dirty rags_DSC7890

Τους άκουσα για πρώτη φορά να παρουσιάζουν τον νέο τους δίσκο, Paranoid Blues, σε ένα underground μπαράκι στην Άρτα, καταμεσής καπνών, φωνών και αλκοόλ. Ο ήχος τους ήταν βρώμικος, τραχύς και ατημέλητος μα ξεσηκωτικός, ένα αληθινό ροκαμπίλι, garage σχολής που ξεκίνησε χορούς. Όταν τους συνάντησα ξανά στην Αθήνα και μιλήσαμε για το live στην Άρτα, αναφέρθηκαν κατευθείαν στο ένα και μοναδικό αξιοθέατο του τόπου, τον ‘Μπαρόνο’. «Μια χασαποταβέρνα είναι ο Μπαρόνος που δεν κλείνει ποτέ», μου εξήγησε ο Δημήτρης, ο frontman του συγκροτήματος. «Κάθε φορά που πάμε στην Άρτα, περνάμε από το μαγαζί να τον δούμε, και αυτός μας φέρνει πιατέλες κρέας. Απλά τον λατρεύουμε».

Οι Dark Rags είναι ο Δημήτρης, a.k.a. DD, ο Λεωνίδας, ο Sid και ο Τόλης. Πριν σχηματίσουν τους Dark Rags ήταν μέλη σε άλλες μπάντες και έπαιζαν άλλες μουσικές, από ηλεκτρονική έως country. «Στην ουσία, γνωριστήκαμε μέσα από τα live, τις μπάντες που έπαιζε ο καθένας και το MySpace», μου εξηγεί ο Λεωνίδας και αναρωτιέμαι τι συμβαίνει σήμερα που δεν υπάρχει MySpace. «Υπάρχει το Facebook, το Youtube, αλλά καμιά τους δεν έχει δύναμη ανάλογη του MySpace», επιμένει και ο Sid παρεμβαίνει «Εγώ δεν ξέρω απ’ αυτά. Εκείνη την εποχή είχα dial-up modem κα δεν μπορούσα να μπω πουθενά».

dirty rags_DSC7835 dirty rags_DSC7829 dirty rags_DSC7826 dirty rags_DSC7823

Από την ελληνική επαρχία, οι Dark Rags έχουν να θυμηθούν μόνο ευχάριστα και ενίοτε αστεία σκηνικά. «Τα live στην επαρχία είναι πιο έντονα γιατί το κοινό είναι διψασμένο για μουσική και events. Όταν τους δίνεται η ευκαιρία να σε δουν και το κάνουν με όλη τους τη ψυχή. Θυμάμαι στην Πάτρα κάθε φορά που γινόταν μια συναυλία πηγαίναμε είτε ακούγαμε είτε όχι αυτή τη μουσική. Αντίθετα, στην Αθήνα παρατηρείς έναν κορεσμό», σχολιάζει ο Λεωνίδας. Όπως μου λένε χαρακτηριστικά, «στην Αθήνα έχει αποδομηθεί η έννοια “έχω συγκρότημα” αφού όλο και περισσότεροι βαράνε και κάτι.. Δεν υπάρχει, δηλαδή, απόσταση μεταξύ κοινού και συγκροτήματος και χάνεται η μαγεία. Απλά πας σε λάιβ να δεις τους φίλους σου που παίζουν». Ένα άλλο πράγμα που διαφέρει πολύ μεταξύ πρωτεύουσας και επαρχίας είναι η υποδοχή και η φιλοξενία. «Πας στην επαρχεία και ο άλλος θα σε πάρει με το αμάξι, θα σε βγάλει έξω, θα σε βάλλει να κοιμηθείς στο σπίτι του. Θυμάμαι ότι όταν ανεβήκαμε Άρτα, ο διοργανωτής μας έδωσε το σπίτι του να κοιμηθούμε και αυτός κοιμήθηκε σε έναν καναπέ στο σινεμά. Στην Αθήνα τα πράγματα είναι πιο απρόσωπα».

dirty rags_DSC7852dirty rags_DSC7873dirty rags_DSC7879

Οι Dark Rags είναι τύποι rock ‘n’ roll και αυτή είναι μια αίσθηση που αποκομίζεις από μικρές λεπτομέρειες. Το περπάτημα του Λεωνίδα μέσα στο κρύο, το βλέμμα του Δημήτρη όταν κανείς δεν τον παρατηρεί, τον τρόπο ομιλίας τους όταν τριγύρω έχει βαβούρα, την δυναμική τους όταν ανεβαίνουν στη πίστα. Τι είναι όμως τελικά rock ‘n’ roll για τους ίδιους; Όπως μου λέει ο Λεωνίδας «το rock ‘n’ roll είναι αυτό που θες να κάνεις και να πεις αδιαφορώντας για το εκάστοτε κόστος. Εκφράζει σεβασμό και αξιοπρέπεια αλλα και αλητεία». Για τον Δημήτρη, το rock ‘n’ roll και όλα τα παρακλάδια του, είτε είναι punk ή garage ή οτιδήποτε άλλο, είναι κάτι «αγνό που βγαίνει από την ψυχή σου. Είναι μια γενικότερη φιλοσοφία ζωής». Όπως παρατηρεί βέβαια το rock ‘n’ roll σήμερα έχει ξεφτίσει ως έννοια. «Κοιτάς γύρω σου στη σκηνή και βλέπεις να χρησιμοποιείται ο όρος σε ένα εναλλακτικό πλαίσιο αμφιβόλου μουσικής και αισθητικής ταυτότητας». Ο Τόλης, πάλι, φέρνει στην μνήμη του την φράση του Mike Strauss, ότι το rock ’n’ roll είναι ‘η τάση του να παίρνεις πάντα την λάθος απόφαση’. «Το rock ‘n’ roll, όπως ξετυλίγεται από τους πρώτους μπλουζίστες μέχρι σήμερα, έχει την φιλοσοφία του να ακολουθείς τον δικό σου δρόμο, πέρα από τάσεις και ρεύματα, κάνοντας αυτό που πιστεύεις με όσα μέσα διαθέτεις».

Για ποιο λόγο, λοιπόν, παίζουν μουσική; «Ξέρουμε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώνουμε από τη μουσική που παίζουμε. Κανείς δεν παίζει μουσική για βιοπορισμό ή για την δόξα, τουλάχιστον στην underground σκηνή. Παίζουμε γιατί γουστάρουμε και σε δεύτερη φάση γιατί είναι ένας μοχλός αποσυμπίεσης από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Σε κάνει να γελάς, να θυμώνεις, να ξεσπάς. Γενικά κάνεις κάτι που ορίζεις εσύ πώς θες να γίνει».

dirty rags_DSC7862dirty rags_DSC7808dirty rags_DSC7840dirty rags_DSC7847

Σχετικά, τέλος, με το Paranoia Blues, το καινούριο τους LP, μου εξηγούν ότι πήρε το όνομά του από ένα σύνθημα που είδαν γραμμένο σε έναν τοίχο στα Εξάρχεια. «Εκφράζει πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινότητα πολλών και στη δικιά μας: μπερδεμένα συναισθήματα, άγχη, αμφιβολίες, φόβος, αγάπη». Όσο για τον ήχο του νέου δίσκου, αυτός είναι διακριτά διαφορετικός από εκείνον του προηγούμενού τους LP «Θέλαμε κάτι ωμό, τραχύ αλλά άμεσο και σκοτεινό ταυτόχρονα. Ο δίσκος αυτός ηχητικά πλησιάζει αρκετά τη live παρουσία μας».

Η φωτογράφιση έγινε στο Interpid Fox, Τριπτολέμου 30, Γκάζι

https://thedarkrags.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/pages/The-Dark-Rags/186378281378404