Ο Xander είναι 22 χρονών και ήρθε στην Ελλάδα όταν ήταν 8. Είναι ένα ήρεμο παιδί που για την ηλικία του φαίνεται πολύ σίγουρος και κατασταλαγμένος. Η μεγάλη του αγάπη είναι η ραπ μουσική με την οποία ασχολείται από μικρό παιδί. Η περίοδος προσαρμογής στην Ελλάδα δεν ήταν πολύ εύκολη, αν και τύχαινε να ξέρει λίγα ελληνικά, πάλεψε πολύ για να χτίσει την προσωπικότητά του σε μία καινούρια χώρα. Αντιμετώπισε πολλά αρνητικά αλλά μέσα από αυτά βγήκαν πολλά θετικά. Πιστεύει πως δεν θα ήταν αυτός που είναι σήμερα αν δεν ζούσε όλες αυτές τις εμπειρίες. «Τύχαινε να τσακώνομαι άσχημα με παιδιά της ηλικίας μου για θέματα καταγωγής, αλλά στο τέλος τελικά δενόμασταν και έχουμε παραμείνει φίλοι μέχρι και σήμερα», λέει.

Alexandros Tontorov 03

Η ραπ μουσική βοήθησε τον Xander να εκφράσει κάποιες απόψεις και πράγματα που δεν μπορούσε να συζητήσει ανοιχτά. Με την ραπ ένιωσε ελεύθερος να βγάλει προς τα έξω πράγματα που είχε μέσα του. Ξεκίνησε να ακούει ραπ στη Ρωσία. Εκεί είχε μία ξαδέλφη η οποία άκουγε ραπ, μια μέρα του έφερε μία κασέτα ενός Ρώσου ράπερ, κι από τότε κόλλησε. Στα έξι του άκουγε ραπ και γούσταρε. Στην Ελλάδα άρχισε να το ψάχνω πιο πολύ. Με την παρέα του φτιάξανε ένα γκρουπ, τους X-Odus. Δεν ήταν μόνο η μουσική, ήταν όλος ο τρόπος ζωής, τα ρούχα, ο χορός, το γκράφιτι. «Σαν πιτσιρικάδες θέλαμε να μοιάσουμε στους γκάνγκστερ και τα σχετικά. Ήταν μια εποχή που σε δείχνανε και σου λέγανε δεν είσαι μαύρος, ξεκόλλα», λέει.

Ο Xander είναι ένα προσγειωμένο παιδί, «Δεν πρόκειται να βγω να μιλήσω για γυναίκες και λεφτά γιατί δε ζω έτσι. Είμαι της άποψης ότι αυτά που βιώνω, αυτά θα αποτυπώσω στη μουσική μου». Συνειδητοποιεί ότι είναι πολύ δύσκολο να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη ραπ. «Κακά τα ψέματα, τη ραπ στην Ελλάδα πολύ δύσκολα μπορείς να τη δεις επαγγελματικά. Αλλά η ραπ είναι η αγάπη μου, έχω την ομάδα μου, τους Χ-Odus, έχουμε κάνει κάποια live και τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε πιο δυναμικά την προσπάθειά μας. Βγήκαμε από τον πάγο και ετοιμάζουμε τον πρώτο μας δίσκο», λέει.

Αυτόν τον καιρό σπουδάζει εικονοληψία και ήδη δουλεύει ως εικονολήπτης. Είναι μία νέα αγάπη που ανακάλυψε όταν έφτιαχναν video clips για τα κομμάτια τους. Αποφάσισε να το σπουδάσει και να το εξασκήσει επαγγελματικά. Έχει ήδη μία ομάδα και ασχολούνται με την παραγωγή video. Βγάζει κάποια λεφτά και σταθερά εξελίσσεται.

Alexandros Tontorov 04
Alexandros Tontorov 07

Ο Xander μένει στα Καμίνια, από πάντα έμενε εκεί, του αρέσει πολύ και δεν σκέφτεται να φύγει. Εκεί μένουν όλοι του φίλοι και η οικογένειά του. Tο μόνο που του λείπει από τη Ρωσία είναι η ηρεμία, άραγμα στην ντάτσα (εξοχικό), να χαλαρώσεις και να σκέφτεσαι πολλά πράγματα, στην Ελλάδα οι ρυθμοί είναι πιο γρήγοροι. Στην ερώτηση πώς είναι τα κορίτσια στην Ελλάδα σε σχέση με τις Ρωσίδες, γελάει και λέει, «όλες καλές είναι, αρκεί να είναι καλά άτομα και να μαγειρεύουν καλά».

Μιλάει για τους γονείς του με αγάπη και θεωρεί ότι του έδωσαν δύναμη και τον στήριξαν πολύ, εκεί που μόνος του δεν μπορούσε. Η καταγωγή του, οι εμπειρίες που έζησε από μικρός και η οικογένειά του επηρέασαν πολύ τον τρόπο σκέψης του. «Γενικά στη ζωή μου δεν κάνω διακρίσεις, είμαι κατά της ταμπέλας. Είσαι πρώτα από όλα άνθρωπος και όλα τα άλλα τα βρίσκεις στην πορεία. Αρκετοί δυστυχώς το ξεχνάνε αυτό. Πρέπει να πετάξουμε τις ταμπέλες. Μην ξεχνάς ότι είσαι άνθρωπος, κάνε αυτό που γουστάρεις, αλλά απόφυγε τη βία. Κάνε τον αγώνα με πιο δημιουργικό τρόπο. Παρατηρώ τώρα τελευταία ότι τα παιδιά ηλικίας 10-11 βλέπουν τα αρνητικά και τη βία γύρω τους και τα θαυμάζουν. Πέφτει πολύ ομαδοποίηση και γίνονται πολλά βίαια σκηνικά στον χώρο της ραπ. Είμαστε εντελώς κατά αυτού του πράγματος. Η νεολαία δυστυχώς επηρεάζεται από αυτά που βλέπει», λέει.

Alexandros Tontorov 08

 

facebook

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος