Οι White Fence, δηλαδή ο Tim Presley γιατί στην ουσία ένας είναι, παίζει την πιο ιδιόμορφη μουσική από όλες αυτές τις garage/psych μπάντες της Καλιφόρνιας και αξίζει να τον προσέξεις. Απ’ ό,τι μας είπε, ξέρει και τους Fall. Ήταν μέλος τους για ένα διάστημα, αλλά τον πέταξαν με τον χειρότερο τρόπο από την μπάντα. Τον άφησαν στην μέση του δρόμου στην Αριζόνα. Επέστρεψε στο σπίτι του σώος και, από ό,τι φαίνεται, δεν τους κρατάει κακία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πλέον γράφει πολύ καλή μουσική!

Με το σχήμα του έχει κυκλοφορήσει 7 άλμπουμ (!) μέχρι στιγμής, με τελευταίο το περσινό For The Recently Found Innocent ενώ έχει συνεργαστεί και με τον άλλο συνήθη ύποπτο της σκηνής, τον Ty Segall.

Ποιος είναι ο White Fence;
Εγώ, ο Tim Presley, στο σπίτι μου. Ζωντανά παίζω με τους φίλους μου.

Πότε ξεκίνησες το πρότζεκτ; Ποια ήταν η ιδέα από πίσω;
Γύρω στο 2009, ίσως το 2008. Δεν είχα ένα συγκρότημα στο μυαλό μου στην αρχή. Απλά θα έγραφα και θα ηχογραφούσα την μουσική μου στο δωμάτιο μου, για πλάκα. Πριν κυκλοφορήσει ο πρώτος μου δίσκος άρχισα να το βλέπω πιο σοβαρά. Δεν ήταν η πρόθεση μου να ξεκινήσω μια νέα μπάντα, απλά έγινε κατά λάθος. Μου αρέσει να γράφω μουσική γενικά, έτσι σκέφτηκα να του δώσω ένα όνομα.

Ποιος ήταν ο μουσικός σου ήρωας όταν ήσουν μικρός;
Μάλλον ο Kurt Cobain. Αυτή ήταν η πρώτη μουσική που σκέφτηκα ότι είναι δική μου. Κάτι για την γενιά μου. Μου άρεσαν επίσης οι Doors και ο Jimi Hendrix, αλλά οι Nirvana αισθανόμουν ότι ήταν η σωστή φωνή για μένα όταν ήμουν σε νεαρή ηλικία.

Πιστεύεις ότι υπάρχει μια ανερχόμενη ψυχεδελική σκηνή στην Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια;
Δεν είμαι σίγουρος. Προσπαθώ να μην ασχολούμαι με τέτοια θέματα.

c9989ef940b65e1d333e641f1f4fedc5

Γιατί επέλεξες να είσαι lofi στην αρχή:
Τόσα ξέρω από τεχνολογία. Δεν έχω ένα καλό σύστημα ηχογράφησης, αλλά και να είχα, δεν θα ήξερα πώς να το χρησιμοποιήσω. Επίσης, κανείς δεν μου έδινε λεφτά να ηχογραφήσω την μουσική μου σε ένα στούντιο, έτσι αναγκάστηκα να το κάνω με ότι μηχανήματα είχα στο σπίτι.

Ποιες είναι οι επιρροές σου; Στα άλμπουμ φαίνεται ότι αντλείς στοιχεία από την Βρετανική σκηνή των 60s.
Ναι, μου αρέσουν όλα αυτά, αλλά έχω πολλές επιρροές. Μου αρέσει να ακούω πολλά είδη μουσικής. Εμπνέομαι επίσης από τις εμπειρίες μου με τους ανθρώπους και τις γάτες.

Τι άλλο σε εμπνέει;
Η αγάπη και το μίσος.

Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που άκουσες τελευταία;
Φτιάχνω ένα άλμπουμ τελευταία στο οποίο συνεργάζομαι με την Cate Le Bon. Ξεκινάμε ένα νέο συγκρότημα μαζί και μόλις τελειώσαμε τις ηχογραφήσεις. Το καλύτερο πράγμα που άκουσα ήταν η δική της συμβολή στον δίσκο.

Και το χειρότερο;
Δεν μισώ την μουσική τόσο πολύ. Την βλέπω σαν έμπνευση. Έχω μια διαφορετική άποψη για αυτό που λέμε «κακή» μουσική. Βασικά με κάνει να θέλω να δημιουργώ ακόμη περισσότερη μουσική. Έχω μια παράξενη αντίδραση σε αυτήν. Μερικές φορές η «καλή» μουσική με κάνει να αισθάνομαι άχρηστος επειδή είναι τόσο καλή.

white_fence

Τι ξέρεις για την Ελλάδα; Έχεις ξανάρθει εδώ;
Δεν ξέρω και πολλά για την σημερινή Ελλάδα αλλά μου αρέσει η Ελληνική μυθολογία. Τους μόνους καλούς βαθμούς στο κολλέγιο τους έπαιρνα στα καλλιτεχνικά και στην Ελληνική μυθολογία. Έχω ακούσει πράγματα από την φίλη μου την Έλενα. Είναι η γυναίκα του Mark E. Smith των Fall. Είναι από τα μέρη σας και μου χει πει ιστορίες. Α, και τους Acid Baby Jesus. Είναι από την Ελλάδα και είναι καταπληκτικοί.

Πώς την φαντάζεσαι;
Φαντάζομαι ότι θα είναι με ένα μάτσο Έλληνες να περπατάνε τριγύρω, έτσι;

Beatles ή Stones;
Beatles επειδή ήταν οι Rolling Stones με ανθρώπινες μάσκες.

Οι White Fence θα παίξουν στο An Club [Σολωμού 13-17, Εξάρχεια] την Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου, με είσοδο 12-18 ευρώ. Θα τους ανοίξουν οι Alien Mustangs.

Angel Ceballos Picture 15

Κείμενο: Μαρία Παππά