Οι Sugar Factory Band είναι ο Stelreverb και ο Stavros P. Από το Κιλκίς. Αυτό που παίζουν είναι ορχηστρική μουσική που θυμίζει πότε τα συγκροτήματα των 60s και πότε σάουντρακ του Μορικόνε με έμφαση στις μελωδίες που δημιουργεί η κιθάρα, ο ρυθμός του μπάσου και σε κάποια κομμάτια ακορντεόν και samples. Ο Στέλιος και ο Σταύρος ανήκουν σχεδόν σε διαφορετική γενιά -τουλάχιστον μουσικά- και έχουν και διαφορετικές επιρροές. Αυτό κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρων τον ήχο τους που άλλες φορές είναι θλιμμένος και σκοτεινός με shoegaze αναμνήσεις και άλλες γίνεται χαρούμενος και μετατρέπονται σε γκαραζομπάντα. Το 7ιντσο που έβγαλαν στις αρχές της χρονιάς «Chamber music/θβ» [Sudden Pause Records] είναι ένα εξαιρετικό δισκάκι που αξίζει να αναζητήσεις, ενώ η τελευταία τους κυκλοφορία είναι ένα live τους σε κασέτα.

cover artwork Vinyl

Με το κομμάτι «Walking on Different paths»σ συμμετέχουν στη συλλογή The Indie Side of Music Vol 2 που έβγαλε το blog giusurum.

Σε τι φάση σας πετυχαίνουμε αυτό τον καιρό;
Stavros P: Προσωπικά, μόλις έχω τελειώσει τις πανελλήνιες και ετοιμάζομαι για την φοιτητική μου ζωή. Ήταν μια δύσκολη και κουραστική χρονιά και πραγματικά χαίρομαι που επιτέλους θα έχω τον χρόνο (ή τουλάχιστον έτσι πιστεύω) να ασχοληθώ περισσότερο με αυτά που αγαπάω και ιδιαίτερα με τους Sugar Factory. Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι. Κάνουμε πρόβες, ετοιμάζουμε και δουλεύουμε συνέχεια νέο υλικό. Πλέον είμαστε πολύ πιο άνετοι και έχουμε όλο τον χρόνο και για να προγραμματίσουμε κάποιες εμφανίσεις σχεδιάζοντας  μελλοντικές κινήσεις.
Stelreverb: Με τον Σταύρο έχουμε 14 χρόνια διαφορά. Παρόλα  αυτά και για μένα κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Τελείωσα έναν κύκλο σπουδών στην μουσική σε μια δύσκολη και ιδιαίτερη χρονιά. Βέβαια το εργοστάσιο ήταν εκεί όλο αυτό το διάστημα για να μας δίνει δύναμη και αντοχές. Πριν λίγο καιρό κυκλοφορήσαμε ένα νέο κομμάτι στην συλλογή ‘The indie side of music vol.2’. Συζητάμε επίσης για 2 video clip που θα κυκλοφορήσουν από Σεπτέμβριο και κάποιες νέες κυκλοφορίες.

sugarfactory

Γιατί επιλέξατε το όνομα Sugar Factory;
Stelreverb:  Η μουσική των Sugar Factory έχει δυο πολύ συγκεκριμένα σημεία αναφοράς, άσχετα από το είδος της μουσικής που μπορεί ανά περιόδους να συνθέτουμε. Την μελωδία από την μια και τα ‘γλυκά’ στρώματα θορύβου από την άλλη. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτές οι δυο λέξεις (Sugar Factory) είναι πολύ αντιπροσωπευτικές και ‘δένουν’ με την φιλοσοφία του εργοστασίου!

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;
Stelreverb:  Οι Sugar Factory ξεκίνησαν το 2009. Η συνεργασία μου με τον Σταύρο πριν ενάμιση περίπου χρόνο.  Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που έπαιζε ο Σταύρος.  Άκρως συναισθηματικός και σύγχρονος, φρέσκος ήχος. Λόγω ηλικίας μάλλον.
Stavros P: Η συνεργασία μας προέκυψε πριν από 1,5 χρόνο. Τον Στέλιο τον ήξερα απλά ως κιθαρίστα  στους  Infidelity και στους Sugar Factory και τον γνώρισα προσωπικά ένα βράδυ που έπαιζε μουσική στο Space Monkeyz (αγαπημένο bar της πόλης ). Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι είχα πάει να  του ζητήσω να βάλει δύο κομμάτια και συγκεκριμένα το «Roland» από τους Interpol και το «Dirty Boots» από Sonic Youth.Τα έπαιξε  καπάκι το ένα μετά το άλλο και μου έκανε εντύπωση αυτό. Έπειτα πιάσαμε συζήτηση για μουσικές, κιθάρες, πετάλια και καταλάβαμε ότι είχαμε αρκετά κοινές απόψεις. Συνεννοηθήκαμε κάποια στιγμή να τζαμάρουμε και… αυτό ήταν! Μετά από λίγο καιρό μου πρότεινε να συνεργαστούμε και να συνεχίσουμε μαζί τους  Sugar Factory που είχε από παλιότερα δημιουργήσει.

Σε ποια ηλικία είχατε την πρώτη σας επαφή με κιθάρα;
Stelreverb: Κλασική ιστορία όπου υπάρχει μια κλασική κιθάρα ¾ στο σπίτι. Εγώ είμαι 7-8 χρονών και απλά γρατζουνάω. Μάλιστα σε εκείνη την εποχή οφείλω το δεξιόστροφο παίξιμο μου αν και αριστερόχειρας. Βλέπεις δεν είχε πάρει χαμπάρι κανένας ότι θα έπρεπε  να παίζω… ανάποδα δηλαδή, κανονικά.
Stavros P: Την πρώτη επαφή με την κιθαρα την είχα πριν από περίπου 6 χρόνια, δηλαδή όταν ήμουν ακόμα 12.Είχε η αδερφή μου μια παλιά κλασική κιθάρα και κάποια στιγμή ήρθε στα χέρια μου και άρχισα  να γρατζουνάω. Μην φανταστείς τίποτα το  ιδιαίτερο, ήταν η ίδια αντίδραση με αυτήν που έχουν όλοι όσοι πιάνουν πρώτη φορά κιθάρα.  Ξες… χτυπάω τις χορδές με όλη μου την δύναμη κάνοντας τυχαίες και άχαρες κινήσεις  με το αριστερό χέρι. Ελληνική ταινία… Τελικά όλο αυτό μου άρεσε και εν τέλει έπεισα τους γονείς  μου… ή τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, αυτοί  με έπεισαν να ξεκινήσω μαθήματα κιθάρας.  Έτσι και έγινε. Με τα χρόνια άρχισε να μου αρέσει όλο και περισσότερο και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

Πρόσεξα ότι στα live σας παίζετε πάντα αντικριστά, γιατί γίνεται αυτό;
Stelreverb: Θα μπορούσα να σου πω πολλά ωραία και «αρτίστικα», αλλά προτιμώ να σου πω την αλήθεια: Βασικά για τεχνικούς λόγους, γιατί μας βολεύει. Αργότερα όταν το είδαμε σε βίντεο μας άρεσε πολύ, οπότε το κρατήσαμε.

Kodak epp

Τι σας κάνει να γράφετε μουσική;
Stelreverb: Τα πάντα!
Stavros P: Πηγή έμπνευσης μπορεί να αποτελέσει οτιδήποτε μέσα από την ζωή και την καθημερινότητα. Οι άνθρωποι που σε περιβάλλουν, οι σχέσεις σου και οι εμπειρίες σου με αυτούς, τα συναισθήματα που διαμορφώνονται, η αγάπη, η θλίψη, η απογοήτευση, ο έρωτας. Προσωπικά, αυτό που εμπνέει περισσότερο είναι οι εικόνες και τα ταξίδια. Δεν θέλω να το παίξω κουλτουριάρης και ρομαντικός έφηβος αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Μου αρέσει να κάθομαι κάπου απόμερα με όμορφη θέα και να παρατηρώ την φύση. Αυτό το πράσινο και το απέραντο γαλάζιο που μπορεί να συναντήσεις, οι γλάροι και ο καθαρός αερας συνθέτουν ένα πανέμορφο θέαμα που διεγείρουν το μυαλό μου και το καλλιτεχνικό μου μικρόβιο.

Από ποιους καλλιτέχνες έχετε επηρεαστεί στο παίξιμο σας;
Stelreverb:  Μεγάλη κουβέντα ανοίγεις… Ας μιλήσουμε μόνο για τους Sugar Factory γιατί αλλιώς θα πάρει ώρα! Πάντα μου άρεσε πολύ η ορχηστρική μουσική, άσχετα από το είδος της. Βέβαια υπάρχουν και πολλές φωνές που με κρατάν ξύπνιο τα βράδια. Μπορώ να ακούσω με την ίδια ευχαρίστηση Lanterna, Joe Pass, Charlie Parker, Beethoven, Sonic Youth, Θεοδωράκη, Radiohead, Autechre, Miles Davis και Link Wray. Βέβαια δεν υπάρχει ξεκάθαρη  εικόνα όλων των παραπάνω στις συνθέσεις μας, αλλά όλα αυτά μαζί είναι οι Sugar Factory.

Στη χώρα που ζούμε, πόσο δύσκολο είναι για τους νέους καλλιτέχνες να πετύχουν;
Stelreverb:
Τι εννοείς επιτυχία; Αν εννοείς να βγάλεις λεφτά και να γίνεις γνωστός, αυτό στην Ελλάδα (με την μουσική που παίζουμε εμείς και κάποιοι άλλοι) δεν θα γίνει ποτέ. Απλά δεν μπορεί να συμβεί και όποιος το πιστεύει είναι αφελής. Πρέπει να βάλεις πολύ νερό στο κρασί σου για να επιτύχεις τέτοιους στόχους και ευτυχώς μου αρέσει το κρασί σκέτο!  Τώρα αν κάποιος το πίνει νερωμένο δικαίωμά του.
Stavros P: Η άποψη μου είναι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο παρουσιάζονται. Σαφώς και είναι δύσκολο για έναν νέο καλλιτέχνη να πετύχει, άλλα πιστεύω πως πραγματικά υπάρχουν ευκαιρίες. Δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα επιτυχίας. Αρκεί κάποιος να το αγαπάει αυτό που κάνει και να δίνει κάθε στιγμή το 100% των δυνατοτήτων του γιατί μόνο έτσι θα δεθεί με αυτό και θα είναι ευτυχισμένος με τον εαυτό του. Θεωρώ πως δύσκολα διαφορετικά θα έρθει η επιτυχία, όχι μόνο στην μουσική αλλά σε οποιοδήποτε τομέα.
Stelreverb: Βλέπεις τι γίνεται… η νέα γενιά έχει διαφορετική άποψη, ρισπέκτ!

artworks-000068064495-6c19jv-t500x500

Πιστεύετε ότι ο κόσμος πλέον έχει γίνει πιο επιλεκτικός στον τρόπο που διασκεδάζει;
Stelreverb: Για οικονομικούς λόγους, ίσως ναι. Δεν πιστεύω όμως ότι το κοινό έγινε πιο επιλεκτικό λόγω παιδείας, αλλαγής κουλτούρας κλπ.

Στον ελεύθερο σας χρόνο τι είδους μουσική ακούτε;
Stelreverb:  Punk, Jazz και ελληνικά παραδοσιακά.

sugarfactory.gr
http://sugarfactory.bandcamp.com/ http://www.youtube.com/sugarfactoryband

Kείμενο: Παναγιώτα Καψούλη