ίδιος μουσικός, μας έδειξε πόσο πολλή σημασία έχει για αυτόν η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά μέσα σε μια μουσική προσπάθεια. «Όταν μια μπάντα έχει έντονη κινητικότητα στη σκηνή, κάνει περιοδείες, κυκλοφορεί δίσκους και γενικά προσφέρει νέα πράγματα, με κάνει –ακόμα κι αν η μουσική τους δεν είναι κοντά στο προσωπικό μου γούστο- να αισθάνομαι πως οφείλω να τους βάλω να παίξουν στο New Long».

04

Έντεκα χρόνια είναι πολλά και καλύπτουν από εποχές ισχνών αγελάδων για την ελληνική εναλλακτική μουσική πραγματικότητα, μέχρι και την τελευταία τριετία, κατά την οποία υπάρχει μια άνθηση στις εγχώριες τέχνες και ειδικότερα στη μουσική. Θα έλεγε κανείς πως το New Long Festival αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι των προσπαθειών της εγχώριας underground σκηνής να διακριθεί και να ξεχωρίσει. Ο Μάνθος δεν το βλέπει καθόλου έτσι. «Ποτέ δεν είχα στο μυαλό μου κάτι τέτοιο. Είναι κάτι που γίνεται από μόνο του χωρίς να το προσπαθώ και σίγουρα δεν είναι κάτι που οφείλεται σε εμένα, μιας που οι μπάντες έχουν σημασία στο New Long. Άλλωστε δεν αισθάνθηκα ποτέ πως η ελληνική σκηνή χρειάζεται τη στήριξή μου, ή τη στήριξη του οποιουδήποτε. Υπάρχουν πολύ καλές μπάντες εκεί έξω οι οποίες δεν έχουν μάλιστα να ζηλέψουν κάτι από τις αντίστοιχες του εξωτερικού. Απλά έχει τύχει τα τελευταία χρόνια στο NEW LONG να μαζεύονται όλες μαζί και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό».

Η οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση δεν μοιάζει να πτοεί τέτοιες ανεξάρτητες προσπάθειες, αλλά σίγουρα τις επηρεάζει, ως κομμάτι του όλου περιβάλλοντος. Σε μια ερώτησή μου ως προς το ποια είναι τα νέα στοιχεία στο φετινό New Long Festival, ο Μάνθος αστειεύεται σχετικά. «Το νέο στοιχείο είναι πως φέτος δεν υπάρχουν λεφτά (γέλια). Γι’ αυτό να έρθετε όλοι να το στηρίξετε για να μην μπει μέσα! Θεωρήσαμε κρίμα να “κολλήσουμε” στην όλη κατάσταση, ειδικά εφ’ όσον ο κόσμος μας στηρίζει. Ίσα-ίσα που με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, το New Long θα είναι μια όαση μέσα στη μιζέρια της καθημερινότητας.». Είναι πασιφανές πως το τόσο φτηνό εισιτήριο από μόνο του δεν αρκεί για κάτι τέτοιο, οπότε δεν λείπουν και οι χορηγοί από την όλη προσπάθεια, που με ότι δυνάμεις έχει ο καθένας στηρίζουν το festival, ώστε αυτό να συνεχίσει να πραγματοποιείται. Θα μπορέσετε να τους βρείτε στα σχετικά περίπτερα στον χώρο διεξαγωγής. Ο Μάνθος μας δίνει κάποιες λεπτομέρειες πάνω σε αυτό «Θα υπάρχει ο Uncle Chronis με T-shirts, tattoos και piercing, οι Believe με τα ωραία τους ρούχα, ο 39 Customs που θα δίνει δυνατότητα στους μουσικούς που θα παραβρεθούν να παίξουν με custom κιθάρες δικής του κατασκευής, ο Τσακαλίδης που –στο ίδιο concept- θα έχει τα custom πετάλια του για κιθάρες και φυσικά το merchandise των σχημάτων αλλά και μικρών ανεξάρτητων δισκογραφικών εταιρειών. Αν είσαι μουσικός –αλλά και αν δεν είσαι- δεν θα είναι δύσκολο να περάσεις καλά σε μια τέτοια κατάσταση!».

01

Όπως και στα μεγάλα festivals, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, έτσι και στο New Long τα πράγματα ξεκινούν από νωρίς. Ο Μάνθος μας δίνει έναν μικρό “οδηγό επιβίωσης” για το διήμερο. «Κατ’ αρχάς έχεις κανονίσει να μη βγεις τη προηγούμενη μέρα. Ξυπνάς κατά τις 10:30, φοράς μαγιό και ξεκινάς για μπάνιο. Ο Σχοινιάς, η Νέα Μάκρη και το Ζούμπερη έχουν πολύ ωραίες παραλίες και η πιο μακρινή είναι μόλις 10 λεπτά από την πρώην Αμερικάνικη Βάση όπου και διεξάγεται το festival. Τρως κάτι και έρχεσαι. Παρκάρεις το αμάξι σου μέσα στον χώρο (το parking είναι τεράστιο) και στις 17:00 ξεκινάς να βλέπεις μπάντες, πίνεις τις μπύρες σου κι αν πεινάσεις ξανατρώς (θα υπάρχουν σουβλάκια όπως και κάθε χρονιά). Το βράδυ, όποιος δεν έχει πιει, μπαίνει στο αυτοκίνητο και σας γυρνάει πίσω. Αν σκοπεύετε να πιείτε πολύ, υπάρχει camping για διανυκτέρευση, αρκεί να έχεις κάνει κράτηση. Την επόμενη μέρα απλά επαναλαμβάνεις το ίδιο πρόγραμμα». «Και τη Δευτέρα;» τον ρωτάω ανήσυχη «Πώς θα σηκωθούμε να πάμε στη δουλειά;». Ο Μάνθος έχει την απάντηση έτοιμη «Αφενώς την Κυριακή το festival τελειώνει νωρίτερα για αυτόν ακριβώς τον λόγο, αφετέρου, μετά από ένα τέτοιο διήμερο ας πας στη δουλειά και με τρεις ώρες ύπνο. Αυτό είναι το rock’n’roll!»

Το New Long Festival λαμβάνει χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο στο Πολιτιστικό & Αθλητικό Πάρκο της Νέας Μάκρης (Πρώην Αμερικανική Βάση), Λεωφ. Μαραθώνος 196.

Eίσοδος: 3 ευρώ την ημέρα

Event page: https://www.facebook.com/events/931009596943383