Η Ars Nocturna είναι ένα μικρό βιβλιοπωλείο που ειδικεύεται σε γοτθική λογοτεχνία και λογοτεχνία του φανταστικού. Πριν από μερικά χρόνια το έβρισκες σε μια στοά στην οδό Λέκκα, στο Σύνταγμα. Πρόσφατα μετακόμισε στα Εξάρχεια, χαμηλά στην Θεμιστοκλέους. Η αγάπη της Μαρία και του Κώστας για το είδος είναι τόσο μεγάλη που τους ώθησε να φτιάξουν έναν μικρό εκδοτικό. Εκτός από επανεκδόσεις κλασικών βιβλίων, ο εκδοτικός τους προωθεί και Έλληνες συγγραφείς που γράφουν ιστορίες τρόμου και φαντασίας. Διοργανώνουν επίσης πολύ πετυχημένες θεματικές βραδιές ανάγνωσης. Συχνά, βλέπεις την Μαρία να ντύνεται μέσα στην μαύρη δαντέλα σαν ανήκει σε μια άλλη εποχή, μια εικόνα που δεν συναντάς σε άλλα βιβλιοπωλεία. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να ακούς goth μουσική για να το επισκεφτείς. Είναι το ιδανικό μέρος για κάθε φανατικό βιβλιοφάγο που έχει μια έξτρα προτίμηση στην βικτωριανή εποχή.

IMG_0097IMG_0045

Τι είναι η Ars Nocturna;
Η Ars Nocturna ξεκίνησε αρχικά ως εκδοτικός οίκος που ειδικεύεται στη λογοτεχνία του Φανταστικού και πιο συγκεκριμένα στην Gothic λογοτεχνία, από τον 18ο αιώνα έως σήμερα. Στη συνέχεια, το 2012, αποφασίσαμε να ανοίξουμε και βιβλιοπωλείο.

Ποια ήταν η ιδέα;
Να δημιουργήσουμε κάτι που δεν υπήρχε στον χώρο του βιβλίου στη χώρα μας, μολονότι υπάρχουν αρκετές μεμονωμένες προσπάθειες αλλά όχι κάτι πιο συνολικό που να αφορά το Gothic.

IMG_0131IMG_0042

Τι βιβλία φέρνει και τι βιβλία εκδίδει;
Ως εκδοτικός οίκος είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την dark/gothic λογοτεχνία είτε είναι ιστορίες φαντασμάτων του 19ου αιώνα είτε σύγχρονη λογοτεχνία τρόμου από Έλληνες συγγραφείς.
Ως βιβλιοπωλείο έχουμε πιο ευρεία γκάμα. Εκτός από λογοτεχνία του Φανταστικού, δηλαδή gothic, horror, fantasy και sci-fi, στο κατάστημά μας ο απαιτητικός αναγνώστης μπορεί να βρει επιλογές από κλασικούς και σύγχρονους συγγραφείς, μεσαιωνική λογοτεχνία, κόμιξ, δοκίμια για τον κινηματογράφο, ποίηση, θέατρο – προσπαθώντας πάντα να δίνουμε έμφαση στο «σκοτεινό» στοιχείο σε όλες τις κατηγορίες μας.

Τι πουλάει περισσότερο;
Από παλιότερους συγγραφείς οι κλασικοί Poe, Stoker και Lovecraft και από πιο σύγχρονους, συγγραφείς του extreme horror όπως ο Jack Ketchum.

IMG_0088IMG_0041

Γιατί διαλέξατε τα Εξάρχεια για το μαγαζί;
Κατ’ αρχήν εδώ είναι ο χώρος του βιβλίου παραδοσιακά, κατά δεύτερον, κυκλοφορεί αυτό που θα λέγαμε «εναλλακτικό» κοινό.

Πώς σας φαίνεται η περιοχή μέχρι στιγμής;
Πολύ φιλική.

Η κρίση σας επηρέασε καθόλου;
Ναι, όπως και όλους.

Ενδιαφέρεται ο κόσμος για τέτοιους είδους βιβλία;
Όχι ο πολύς κόσμος, αλλά υπάρχει ένα κοινό που είναι φανατικό και το οποίο ολοένα αυξάνεται.

Γενικά, διαβάζει ο κόσμος;
Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά οι νεότερες γενιές διαβάζουν πιο πολύ από τις παλιές.

Τι κοινό ελκύει το βιβλιοπωλείο, τι ηλικίες;
Όλες τι ηλικίες αλλά κυρίως ανθρώπους 18-45 με ένα ενδιαφέρον για το «σκοτεινό» και το παράξενο.

IMG_0051 IMG_0048

Υπάρχει κάτι κουφό που σας έχουν ζητήσει;
Όχι κάτι ιδιαίτερα περίεργο, απλά επειδή αρκετοί παρερμηνεύουν το περιεχόμενό μας, μας ζητούν συχνά εγχειρίδια μαγείας.

Τι βιβλία θα προτείνατε σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί;
Να αρχίσει με τα κλασικά γοτθικά έργα που είναι η βάση για τα υπόλοιπα. Οι must συγγραφείς τους οποίους θα έπρεπε να διαβάσει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τη γοτθική λογοτεχνία είναι ο Έντγκαρ Άλλαν Πόου και ο Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, που έγραψαν πληθώρα διηγημάτων, αλλά πέρα από συγκεκριμένους συγγραφείς θα προτείναμε κάποια κλασικά μυθιστορήματα. Από την εποχή του κλασικού γοτθικού μυθιστορήματος, το πρώτο έργο που γράφτηκε σε αυτό το ύφος, «Το Κάστρο του Οτράντο» του Οράτιου Ουόλπολ, επίσης τον «Ιταλό» της Ανν Ράντκλιφ και τον «Καλόγερο» του Μάθιου Λιούις. Από την εποχή του Ρομαντισμού τον διάσημο «Φρανκενστάιν» της Μαίρη Σέλλεϋ που θεωρείται και το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Από τη βικτοριανή εποχή την «Καρμίλλα» του Τζόζεφ Σέρινταν Λε Φανού, και τον «Δράκουλα» του Μπραμ Στόουκερ – και τα δύο αυτά έργα έχουν ως θέμα τους τα βαμπίρ. Επίσης το «Η Παράξενη Περίπτωση του Δρ Τζέκυλ και του κου Χάυντ» του Ρόμπερτ Λιούις Στήβενσον, με θέμα τη διπλή προσωπικότητα, καθώς και το «Στρίψιμο της Βίδας» του Χένρυ Τζέημς. Για όποιον δεν το γνωρίζει θα ήταν ενδιαφέρον να προστεθεί ότι πασίγνωστα έργα του 19ου αιώνα όπως τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Έμιλυ Μπροντέ και «Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ» του Όσκαρ Ουάιλντ εμπεριέχουν πολλά γοτθικά στοιχεία.

Φέρνετε κάτι ξεχωριστό που δεν μπορείς να το βρεις αλλού;
Ναι, βιβλία ξένων εκδοτικών οίκων που δεν υπάρχουν σε άλλα ελληνικά βιβλιοπωλεία.

IMG_0044IMG_0038

Νέοι συγγραφείς που ασχολούνται υπάρχουν, και ποιοι;
Φυσικά και υπάρχουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Περικλή Μποζινάκη, του οποίου σύντομα θα εκδόσουμε το νέο μυθιστόρημα, και τον Αβραάμ Κάουα που έχει εκδώσει στην Jemma Press.

Ars Nocturna, Θεμιστοκλέους 42 στα Εξάρχεια. Tηλ. 2111835524

IMG_0036