O Νίκος Ράκκας παρουσιάζει στο Ρομάντσο τη νέα του ενότητα φωτογραφιών με τίτλο “True Romance”. Ονειρικό, ποιητικό και παιχνιδιάρικο το Playmobil project ξεκίνησε πριν από 9 χρόνια και έχει αποσπάσει βραβεία σε διαγωνισμούς και θετικές αναφορές από τον διεθνή Τύπο, όπως The Guardian, The Indepentent, Μetro London, Trentland καθώς και από πολλά τοπικά έντυπα. Είναι η πρώτη προσωπική έκθεση του Νίκου Ρακκά στην Αθήνα μετά από ατομικές παρουσιάσεις της δουλειάς του σε Λονδίνο, Ρώμη, Θεσσαλονίκη και πρόσφατα στην Πάρο.

tr 3m

Γιατί άρχισες να φωτογραφίζεις playmobil;
Πάντα μου άρεσε να φωτογραφίζω πρόσωπα. Όσο όμορφο και ιδανικό είναι ένα τοπίο για φωτογράφιση, πρέπει οπωσδήποτε μέσα το κάδρο μου να υπάρχει η ανθρώπινη φιγούρα ή, τελευταία, η πλαστική φιγούρα! Τα playmobil αρχικά τυχαία, αντικατέστησαν τους φίλους μου και την καθημερινότητά τους και μπήκαν στην δική μου. Η αφορμή ήταν ένα τεστ για μία καινούργια κάμερα που έπρεπε να μάθω τις δυνατότητές της.H φιγούρα τους μέσα στο φυσικό μου περιβάλλον, μου έδωσε άμεσα την ευκαιρία να δημιουργήσω νέα concepts και images που υπήρχαν μέσα μου κρυμμένα. Και, κυρίως, την ελευθερία να μπορώ να δημιουργώ παντού.

Πες μου λίγα πράγματα για την έκθεση που είχες κάνει στο Λονδίνο. Γιατί νομίζεις ότι δόθηκε τόση δημοσιότητα;
Η έκθεση DAYDREAMER στο Λονδίνο ήταν και ο κύριος λόγος που ξεκίνησε η ενασχόληση μου με τα playmobil. Ήθελα σε μία τέτοια μητρόπολη να δείξω ένα πραγματικά νέο project. Ήταν κυρίως κοντινά πορτρέτα με έντονο στοιχείο στις περισσότερες το ελληνικό φως και τα χρώματα. Ήταν ανέλπιστη η αποδοχή του   κοινού. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα όμορφα λόγια που άκουσα και την συγκίνηση του κοινού απέναντι στην δουλειά μου. Ακόμη πιο ανέλπιστη ήταν η αποδοχή από τον Τύπο με αναφορές από GUARDIAN, INDEPENDENT, METRO και άλλα τοπικά έντυπα του Noting Hill. Είναι μία πόλη τόσο ανοιχτή και εξοικειωμένη σε όλες τις μορφές της τέχνης, του design και της δημιουργίας γενικότερα. Σέβονται και στηρίζουν οτιδήποτε νέο, διαφορετικό ή πρωτότυπο. Ήταν πολύ σημαντική εμπειρία και μία ώθηση να εξελίξω αυτή την ιδέα.

Τι κάνει τα playmobil να ’ναι τόσο διαχρονικά;
Νομίζω η απλότητά τους. Δεν έχουν υπερβολές στον σχεδιασμό τους και είναι αρκετά ρεαλιστικά. Δεν υποστηρίζουν επίσης κάποιο πρότυπο ή lifestyle που κάνουν άλλα διάσημα παιχνίδια. Είναι πολύ όμορφα, πολύχρωμα, με ένα μόνιμο αισιόδοξο χαμόγελο. Oπως βλέπεις, δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός!

Υπάρχει ένα όριο ηλικίας που μπορείς να ασχολείσαι με playmobil χωρίς αν σε θεωρούν weirdo;
Αν υπάρχει όριο εγώ το έχω ξεπεράσει προ πολλού! Έτσι εξηγούνται τα περίεργα χαμόγελα των περαστικών όταν με βλέπουν μπρούμυτα στην άσφαλτο ή όταν αντί για χρήματα βγάζω από τις τσέπες μου πλαστικά αξεσουάρ! Έχω νιώσεi πολλές φορές weirdo,ειδικά όταν πρέπει να πάρω άδεια για να φωτογραφίσω σε συγκεκριμένα locations και πρέπει να εξηγήσω τι κάνω! Δεν νομίζω ότι υπάρχει όριο ηλικίας όμως για κανένα παιχνίδι γενικότερα.

Γιατί οι άνθρωποι εγκαταλείπουμε το παιχνίδι;
Υπάρχουν στιγμές στην ζωή μας μεγαλώνοντας, που περνάμε κλισέ και στερεοτυπικές περιόδους. Τότε συνήθως απομυθοποιούμε συνήθειες και ενδιαφέροντα και μπαίνουμε με φόρα στον κόσμο των ενηλίκων. Έτσι χάνεται σταδιακά η ανάγκη για παιχνίδι. Δυστυχώς, δεν εγκαταλείπουμε μόνο το παιχνίδι, εγκαταλείπουμε την διαφορετική οπτική των πραγμάτων που έχουμε μικροί. Την φαντασία στην καθημερινότητα, την διάθεση να ανατρέψεις τα πράγματα, την ανεμελιά. Είναι λίγο μελαγχολικό όταν το συνειδητοποιείς, αλλά και αναπόφευκτο.

del 84m

Ποιο είναι το αγαπημένο σου playmobil; Ποια φιγούρα;
Είναι κάποιες φιγούρες που συμπαθώ περισσότερο από κάποιες άλλες και τις φωτογραφίζω πολύ συχνά. Συνήθως είναι αυτές που τους έχω δώσει ρόλους υπαρκτών προσώπων, της οικογένειάς μου ή φίλων μου! Η οικογένεια Ν/R/G που κάνει tour στα τουριστικά μνημεία των πόλεων, ένα καστανό κορίτσι με το πιο όμορφο χαμόγελο και φυσικά ο Βadass, μόνιμος πρωταγωνιστής μου, ένα παιδί της πόλης με skate και ξεθωριασμένο denim! Πολύ αγαπημένο μου όμως είναι ο Τerry, ένας καθολικός μοναχός, κεντρικό πρόσωπο στην έκθεση Daydreamer.Φιγούρα παλιά και πολύ σπάνια πλέον, την οποία δυστυχώς …έχω χάσει! Για χάρη του αναβάλλω συνεχώς την επίσκεψη στο Άγιο Όρος!

Ποιο ήταν το πρώτο που απόκτησες; Θυμάσαι πώς; Τι άλλες αναμνήσεις σου φέρνει στο μυαλό αυτό το playmobil;
Προσπαθώ πολλές φορές να θυμηθώ ποιο μπορεί να ήταν το πρώτο αλλά μάταια! Θυμάμαι να έχω αστροναύτες και ρομπότ από μία σούπερ σειρά που έβγαινε τότε, τα Playmo Space! Επίσης cowboys και indians και πολλούς πειρατές. Πολλά από αυτά τα έχω ακόμη και μου θυμίζουν το παιδί που χανόταν με τις ώρες στον κόσμο τους. Αυτό που μου έχει μείνει έντονα είναι αυτό που δεν απέκτησα ποτέ! Ενας surfer με ένα απίθανο πολύχρωμο windsurfing με μηχανισμό που επέπλεε στο νερό!

Τα φωτογραφίζεις μόνο σε εξωτερικούς χώρους; Πού αλλού τα έχεις ταξιδέψει εκτός τους δρόμους της Θεσσαλονίκης;
Μου άρεσε πάντα να φωτογραφίζω σε εξωτερικούς χώρους, σε φυσικό περιβάλλον χωρίς τεχνητό φωτισμό. Αυτό γίνεται συνήθως και σε αυτό το project.Με ενδιαφέρει να τα δίνω ζωή, συχνά σε συνηθισμένες ή ειδυλλιακές καταστάσεις σαν κανονικοί άνθρωποι, ανάλογα με τα μέρη που επισκέπτομαι. Εχουν ταξιδέψει σε αρκετά μέρη. Σε πολλές πόλεις στην Ευρώπη με αγαπημένο το Λονδίνο και πολύ στην Ελλάδα. Σε έρημες παραλίες, σε κυκλαδίτικα χωριά, στα βουνά της Κρήτης.

Τα κουβαλάς πάντα μαζί σου;
Ναι, έχω πάντα μέσα στην τσάντα μου για ώρα ανάγκης! Όσο έχω και την κάμερα μαζί μου, πρέπει να έχω και φιγούρες πάντα διαθέσιμες αν βρεθεί ένα ωραίο location ή μία στιγμή της ημέρας με όμορφα σύννεφα στον ουρανό. Αν και μου έτυχε πρόσφατα να φύγω για μεγάλο ταξίδι πολύ βιαστικά, και να τα ξεχάσω. Ήταν πάρα πολύ άβολο! Είχα φρικάρει! Ευτυχώς οι φίλοι -πλέον- στην Ελληνική Playmobil με έσωσαν την τελευταία στιγμή!

BLUES 1m

Πες μου τι περιέχει η έκθεση; Πόσο καιρό την ετοίμαζες; Πόσο παλιές εικόνες θα έχει; Σε ποιους απευθύνεται;
Η έκθεση TRUE ROMANCE πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Αύγουστο στην Πάρο στο LOVED,στα πλαίσια της AEGEANALE. Στην Αθήνα είναι αρκετά εμπνευσμένη από τον χώρο που παρουσιάζεται. Το ΡΟΜΑΝΤΣΟ ήταν τα γραφεία των ιστορικών περιοδικών Ρομάντσο και Βεντέτα. Περιοδικά που έχω προλάβει ως παιδί και οι σελίδες τους ήταν πολύ συχνά το παιχνίδι μου! Από την πρώτη στιγμή που είδα τον χώρο στις ετοιμασίες του, και γνωρίζοντας την άποψη της ομάδας Βios, ήξερα ότι ήταν ένα ιδανικό spot για να παρουσιάσω την δουλειά μου για πρώτη φορά στην Αθήνα. Έτσι θέλησα την pop αισθητική αυτών των περιοδικών να την προσαρμόσω στα δεδομένα μου και τα αγαπημένα μου playmobil να πρωταγωνιστούν σε σύγχρονα ρομαντικά φωτορομάντσα! Παράλληλα θα υπάρχουν και παλιές φωτογραφίες που δεν έχω εκθέσει ποτέ στην Αθήνα από τις προηγούμενες εκθέσεις. Τρεις μέρες μετά την λήξη στο Ρομάντσο, η έκθεση μετακομίζει στην Θεσσαλονίκη, στην TINT GALLERYστο Project Room με opening party το Σάββατο 21/12 στις 12.30.

Μεγαλώνουμε οι άνθρωποι ή διαρκούμε;
Μεγαλώνουμε και πρέπει μεγαλώνοντας να μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί στις αλλαγές που μας συμβαίνουν. Ειδικά αυτήν την περίεργη περίοδο που διανύουμε και που όλοι έχουμε υποστεί αλλαγές, ίσως και βίαια, να μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι και να προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μαθαίνουμε. Να μην μένουμε στάσιμοι σε αυτά που γνωρίζουμε, να μην ξεχνάμε την δύναμη της γνώσης. Πράγματα που βιώνουμε συνήθως ως παιδιά και τα θεωρούμε βασικά και στην πορεία χάνονται.

Πού τα έχεις όλα αυτά τα playmobil; Πόσα έχεις;
Έχω πάρα πολλά, που δεν έχω μπει στο trip να τα μετρήσω ποτέ! Είναι πολλά χρόνια που ξεκίνησα την συλλογή τους, πολύ πριν ξεκινήσω να τα φωτογραφίζω. Δεν έχω καθόλου τάξη, όμως, με αποτέλεσμα να είναι παντού μες στο σπίτι και πολύ συχνά να χάνω κάποιες φιγούρες. Άλλωστε με την Ρ. και την Κ. μες στο σπίτι, αποκτούν ξανά την καθιερωμένη τους χρήση ως παιχνίδια και ξέρετε πόσο σκληρά μπορούν να γίνουν τα παιδιά στα παιχνίδια τους!

tr 2m

Βλέπεις όνειρα με playmobil;
Υπήρχε μία περίοδος εθισμού στο ebay για αναζήτηση νέων playmobil. Τότε θυμάμαι να έχω δει όνειρο ότι ήμουν ο highest bidder και αποκτούσα την πολυπόθητη φιγούρα! Επίσης έχω δει ότι βρίσκω σπάνιες συσκευασίες σε βιτρίνες και ράφια σκονισμένα!

Βάζεις πάντα σάουντρακ στις φωτογραφίες σου; Αυτή τη φορά τι θα έχει;
Πάντα υπάρχει μουσική στις φωτογραφίες μου. Η μουσική είναι έμπνευση, υπάρχει πάντα ένα beat στο μυαλό μου!.Πολλές φορές έχω φωτογραφίσει με αφορμή ένα αγαπημένο κομμάτι ή εκ των υστέρων οι τίτλοι «κούμπωσαν» ιδανικά με μια φωτογραφία. Μουσικές που έχω λιώσει σε βινύλια ή σε ακουστικά σε διάφορες φάσεις της ζωής μου. Γι’ αυτό και θέλω ο τίτλος της κάθε φωτογραφίας να την συνοδεύει παντού. Δεν είναι απλά εκεί, ολοκληρώνει ένα έργο. Έτσι γίνεται φυσικά και στα stopmotion ταινιάκια που έχουμε κάνει, η μουσική είναι βασική. Αυτή την φορά το playlist περιλαμβάνει από CITIZENS! που είναι το ιδανικό κομμάτι για την έκθεση, μέχρι παλιά αγαπημένα από VERVE, AIR αλλά και S-EXPRESS!

Τι άλλο κάνεις στη ζωή σου; Πες μου μερικά πράγματα για σένα.
Eχω μία πολύ μεγάλη πορεία στην διακόσμηση βιτρίνας και στο visual merchandising.Πάντα μου άρεσε η μόδα. Νιώθω πολύ τυχερός γιατί έκανα αυτό το επάγγελμα σε μία πολύ ωραία περίοδο και στην καλύτερη εκδοχή της fashion industry στην Ελλάδα, στην εταιρία του Λάκη Γαβαλά. Εκανα βιτρίνες με τελείως φρέσκια και διαφορετική προσέγγιση για τα τότε δεδομένα, καθαρά εικαστικές με διάθεση ειρωνίας, χιούμορ και σαρκασμού της μόδας και των προϊόντων που προωθούσα! Είχα βέβαια και το budget αλλά και την ελευθερία να δημιουργήσω. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν τα πιο δημιουργικά και το καλύτερο σχολείο δίπλα σε έναν από τους πιο χαρισματικούς και visionnaire επιχειρηματίες. Τελευταία έχω μία στήλη-blog στον Εξώστη, που λέγεται DAYDREAMING. Εκεί επειδή τα blogs θεωρώ πως πρέπει να είναι προσωπικά, ξεκίνησα να παρουσιάζω αυτούς που θαυμάζω και με έχουν εμπνεύσει με το έργο τους. Υπάρχουν αρκετοί daydreamers μέχρι τώρα όπως η Λένα Πλάτωνος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Αλκη Ζέη μεταξύ άλλων! Θεωρώ τα πολλά χρόνια που ήμουν δίπλα στον Λάκη Γαβαλά, στήνοντας τις βιτρίνες των καταστημάτων του ότι ήταν τα πιο δημιουργικά.

Εξακολουθεί να είναι τέχνη η φωτογραφία; Δεν έχει απαξιωθεί πια όταν όλοι μπορούν να είναι φωτογράφοι και να καταγράφουν ασταμάτητα την καθημερινότητά τους;
Η φωτογραφία έχει πάντα απίστευτη δύναμη. Δεν έχει σημασία για μένα το μέσο, αν είναι από μία Leica κάμερα ή από ένα κινητό. Αν μπορείς να δημιουργήσεις με ένα μέσο, είναι ευπρόσδεκτο ό,τι κι αν είναι αυτό. Δεν είμαι fan του instagram και της αλόγιστης χρήσης του όμως. Θεωρώ πως έγινε για να εμπλουτίσει με εικόνες το status update! Είναι ωραίο για να συλλαμβάνει την στιγμή, όπως ήταν οι pocket Kodak κάμερες παλιά, μόνο για snapshots! Σίγουρα βλέπεις πολύ καλές φωτογραφίες εκεί, αλλά χάνονται γρήγορα γιατί είναι προϊόν fast food,άμεσης κατανάλωσης. Είναι αλήθεια ότι γίνονται πλέον και φωτογράφοι των 15 λεπτών!

SUNSET 1m

Τι κάνει ενδιαφέρουσα μια φωτογραφία; Κι έναν φωτογράφο;
Η αλήθεια που κρύβει μία φωτογραφία της δίνει δύναμη, ομορφιά και την κάνει ενδιαφέρουσα.
Ο,τι κι αν απεικονίζει, αυτό που σε κερδίζει είναι η αγάπη και η ειλικρίνεια που είχε ο φωτογράφος πίσω από τον φακό. Είναι σημαντικό και το ωραίο κάδρο και οι τεχνικές γνώσεις αλλά χωρίς αλήθεια βλέπεις άψυχες φωτογραφίες. Αυτή κάνει και έναν φωτογράφο επιτυχημένο και του παρέχει διάρκεια. Άλλωστε, για όλους ισχύει αυτό, όσο hippy κι αν ακούγεται! Αν είμαστε ειλικρινείς και αληθινοί στους δρόμους που έχουμε πάρει, θα είμαστε δημιουργικοί και ισορροπημένοι.

 

TRUE ROMANCE / NIKOΣ ΡΑΚΚΑΣ
Έκθεση Φωτογραφίας

Πέμπτη 12 έως Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ρομάντσο – Αναξαγόρα 3-5

Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας:  11.00 – 23.00 καθημερινά

Opening party Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 21.00

Κείμενο: M.Hulot

Φωτογραφίες: Νίκος Ρακκάς