Η έκθεση Des στο Booze Cooperativa είναι η ομαδική έκθεση οχτώ νέων καλλιτεχνών από διάφορες πόλεις του κόσμου, αλλά αυτόν τον καιρό ζουν και δουλεύουν στην Αθήνα. Η έκθεση δημιουργήθηκε μέσα από τις προσωπικές και κοινές τους εμπειρίες στην πόλη της Αθήνας και την έρευνά τους για την έννοια του DES. Το DES στα ισπανικά και το DE στα αγγλικά χρησιμοποιείται ως πρόθεμα για να δηλώσει άρνηση ή αντιστροφή του νοήματος. Στα ελληνικά το ΔΕΣ σημαίνει βλέπε.

Τα έργα που παρουσιάζονται δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση και προσπαθούν να ερμηνεύσουν το πιθανό και το απίθανο μέσα στο σύγχρονο αθηναϊκό αστικό τοπίο. Οι 8 καλλιτέχνες προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως τι κάνουμε στην πόλη μας, πώς αυτό κατασκευάζεται, χρησιμοποιείται και αντιμετωπίζεται, μπορεί να μας ενημερώσει σχετικά με το πώς βλέπουμε τους εαυτούς μας σήμερα και στο μέλλον.

DES 10 DES 13 DES 12 DES 04 DES 08

Ο Alfredo Pechuan είναι από την Ισπανία και δημιουργεί μια εγκατάσταση βίντεο βασισμένη στην παρωχημένη τεχνολογία και την αναλογική εικόνα. Χρησιμοποιεί παλιές ηλεκτρονικές διαφάνειες και πρωτόγονες εφαρμογές. Η Αγγελική Χάιδω Τσόλη είναι από την Ελλάδα και παρουσιάζει μία εγκατάσταση με αφορμή το όνομα της έκθεσης. H Μαρίνα Αννούση και αυτή από την Ελλάδα, εκθέτει φωτογραφίες για την καθημερινή ζωή στην Αθήνα. Η Laura Ruiz, από την Ισπανία, παρουσιάζει το έργο της με τίτλο DES-τοπία. Πρόκειται για μία εγκατάσταση για το βίαιο και μη κατοικήσιμο τοπίο της ελληνικής κοινωνίας. Ο Παναγιώτης Βούλγαρης από την Ελλάδα παρουσιάζει έναν ιδιότυπο κήπο στον οποίο συνυπάρχει το φυσικό με το τεχνητό στοιχείο και γίνεται ένας τόπος αντιφάσεων, σύγκρουσης και κατακερματισμού μιας αλλόκοτης πραγματικότητας. Η Nina Franco είναι από την Βραζιλία και εκθέτει μια σειρά από φωτογραφίες με θέμα την εμπειρία της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Η Maria Galvan, από την Ισπανία και με το έργο της DES- contentos, παρουσιάζει την προσωπική της εκδοχή για τη σύγχρονη ζωή στην Ελλάδα, με έργα από λάδι σε καμβά. Τέλος η Blanka Amezkua από τις ΗΠΑ παρουσιάζει ένα έργο μικτής τεχνικής για την “Μπέττη”, ένα αδέσποτο σκυλί το οποίο έχει ακολουθήσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια στους δρόμους της Αθήνας.

DES 05 DES 09 DES 02 DES 03 DES 11 DES 06 DES 01

Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης 5 έως 22 Ιουνίου 2014

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος