Είναι από αυτές τις περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν ανάμεσά μας κι έχουν ανοιχτά τα μάτια τους πάντα και προς όλες τις κατευθύνσεις, με σκοπό να δημιουργήσουν και να εκμεταλλευτούν ό,τι η ζωή έχει να τους δώσει. Οι σπουδές του είναι στην επιφάνειά τους αντικρουόμενες και αμιγώς άσχετες μεταξύ τους (Fashion Business και Textile Production), ενώ έχει δουλέψει στο MTV ως στυλίστας και σε εταιρεία Digital Gaming ως quest designer, μεταξύ άλλων. Ωραίος τύπος, δε μπορείς να πεις.

Ο Jason Arkley, μισός Έλληνας-μισός Σκωτσέζος, είναι 29 ετών και ήδη μπορεί να προσθέσει στο βιογραφικό του μια πολύ επιτυχημένη, οικογενειακή επιχείρηση με χειροποίητα παπούτσια (The Workshop), της οποίας τόσο το δημιουργικό όσο και το λειτουργικό κομμάτι μοιράζεται με τα αδέρφια του, Άλεξ και Κιμ. Το ’χουμε; Ωραία. Εδώ όμως θα σε απασχολήσει για κάτι άλλο, τελείως κόντρα σε αυτά που διάβασες μέχρι τώρα.

Η σειρά βιβλίων του, «Εκλεκτός κι Ευλογημένος» (Η «Προφητεία» και το «Άσυλο», καθώς και το τρίτο μέρος, το οποίο γράφει αυτή την περίοδο), είναι άλλος ένας λόγος, ίσως ο πιο σημαντικός, για τον οποίο πρέπει να ασχοληθείς μαζί του. Με την τάση του να συνθέτει από μικρός ιστορίες και με τη διάθεσή του να σε βάλει στον φανταστικό κόσμο του Σεμπάστιαν και του Τρίσταν, των ηρώων του, ο Jason Arkley περνάει την κάθε του ημέρα μαγικά! Αφού τον ξυπνήσαμε και αράξαμε μαζί στο σπίτι του, μάς μίλησε για τη μεγάλη του αγάπη: το γράψιμο.

jason arkley 03 jason arkley 02

Γιατί ένας άνθρωπος που ασχολήθηκε με το styling και τη μόδα αποφάσισε να γράψει δύο βιβλία μυστηρίου και να έχει το τρίτο στα σκαριά;
Καταλαβαίνω πως αυτές οι δύο ιδιότητες συνδυάζονται δύσκολα στο μυαλό ενός ανθρώπου, προσωπικά μιλώντας. Δεν αποφάσισα κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με τη μόδα να γράψω μια ιστορία φαντασίας, αλλά το αντίθετο. Έγραφα από μικρό παιδί.

Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα; Τι ή ποιος σου σχημάτισε τις εικόνες των πρωταγωνιστών, Σεμπάστιαν και Τρίσταν; Έχεις κοινά με αυτούς;
Πάντοτε ήθελα να γράψω μια ιστορία φαντασίας, μεγαλώνοντας όμως κατάλαβα τη δύναμη που έχει η αδελφική αγάπη κι εμπνεύστηκα από αυτήν, για να γράψω την ιστορία μου. Με τους πρωταγωνιστές μου θα έλεγα οτι έχουμε κάποια κοινά συναισθήματα. Άλλωστε γνωρίζω καλύτερα αυτούς απ ‘ ό,τι εμένα.

Γράφεις όταν έχεις έμπνευση ή όταν απλά χρειάζεται να συνεχίσεις, για να τελειώσεις αυτό που θες;
Εμπνέομαι καθημερινά και διαρκώς. Μπορεί να πιάσω χαρτί και μολύβι ή κινητό για να καταγράψω μια σκέψη μου, μια έκφραση ή έναν συνδυασμό λέξεων. Η συγγραφή θέλει χρόνο, μπορεί να αφιερώσω κάποιες ώρες μέχρι να ολοκληρώσω ένα κεφάλαιο, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι είναι λιγότερο δημιουργικό.

Είσαι δίγλωσσος. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να γράψεις στα ελληνικά; Και γιατί όχι στα αγγλικά στο τέλος της ημέρας με σκοπό ένα ευρύτερο κοινό;
Δεν δυσκολεύτηκα, μιας και η ελληνική είναι πλούσια γλώσσα και δεν σε περιορίζει για κανένα λόγο. Ενώ γράφω και στα αγγλικά, προτίμησα την ελληνική, γιατί εδώ ήθελα να εκδοθεί πρώτα η ιστορία μου. Το επόμενο βήμα βέβαια είναι να τα μεταφράσω στα αγγλικά.

jason arkley 08jason arkley 06

Πόσο συχνό είναι ένα writer’s block τελικά; Τι κάνεις γι’ αυτό;
Συμβαίνει, αλλά δεν με αγχώνει. Βγαίνω έξω να ζήσω μια όμορφη στιγμή, να αποκτήσω μια εμπειρία και να μου δώσει υλικό για να συνεχίσω.

Η πιο εκνευριστική στιγμή σου, στην οποία είπες ότι θα τα παρατήσεις, γιατί τα νεύρα σου είναι κρόσια. Δώσε περιγραφή.
Δεν υπάρχει. Όταν αγαπάς κάτι τόσο πολύ, δεν γίνεται να σε εκνευρίσει σε τέτοιο βαθμό. Κατά βάθος αγαπάς ακόμα και τη δυσκολία που έρχεται μαζί με αυτή.

Μοιράζεις το χρόνο σου ανάμεσα στις ιστορίες σου και στο The Workshop, στο οποίο συνεργάζεσαι με τα αδέρφια σου. Αν θα έπρεπε να σταματήσεις αναγκαστικά το ένα, ποιο θα επέλεγες;
Είναι σαν αυτό που ρωτάνε με τα παιδιά. Δεν θα μπορώ να διαλέξω, τ᾽ αγαπάω εξίσου.

Λάπτοπ ή γραφομηχανή;
Ξέρω ότι η γραφομηχανή είναι πιο θεατρική, αλλά θα σου πω λάπτοπ. Διότι αν θελήσω να αλλάξω κάτι, δεν πρέπει να πετάξω ολόκληρη την σελίδα.

Αθήνα ή Εδιμβούργο;
Εδιμβούργο το χειμώνα, Αθήνα το καλοκαίρι.

Μαγεία ή ρεαλισμός;
Μαγεία, ξεκάθαρα.

«Χάρι Πότερ» ή «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»;
«Χάρι Πότερ» για τη μαγεία και «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» για τους επιβλητικούς χαρακτήρες.

jason arkley 01jason arkley 05

Annie Lennox ή Χατζιδάκις;
Εξέχουσες προσωπικότητες και οι δύο, δεν μπορώ να διαλέξω.

Παίρνεις ένα mail από έναν πολύ διάσημο συγγραφέα, που σου λέει ότι έχει πάθει πλάκα με τις ιστορίες σου και θέλει να πάτε για φαγητό να σε γνωρίσει, μιας και είναι στην Αθήνα για διακοπές. Ποιος ή ποια θα ήθελες να είναι;
Μιας και μιλάμε για φανταστικό σενάριο, ο Όσκαρ Γουάιλντ.

Ο «Εκλεκτός κι Ευλογημένος» γίνεται τώρα ταινία. Τη σκηνοθετεί ποιος και πρωταγωνιστούν ποιοι;
Θα ήθελα άγνωστο σκηνοθέτη και πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς, γιατί μ’ αρέσει να δίνονται ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους.

Γράψε μια πρόταση από το τρίτο βιβλίο σου, χωρίς να χρειαστεί να είναι spoiler.
«Τρίσταν, η προφητεία λέει ότι εσύ είσαι ο εκλεκτός και ευλογημένος που θα μας σώσει από το έρεβος που έρχεται. Αν θες να το κάνεις όμως, είναι δική σου επιλογή, γιε μου.»

Πότε να περιμένουμε στο περίπου το τρίτο μέρος;
Μέσα στο 2015.

Πού βρίσκεις μαγεία καθημερινά στη ζωή σου;
Στα πιο απίστευτα μέρη, τις πιο αναπάντεχες στιγμές!

jason arkley 07

Εδώ μπορείτε να βρείτε τον Jason:

http://www.jasonarkley.com/
https://www.facebook.com/jason.arkley

http://www.youtube.com/user/MrJasonarkley
http://www.linkedin.com/in/jasonarkley
www.facebook.com/jasonarkleyauthor
www.instagram.com/jason_arkley

Συνέντευξη: Νικόλας Μακροδημήτρης
Φωτογραφίες: Πάνος Κέφαλος