Με λένε Βύρωνα Κατρίτση και είμαι το ένα από τα τρία μέλη της ηλεκτρονικής μπάντας Neon. Ωστόσο το Σάββατο εμφανίζομαι ως Opsis. Πρόκειται για ένα προσωπικό πρότζεκτ, ελαφρώς πιο πειραματικό και ηλεκτρακουστικό και θα παρουσιάσω μια επιλογή κομματιών από το PERSAE / ANTIGONE που κυκλοφόρησε φέτος από την Creative Space Recordings. Το διπλό αυτό cd, το οποίο αποτελεί την τελευταία κυκλοφορία της ιστορικής δισκογραφικής, είναι ένα φανταστικό soundtrack των τραγωδιών του Αισχύλου και του Σοφοκλή αντίστοιχα. Οι συνθέσεις είναι δικές μου εκτός από τα χορικά τα οποία είναι δουλεμένα ηλεκτρονικά με εκκλησιαστικές χορωδίες για να εκφράζουν τον θρησκευτικό χαρακτήρα της τραγωδίας.

Opsis 02

Το Φεστιβάλ Πολλής Μουσικής είναι μία καλή ευκαιρία ώστε να γνωρίσει το κοινό της Αθήνας όλους τους μουσικούς που δρουν υπόγεια. Δεν γίνεται μεγάλη κάλυψη από τα μίντια και συχνά συμμετέχουν οι καλύτεροι που υπάρχουν εκεί έξω. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω, αν και παρά λίγο να εμφανιστώ την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για μια καλή περίπτωση φεστιβάλ γιατί καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα μουσικής. Πολλής και καλής.

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μουσική από πολύ μικρός. Θυμάμαι ότι έγραψα το πρώτο μου κομμάτι γύρω στα δεκατέσσερα. Η δίψα μου για τη μουσική ήταν και εξακολουθεί να είναι ακόρεστη και έχει πάρει εμμονικές διαστάσεις μέσα μου για καλό ή κακό…

Το πιο τρελό που θυμάμαι από live, είναι μία συναυλία με τους Neon όταν εμφανιζόμασταν πριν αρκετά χρόνια σε ένα φεστιβάλ στην Ελευσίνα. Eνώ παίζαμε, μετά το πρώτο τέταρτο, άρχισαν να μας εκσφενδονίζουν ρολλά χαρτιού υγείας. Περιττό να πω ότι ενθουσιαστήκαμε και συνεχίσαμε να παίζουμε ακόμα πιο παλαβά.

Στην Αθήνα μου τη σπάει η γενικευμένη αγένεια, οι φασίστες και η έλλειψη πεζοδρομίων και πρασίνου. Μου αρέσουν οι μικρές γωνιές της που ξαφνικά νιώθεις ότι είσαι σε χωριό, τα μικρά παραδοσιακά καφέ και ταβερνάκια και οι θερινοί κινηματογράφοι.

Θεωρώ αδιανόητο να μην ψηφίζει κανείς. Κι ας μην αλλάζει τα πράγματα φοβερά. Ένα ξέρω. Ότι τα περισσότερα κόμματα, ανεξάρτητα απ’ ό,τι λένε, δε θέλουν τον κόσμο να πηγαίνει να ψηφίζει. Συνεπώς πρέπει να τους τη σπάσουμε κι εμείς κάπως.

Ονειρεύομαι να συνεχίσω να είμαι δημιουργικός σε μία δημοκρατική, ανεκτική κοινωνία όπου το εφήμερο και το ασήμαντο δε θα αποτελεί τη βασική τροφή της μάζας.

Το Σάββατο 24/5, στις 22.15 – 23.00 θα εμφανιστεί στο six d.o.g.s στο τρίτο φεστιβάλ πολλής μουσικής.

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος