Στις πίστες του δυτικού κόσμου ο ήχος εμφανίστηκε με το Township Funk του DJ Mujava που ήταν μεγάλο χιτ πριν από καναδυό χρόνια, έκανε μια καριέρα στα σετ διάφορων DJ που το πάντρευαν με το νέο electro και γέμισε μερικές συλλογές που μάζευαν όλες χορευτικές τις επιτυχίες του Σοβέτο. Ο DJ Spoko είναι από τα ονόματα που συνδέθηκαν με το shangaan electro από την αρχή. Είχε βοηθήσει στη δημιουργία των κρουστών στο Township Funk και ήταν από τους πρωτοπόρους του Bacardi House, του είδους που εφηύρε και στη συνέχεια κυριάρχησε στα κλαμπ του Atteridgeville στην Πρετόρια. Το Bacardi House δεν είναι και τόσο νέα υπόθεση, έκλεισε ήδη μια δεκαετία, αλλά τα χιτ του άργησαν να ξεφύγουν από τη νοτιοαφρικανική επικράτεια. Ο DJ Spoko χρειάστηκε χρόνια ολόκληρα για να ετοιμάσει το άλμπουμ του War God που μόλις κυκλοφόρησε και είναι το πρώτο ολοκληρωμένο του είδους. Και είναι ένα άλμπουμ συναρπαστικό από κάθε άποψη.

_P7A0121 Spoek-Mathambos-first-musical-collaboration-with-tribal-communities31 1SheetDJSPOKOWARGODLPLCTRAX010spoko_its_06

Το πραγματικό όνομα του DJ Spoko είναι Marvin Ramalepe, γέννημα θρέμμα μιας μικρής πόλης της νότιας Αφρικής -στο βόρειο μέρος της- της Tzaneen, «όπου δεν υπάρχουν τάξεις» όπως λέει ο ίδιος. Άρχισε να φτιάχνει μουσική με τον υπολογιστή του στα 12, όταν μετακόμισε με τον αδερφό του Kelly Rams Ramalepe στην Atteridgeville, μια περιοχή με αποκλειστικά μαύρο πληθυσμό έξω από την πόλη της Πρετόρια, σε αναζήτηση του πατέρα τους. Ζούσαν σε μια περιοχή που ονομαζόταν Ghost Town κοντά στο νεκροταφείο της περιοχής, όπου ο πιτσιρικάς Marvin που έπαιζε μουσική στις συγκεντρώσεις της γειτονιάς απόκτησε το παρατσούκλι Ghost. Στο απίθανο περσινό EP του με τίτλο Ghost Town είχε συγκεντρώσει μνήμες από ανθρώπους και εμπειρίες στα περίχωρα του νεκροταφείου και τις είχε σερβίρει με τους κοφτούς electro ρυθμούς του Bacardi House κάνοντας μια εισαγωγή για την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά που κυκλοφόρησε ποτέ από την Πρετόρια. Το War God είναι ένα άλμπουμ υπερπαραγωγή με 20 κομμάτια «στρατιωτικών κρουστών» και λιγωτικών μελωδιών που φτιάχνουν πιτσαρισμένα συνθεσάιζερ, το στοιχειωμένο gangster house δηλαδή που έβρισκες μέχρι τώρα μόνο στο YouTube ή στους ταξιτζήδες της Νότιας Αφρικής με βαρύ μπάσο και αγχωτικές μαρίμπες που είναι απίστευτα σέξι ως χορός. «Δεν μπορώ να ξεκινήσω τον πόλεμο μόνος», λέει ο DJ Spoko περιπαιχτικά. «Τώρα έχω τους σωστούς στρατηγούς στο πλευρό μου. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας στρατιώτης. Έχουν μαζευτεί όλα μαζί για να περάσουν τη μουσική της μικρής μας πόλης σε άλλο επίπεδο».

Το War God περιέχει μουσική για τα πόδια αλλά ακούγεται και σαν ντοκουμέντο μιας σκηνής που έμεινε κλειστή και ανεξερεύνητη για πολλά χρόνια. Με ανθρώπους που ξέρουν να γλεντήσουν όλα τα στραβά που τους συμβαίνουν.