TimHecker_TracyVanOosten1

O Tim Hecker είναι Καναδός συνθέτης βραβευμένος με τα καναδέζικα βραβεία Juno. Έχει αφιερώσει την τελευταία δεκαετία στη δημιουργία ενός μοναδικού σημείου τομής μεταξύ δυσαρμονίας, θορύβου και μελωδίας. Στα γνωστότερά του έργα ψηφιακές και οργανικές πηγές διαπλέκονται για να καταλήξουν σε έναν υβριδικό ήχο που θυμίζει ψυχεδελικό μινιμαλισμό και ηλεκτρονικό αφαιρετισμό. Το 2011, το NPR ονόμασε τον Hecker ως έναν από τους top 100 συνθέτες κάτω των 40. Το 2003 το άλμπουμ Radio Amor, κυκλοφόρησε στη γερμανική δισκογραφική εταιρεία Mille Plateaux, και αναγνωρίστηκε το ίδιο έτος από το περιοδικό WIRE ως μια μνημειώδης ηχογράφηση. Στα επόμενα χρόνια, ο Hecker εργάστηκε εκτενώς με τη διακεκριμένη δισκογραφική Kranky που έχει έδρα το Σικάγο.
Το άλμπουμ του Harmony in Ultraviolet (2006) δέχθηκε συγκρίσεις με τον Brian Eno και τον Kevin Shields και κατατάχθηκε 13ο στα καλύτερα άλμπουμ του Pitchfork της χρονιάς. Πιο πρόσφατο ρεκόρ του το Ravedeath, 1972 που τιμήθηκε με τον τίτλο του Best New Music από το Pitchfork, ήταν υποψήφιο για το Βραβείο 2011 Polaris Music και κέρδισε ένα Juno για το ηλεκτρονικό άλμπουμ της χρονιάς 2012.
Πιο πρόσφατα έχει συνεργαστεί με τον Daniel Lopatin (Oneohtrix Point Never), σε ένα άλμπουμ με τίτλο Instrumental Tourist, το οποία συγκέντρωσε τα καλύτερα στοιχεία των κόσμων και των δύο μουσικών. Το έργο του Hecker περιλαμβάνει επίσης δουλειές για το σύγχρονο χορό, μουσική για τον κινηματογράφο, καθώς και διάφορα συγγράμματα.

MW114_hecker_1

Γνωρίζοντας ότι έχεις ακαδημαϊκή παιδεία στην μουσική, θα ήθελα να μου πεις την γνώμη σου σχετικά με τον διαχωρισμό underground και «λόγιας» μουσικής.
Νομίζω ότι η underground μουσική στο μεγαλύτερο μέρος της προφυλάσσεται από θεσμική υποστήριξη. Το έργο συνήθως, εάν όχι πάντα, είναι πιο γενναίο και παίρνει περισσότερα ρίσκα από την «λόγια» μουσική ή τις συνθέσεις που βασίζονται στην έρευνα ή οτιδήποτε σχετικό.

Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς πιο πολύ;
Με ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από την Tacita Dean έως τον James Turell.

Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν νέο μουσικό;
Εμ, δούλεψε σκληρά, αγνόησε τους haters και καν’ το από αγάπη για το αντικείμενο

Περίγραψέ μου την τέλεια συναυλία.
Ένα δωμάτιο σαν μαύρο κουτί, ένα PA ηχητικό σύστημα που να σκοτώνει, 5 μηχανές καπνού και lavender dim φώτα.

Ποιά είναι η καλή και ποιά η κακή μουσική για σένα;
Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση.

Πέρα από τη μουσική, τι άλλο σε ευχαριστεί;
Το τένις και η ποίηση.

Ποια είναι η μέθοδος δημιουργίας σου;
Κυρίως πόνος και βάσανο. Παρ’ όλες τις στιγμές κρυσταλλικής ύπαρξης που αποκαλύπτεται ως ένα ένδοξο πεφωτισμένο αίνιγμα που κάθεται μπροστά μου.

Έχοντας δουλέψει ως πολιτικός αναλυτής, μπορείς να μου πεις μια γνώμη σχετικά με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην Ευρώπη;
Συγνώμη! Έρχομαι ως κάποιου είδους ενημερωμένος παρατηρητής όσον αφορά την πραγματικότητα της προσαρμογής της Ελλάδας.

Ποιό είναι το ποιο παράξενο πράγμα που σου έχει συμβεί σε συναυλία;
Το ότι έπαιξα στους κήπους της Madison Square, και έχοντας κάποιον στην Κοπεγχάγη να ανεβαίνει στην σκηνή προσπαθώντας να παλέψει.

Ποια είναι η γνώμη σου για την σχέση μουσικής και internet;
Θα έλεγα ότι και τα δύο είναι εκπληκτικά και παράλληλα «κατεστραμμένα». Ζωή.

Ο Tim Hecker παίζει με τον Treha Saktori και τον Hydrone στις 13 Μαϊου στο Ρομάντσο.

https://www.facebook.com/events/418747128300252/