Είναι μεσημέρι και με τους Whereswilder συναντιόμαστε στον Εθνικό Κήπο. Ψάχνουμε να βρούμε ένα μέρος να καθίσουμε και διαφωνούμε, γιατί εγώ θέλω ήλιο και αυτοί σκιά. Τελικά καθίσαμε στον ήλιο γιατί νίκησε η πλειοψηφία. Είναι τέσσερις 25χρονοι φίλοι από το σχολείο που ξεκίνησαν να παίζουν μουσική από τα δεκατρία τους. «Είμαστε η γενιά του ’89», λέει o Γιώργος. «Δεν έχουμε κάποια συγκινητική ιστορία για το πώς γίναμε μπάντα, απλά κάποια στιγμή καταλάβαμε ότι έχουμε παρόμοιο γούστο στη μουσική και γράφαμε στο ίδιο στιλ. Μαζέψαμε ό,τι κομμάτια είχαμε και ηχογραφήσαμε τον πρώτο μας δίσκο, το ‘Yearling’. Η ηχογράφηση έγινε αβίαστα και χωρίς ιδιαίτερο άγχος. Ήμασταν όλοι μαζί στο στούντιο και ηχογραφούσαμε live. Είχαμε κάτι φάσεις που φεύγαμε στις έξι το πρωί και απλά πεθαίναμε στον ύπνο».

whereswilder-04

Ο δίσκος τους κυκλοφόρησε στις αρχές του χρόνου και η μουσική τους έχει αναφορές στο ψυχεδελικό ροκ. «Οι γονείς μας άκουγαν αυτή τη μουσική και μάλλον κάπως επηρεαστήκαμε και εμείς. Το όλο concept, Led Zeppelin, Beatles, Hendrix, Doors είναι ακούσματα που όλοι έχουμε. Η μουσική των ’60s-’70s είναι αστείρευτη και δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να πει ότι ξέρει τα πάντα για τη συγκεκριμένη μουσική. Περάσαμε από διάφορες φάσεις μέχρι να φτάσουμε σε αυτή. Ακούγαμε πολύ μπάντες σύγχρονες που αναβίωναν τη μουσική των ’60s».

Ανάμεσα σε πλήθος μπαντών που πάντα υπήρχαν και υπάρχουν στην Αθήνα οι Whereswilder κατάφεραν πολύ γρήγορα να ξεχωρίσουν. Το είχαν βάλει στόχο από την αρχή να το πάνε ένα βήμα παραπέρα. «Είναι δύσκολο να προχωρήσεις, αλλά αν έχεις πρωτοβουλία και θέληση τα καταφέρνεις. Παλαιότερα ο μουσικός ήταν αφοσιωμένος στην μουσική του, η δουλειά του ήταν να φτιάχνει μουσική. Εμείς είμαστε και promoters και bookers και μουσικοί, συνθέτες, στιχουργοί. Τουλάχιστον ήμασταν τυχεροί που βρήκαμε κάποιον να ασχοληθεί με την παραγωγή του δίσκου μας, άλλοι δεν έχουν ούτε αυτό».

Οι Wherewilder είναι της ιδεολογίας να μην παίζουν τζάμπα στα live και η λογική ότι μια μπάντα που δεν είναι γνωστή μπορεί να παίζει χωρίς να πληρώνεται είναι κάτι που δεν τους εκφράζει. Παρόλα αυτά, τα πράγματα είναι δύσκολα και όλοι τους κάνουν και άλλες δουλειές. Δουλεύουν ως session μουσικοί, freelance γραφίστες, αρχιτέκτονες αλλά προσπαθούν να μην θυσιάζουν τον χρόνο τους σε βάρος της μπάντας. Οι μισοί μένουν με τους δικούς τους και οι άλλοι δύο πάνω από τους δικούς τους. «Τουλάχιστον έχουμε ένα πιάτο ζεστό φαΐ», λένε και γελάμε.

whereswilder-03 whereswilder-02

Οι Wherewilder ως «παιδιά της γενιάς του ’89» έχουν επηρεαστεί από την την πολιτικο-οικονομική κατάσταση περισσότερο από όλους. Δεν παρακολουθούν τηλεόραση και εφημερίδες για να μην επηρεάζονται από τη σύγχυση που υπάρχει στα μέσα, προσπαθούν απλά να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Δεν πιστεύουν ότι έχουν αλλάξει και πολλά με την νέα κυβέρνηση. «Για τα ίδια πράγματα που παλεύαμε πριν από δυο μήνες, για τα ίδια πράγματα παλεύουμε και τώρα. Τώρα παίζει η φάση με το μπούλινγκ είναι κάτι πολύ άσχημο και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και οι τζιχαντιστές είναι και αυτό ένα φαινόμενο πολύ άσχημο που συμβαίνει αυτόν τον καιρό».

«Γιατί κάνετε μουσική;». «Το κάνουμε από πριν σκεφτούμε γιατί το κάνουμε και στην πορεία βρήκαμε στόχους. Απλά ήμασταν δεκατριών χρονών και θέλαμε να παίξουμε μουσική. Και στην πορεία ασχοληθήκαμε πιο σοβαρά. Έχουμε περάσει και από άλλες δουλειές και αποφασίσαμε ότι η μουσική είναι κάτι για το οποίο αξίζει να ρισκάρεις και μπορεί να σε ζήσει και είναι αυτό που μας γεμίζει περισσότερο από άλλες δουλειές».

«Αν καταφέρουμε να ζήσουμε από τη μουσική αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ευλογία» λέει ο Βασίλης και πέφτει μεγάλο πείραγμα. «Αμήν».

«Τι προτιμάτε, το live ή την ηχογράφηση;». «Το είδος που κάνουμε έχει τη δυνατότητα να μπορείς να το τραβήξεις όσο θες στο live και να τζαμάρεις πιο ελεύθερα. Στην ηχογράφηση μόνο ο χρόνος πιέζει. Κατά τα άλλα, και τα δύο είναι εξίσου απολαυστικά. Θέλαμε ο δίσκος που θα βγάλουμε να μην απέχει και πολύ από το live. Το να βλέπεις μια μπάντα να παίζει live και μετά ακούς τον δίσκο και να μην έχε καμία σχέση είναι κάτι που δεν μας αντιπροσωπεύει».

whereswilder-07 whereswilder-06whereswilder-05

Οι Whereswilder προχωρούν βήμα-βήμα, έβγαλαν τον δίσκο, κάνουν συνέχεια live και ετοιμάζουν το καλοκαίρι ένα τουρ σε όλη την Ελλάδα. Το τουρ το χρηματοδοτούν οι ίδιοι και ελπίζουν να βγάλουν τα έξοδα τους από τα εισιτήρια. «Σκοπός μας είναι να γίνουμε αυτοσυντηρούμενοι και μετά να βγάλουμε κέρδος», λένε. Το σενάριο να φύγουν στο εξωτερικό δεν είναι κάτι που σκέφτονται και δεν το θεωρούν απαραίτητο. «Αν προκύψει η ανάγκη να φύγουμε για εξωτερικό θα το κάνουμε, αλλά μπορείς να έχεις σαν βάση την Ελλάδα και να ταξιδεύεις για τουρ και να σου βγαίνει πιο φτηνά».

Το Yearling των Whereswilder κυκλοφορεί από την Six D.o.g.s. Records.
Οι Whereswilder θα εμφανιστούν στο An Club την Τρίτη 31 Μαρτίου, θα ανοίξουν την συναυλία των Dead Meadow. Περισσότερα εδώ