Το Stray Songs είναι το μουσικό project που καλεί διάσημους Έλληνες και ξένους μουσικούς να παίξουν την ακουστική εκδοχή ενός τραγουδιού τους σε κάποιο σημείο του Αθηναϊκού κέντρου και τους βιντεοσκοπεί. Μέχρι στιγμής 15 καλλιτέχνες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του project, μεταξύ αυτών οι: Lee Ranaldo των Sonic Youth, Opera Chaotique, Nouvelle Vague και o Sivert Hoyem των Madrugada. Ο Νίκος από την ομάδα της Shoot the Band που κρύβεται πίσω από το project, μας μίλησε για το εγχείρημά τους και για τα απρόοπτα των backstage.

Winston McAnuff & FixiWinston McAnuff & Fixi2

«Θέλουμε το Stray Songs να επαναφέρει στο προσκήνιο την απλότητα και την αμεσότητα της μουσικής. Υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο στο να βλέπεις αγαπημένους μουσικούς να παίζουν χύμα τα τραγούδια τους χωρίς να σας χωρίζει η σκηνή. Ακόμα και το γεγονός ότι είμαστε όλοι στο ίδιο ύψος κάνει τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Αφαιρώντας από τους καλλιτέχνες όλο το περίβλημα της συναυλίας με τα φώτα και τα μηχανήματα είναι αλήθεια ότι χάνεται ένα κομμάτι της μαγείας. Την ίδια στιγμή όμως μένει το πιο σημαντικό: η  μουσική στην πιο ακατέργαστη μορφή της, με λάθη, χωρίς γυαλιστερή επεξεργασία και φανταχτερό περιτύλιγμα. Η μουσική, λοιπόν, μπορεί και πρέπει να είναι παντού και όχι μόνο στους συναυλιακούς χώρους».

«Η άλλη πλευρά του project έχει να κάνει με την πόλη και τη χρήση του δημόσιου χώρου. Οι τοποθεσίες που διαλέγουμε είναι σημεία στην πόλη τα οποία έχουν για εμάς τη δική τους σημασία ή  είναι σημεία με παραγνωρισμένη ομορφιά. Βέβαια, είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας το να μπορούμε να ηχογραφούμε τη μουσική χωρίς να αντιμετωπίζουμε προβλήματα με το θόρυβο που μια ζωντανή πόλη παράγει».

Sivert Hoyem1 Sivert Hoyem 2 rebetiko_cafe_psiri-5 Opera Chaotique2

Κάθε video έχει την δική του ιστορία και κάθε ιστορία έχει τα δικά της απρόοπτα. «Το γύρισμα του Winston McAnuff & Fixi ήταν από τα πιο καλά οργανωμένα, αφού είχαμε το πλήρες πρόγραμμά τους μια εβδομάδα πριν. Τελικά ανατράπηκαν όλα τελευταία στιγμή. Άλλαξε το ξενοδοχείο από το Λυκαβηττό πήγαμε στην Ομόνοια και μείναμε εγκλωβισμένοι στο κέντρο, επειδή ήταν κλειστό λόγω διαδηλώσεων. Τελικά όμως, εκμεταλλευτήκαμε τη μοναδική ευκαιρία που μας πρόσφερε η πλατεία Ομονοίας χωρίς τον θόρυβο των αυτοκινήτων».

«Τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στα βίντεο τους διαλέγουμε με κριτήριο τις προσωπικές μας προτιμήσεις, τη διάθεσή τους να συμμετέχουν στο project αλλά και της τεχνικής δυνατότητας να παίξουν τα κομμάτια τους ακουστικά. Το τελευταίο αποκλείει, με έναν τρόπο, αρκετούς ενδιαφέροντες καλλιτέχνες, κυρίως από το χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να φιλοξενούμε μουσικούς που μας αρέσουν. Οι Phase Reverse, για παράδειγμα, μια heavy-stoner μπάντα, έπαιξαν μια ακουστική εκδοχή του κομματιού τους Slaver και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος το πείραμα πέτυχε και με το παραπάνω!».

Moa Bones2Opera Chaotique

«Ένα από τα αγαπήμενα μας video, μέχρι στιγμής είναι αυτό του Moa Bones, το οποίο γυρίστηκε μέσα σε ένα βαγόνι του ηλεκτρικού στη διάρκεια της διαδρομής Μοναστηράκι – Πειραιάς. Ενώ γυρίζαμε το video, έγινε ένα περιστατικό με έναν τύπο που πήγαν να μπαγλαρώσουν οι σεκιούριτι του τρένου -άγνωστο το γιατί- και εκείνος άρχισε τις κλωτσιές και τα μπινελίκια. Ήταν τόσο αστείο και τραγικό συνάμα. Εμείς συνεχίσαμε να τραβάμε. Στο video μπορείς να τον ακούσεις. Άλλα δύο video που ξεχωρίζουμε είναι αυτά των Lee Ranaldo (Sonic Youth) και Sivert Hoyem (Madrugada). Και οι δυο τους ήρθαν στο γύρισμα, έπαιξαν, μας «πήραν τα μυαλά» και έφυγαν, αφήνοντας μας ταυτόχρονα τις καλύτερες εντυπώσεις για το πόσο χαλαροί και άνετοι ήταν».

Οι Shoot the Band είναι ομάδα που ασχολείται με την παραγωγή μουσικών βίντεο, showreel, βιντεοσκόπηση, ηχογραφήσεις κλπ. Περισσότερα για την δουλεία τους θα βρεις εδώ: http://shoottheband.org/