Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και θα συνεχιστεί μέχρι τον φετινό Μάιο. Για τρεις μέρες κάθε μήνα η Αθήνα θα υποδέχεται μια ομάδα του εξωτερικού, η οποία θα δίνει παραστάσεις και μαθήματα πάνω σε οτιδήποτε έχει σχέση με την κούκλα, από workshops για την κατασκευή της, μέχρι τον τρόπο που στήνεις μία παράσταση κουκλοθέατρου. Το φεστιβάλ έχει ήδη φιλοξενηθεί στην Αργεντινή, την Ισπανία και τη Βουλγαρία, ενώ στην Ελλάδα γίνεται στους χώρους του θεάτρου «Μαιρηβή» στου Ψυρρή με την στήριξη των πρεσβειών της Ισπανίας, της Αργεντινής και της Βουλγαρίας. Ο Ισπανός κουκλοπαίχτης, μέλος της ομάδας «Baruti» και καλλιτεχνικός διευθυντή του φεστιβάλ, ο Francisco Brito, μας μιλάει για την παράσταση το “Μυστήριο της Ανατολής” που έχει στήσει η ομάδα του.

Baruti 18 Baruti 17 Baruti 16

Κούκλες ηθοποιοί- Πότε και πως ήρθες σε επαφή με την ιδέα;
Ήμουν στο Παρίσι το 1986, είδα μία παράσταση στο δρόμο και ερωτεύτηκα, είπα “αυτό θέλω να κάνω”.

Πότε έκανες την πρώτη σου παράσταση και σε τι ηλικία;
Το 1987 σε ηλικία 30 χρονών.

Εσύ φτιάχνεις τις κούκλες;
Ναι, εγώ τις φτιάχνω.

Πόσο καιρό σου παίρνει για να ολοκληρώσεις μία;
Ο χρόνος κατασκευής εξαρτάται από τις απαιτήσεις και την τεχνική που έχεις επιλέξει. Έχω κάνει κούκλες σε 5 λεπτά και κούκλες σε 3 μήνες. Οι 3 μήνες περιλαμβάνουν την αρχική ιδέα, το σχέδιο, τους μηχανισμούς κίνησης, κατασκευή, ρούχα και τελικές διορθώσεις.

Ποιά είναι η θεματολογία των έργων και από πού εμπνέεται ένας κουκλοπαίχτης;
Το θέμα που επιλέγω είναι αυτό που με προβληματίζει, είτε προσωπικά, είτε σε σχέση με την κοινωνία. Για μένα η έμπνευση είναι μία εσωτερική και εξωτερική κατάσταση  και δουλεύοντας ολοκληρώνεται η ιδέα.

Ποιά η σχέση με τα παιδιά; Υπάρχει κουκλοθέατρο για «μεγάλους»;
Βασικά, όταν κάνω μία παράσταση δεν απευθύνομαι μόνο στα παιδιά, απευθύνομαι σε όλο το κοινό. Προσπαθώ να κερδίσω το ενδιαφέρον των μεγάλων που συνοδεύουν τα παιδιά. Πολλές φορές οι μεγάλοι απολαμβάνουν πιο πολύ απ’ τους μικρούς. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει κουκλοθέατρο αποκλειστικά για μεγάλους, είτε λόγω χιούμορ, είτε λόγω ακαταλληλότητας για παιδιά.

Baruti 15 Baruti 14 Baruti 13 Baruti 12

Ποιό θεωρείς το πιο συγκινητικό σημείο σε μια παράσταση;
Την ανατροπή, την ελπίδα, τη λύση, το θαύμα, τη μεταμόρφωση.

Θα σε δούμε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου;
Ναι, μετά από τις τρεις προηγούμενες χώρες, Αργεντινή, Ισπανία, Βουλγαρία, είναι η σειρά της Ελλάδας. Η παράσταση που θα παίξουμε είναι το “Μυστήριο της Ανατολής”, στις 31/01 και 1,2/02 στο θέατρο «Μαιρηβή» που είναι ο χώρος που φιλοξενεί το φεστιβάλ. Η παράσταση απευθύνεται σε όλο το κοινό.

Για το τέλος πες μας το αγαπημένο σου παραμύθι και τον αγαπημένο ήρωα.
Ο μικρός πρίγκιπας.

Το μυστήριο της Ανατολής είναι η ιστορία του νεαρού Τουρλούμ Σουκλούμ ο οποίος θέλει να γίνει ένας σοφός μάγος όπως ο πάππους του. Έτσι ο Καντάρ τον συμβουλεύει να ακολουθήσει το δρόμο των καραβανιών, για να βρει την δύναμη που κρύβεται μέσα του και να αναδυθεί η σοφία του. Το περιπετειώδες ταξίδι του στην έρημο ξεκινά. Μοναδικός σύντροφος το Μαγικό Βιβλίο.

Η ομάδα Baruti ιδρύθηκε το 1987. Έχει συμμετάσχει σε Διεθνή Φεστιβάλ, όπως: Kaohsiung Taiwan 2009, Golden Delfin, Βαρνα Βουλγαρία 2008, Κανάριοι Νήσοι Ισπανία 2005-2006-2007, Plovit, Βουλγαρία 2006 (βραβείο optical efe), Charleville Γαλλία 2003 & 2006, Titirihai  Tolosa Ισπανία 2005,  La Strada Graz Αυστρία 2005 και σε πολλές άλλες χώρες όπως Δανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία.

Για περισσότερες πληροφορίες: «Εργαστήρι Μαιρηβή» Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

210 5222181 – 694242006, www.mairivi.gr

Baruti 09 Baruti 08 Baruti 07 Baruti 06 Baruti 05 Baruti 04 Baruti 03 Baruti 02 Baruti 01

Επιμέλεια: Ιωσήφ Χαλαβαζής

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος