Μιλήσαμε με την Μαργαρίτα Τσώμου εμπνεύστρια του πρότζεκτ face-to face with the many και μας εξήγησε τι ακριβώς θα αφορά το ολόφρεσκο πρότζεκτ της.

Τι είναι το face-to face with the many.
Πρόκειται για μία καλλιτεχνική και πολιτική δράση, η λογική της οποίας κυμαίνεται ανάμεσα σε διαδραστική εγκατάσταση, συλλογική Νet-Art, ψηφιακή δικτύωση και πολιτική συνέλευση ανάμεσα στην Αθήνα και Αμβούργο. Το κοινό καλείτε σε ένα ίντερνετ καφέ για να μιλήσει και να κάνει chat μέσω οnline εφαρμογών και διαφόρων προγραμμάτων είτε skype είτε ειδικά διαμορφωμένα chat προγράμματα με ανθρώπους από την Ελλάδα. Σκοπός της ιδέας είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος συζήτησης χωρίς την κλασική φόρμα -ομιλητές και θεατές- αλλά όπου τα θέματα θα οριστούν από τους συμμετέχοντες και των δύο πλευρών και θα γίνει μία ανταλλαγή εμπειριών, όπως θα εξελιχθεί μέσω διαλόγου και όχι ομιλιών των ειδικών.

multiperspectivity(1)

Ποια είναι η φετινή θεματική του;
Γενικά το πρότζεκτ ακολουθεί την οριζόντια λογική της «connectivity» των νέων μέσων, μία αισθητική επικοινωνίας. Βέβαια το θέμα είναι οι εμπειρίες στην κρίση – αφετηρία όμως θα είναι η ερμηνεία των συμμετεχόντων σχετικά με πολιτικά θέματα, που προέκυψαν μετά ή εξαιτίας ή ως συνέχεια των πλατειών 2011. Ανοίγουμε έτσι ένα χώρο για τις εικόνες και τις ερμηνείες «των Πολλών», όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να ανταλλάξουν λινκς, youtube-videos και να δικτυωθούν μεταξύ τους.

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Συμμετέχω σε ένα διδακτορικό πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας, όπου διερευνώ θέματα αναπαράστασης των «Πολλών» στο συγκεκριμένο γεγονός των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα 2011. Με ενδιαφέρει το ότι είναι οντολογικά δύσκολο να εκπρωσοπευτούν ή αναπαραστηθούν οι πολλοί σαν μονάδα. Είναι singular and plural συγχρόνως. Νομίζω ότι το πλήθος στο Σύνταγμα είναι ένα τέτοιο ετερογενές πλήθος. Προσπαθώ την ιδέα αυτή να τη μεταφράσω σε μία επικοινωνία όπου οι πολλοί Γερμανίας και Ελλάδας θα μπορούμε να μιλάνε σε διάλογο αλλά και ως πολλοί όλοι μαζί. Και βέβαια το πρότζεκτ αυτό γεννήθηκε από την ανάγκη μου να περάσω στο κόσμο στο Αμβούργο τι σημαίνει κρίση στην Ελλάδα – όχι μόνο μέσω από δικιά μου αφήγηση αλλά μέσω των ιστοριών πολλών.

Ποιοι συμμετέχουν στο event;
Στο event συμμετέχουν παιδιά που απάντησαν σε ένα ανοιχτό κάλεσμα που έστειλα, καλώντας στη δράση. Ένα παρόμοιο κάλεσμα βγήκε και στο Αμβούργο. Μου αρέσει ότι δουλεύω έτσι με αγνώστους. Βέβαια θα έρθει και κοινό από το Φεστιβάλ «Συνέλευση και Συμμετοχή» (των HafenCity University & Kampnagel Theatre) στο οποίο πλαίσιο του οποίου λαμβάνει χώρα το πρότζεκτ. Συνεργάτες στο πρότζεκτ είναι επίσης ο καλλιτέχνης νέων μέσων Σωτήρης Μπακογιάννης, ο οποίος θα δουλέψει με διάφορες εφαρμογές, που θα αναπαραστήσουν τη συζήτηση των Πολλών σαν Βίντεο Αρτ μέσω στο ίντερνετ καφε. Και ο Σωτήρης Μίτσιος των erasers, που είναι πολύτιμος συνεργάτης και σύμβουλος.  Τέλος: στο event μπορεί να συμμετέχουν όλοι μέσω ίντερνετ. Στο facetofacewiththemany.net υπάρχει η δυνατότητα να μπλεχτεί στη συζήτηση καθώς και να δεις από livestream τι γίνετε στο χώρο στο Αμβούργο.

one_point_of_view_media

Ποια είναι τα όνειρά σου σε σχέση με το πρότζεκτ;
Με αυτά τα πρότζεκ πάντα προσπαθείς να φτιάξεις κάτι το οποίο ίσως μπορεί να φανεί χρήσιμο στην καθημερινότητα. Ίσως να γίνει ένα application το οποίο να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθούν οριζόντιες συζητήσεις, να βοηθήσει στη δικτύωση πολλών υποκειμένων και σε πολιτικούς, ακτιβιστικούς χώρους, αλλά και όπου χρειάζεται συλλογικότητα. Εφόσον το φορμάτ της συζήτησης έχει εκ φύσεως πολιτική στάση. Για αυτές τις χρήσεις μου φαίνεται ότι η τέχνη μπορεί να φανεί χρήσιμη, εφόσον είναι πεδίο όπου μπορούμε να πειραματιστούμε, να εφεύρουν νέους τρόπους διαβούλευσης

Πού: ίντερνετ και skype, μπορείτε να κάνετε της συνέλευση από το σπίτι σας ή οπουδήποτε αλλού διαλέξετε.
Πότε: 10 Μαΐου.
Διάρκεια: 19:00 – 23:00
Επικοινωνία margarita.tsomou@gmail.com

Κείμενο: Vitamina Καλογερά