Ο Γιάννης και ο Αλέξανδρος είναι δυο νέα αδέρφια με πολύ καλές ιδέες. Πριν περίπου τέσσερα χρόνια έφαγαν ένα καλό σκάλωμα με τα vintage γυαλιά και με μόχθο και μεράκι συνέλεξαν ένα μικρό θησαυρό που θα ζήλευαν και οι απαιτητικοί συλλέκτες γυαλιών ανά τον κόσμο. Με τούτα και με κείνα, έχουν στην κατοχή τους πάνω από 4000 κομμάτια, όλα πολύ ξεχωριστά. Τους βοηθάει σίγουρα το ότι ξέρουν τι ψάχνουν, αφού έχουν εντρυφήσει στην βίβλο του γυαλιού, αλλά πηγαίνουν με οδηγό την καλή αισθητική και το επιχειρηματικό μυαλό. Το αποτέλεσμα; Επανέφεραν την vintage αισθητική και την υπεροχή της ποιότητας.

Vintage gyalia 06 Vintage gyalia 05

Vintage γυαλιά υπάρχουν πολλά, αυτό που τους διαφοροποιεί, όμως, είναι ότι αν και κάποια από τα γυαλιά τους είναι τριακονταετίας, μοιάζουν άθικτα, με τα κουτιά τους και τη ζελατίνα, λες και ο χρόνος πέρασε απαλά από πάνω τους, καθιστώντας τα μοναδικά. Για να τα συλλέξουν ένα-ένα και να τα επαναφέρουν στην αρχική τους μορφή, πέρασαν μια μικρή περιπέτεια. «Η όλη κατάσταση ήθελε υπομονή και οργάνωση. Ξεκινήσαμε να οργώνουμε  την Ελλάδα», λένε. «Βρίσκαμε κάτι “σκονισμένα” και ξεχασμένα κατάστημα οπτικών, ρωτούσαμε αν είχαν παλιό στοκ και το παίρναμε όλο».

Το πιο αστείο είναι ότι κάποιοι δεν είχαν ιδέα για τον μικρό θησαυρό που έκρυβαν. Δεν είναι ότι τους εξαπατούσαν, σε κάποιους εξηγούσαν ότι ήταν καλά γυαλιά και μπορούσαν να τα μοσχοπουλήσουν, όμως τα θεωρούσαν παλιά και ξεχασμένα. Ωστόσο, δεν έφτανε η Ελληνική αγορά, έτσι η αναζήτηση συνεχίστηκε στο εξωτερικό. Στην Ευρώπη, αλλά –κυρίως- στην Αμερική και την Ιαπωνία.

«Προϋπόθεση για να αγοράσουμε τα γυαλιά ήταν να’ ναι τελείως αφόρετα, στο κουτί τους, με τη ζελατίνα τους. Το used δεν μας ενδιαφέρει. Αυτό μπορεί να είναι ένα άλλο πιθανό project στο μέλλον, πιο οικονομικό, αλλά την πραγματική υπεροχή την έχει το αφόρετο», εξηγεί ο Αλέξανδρος. Την «πραμάτεια» τους την προωθούν με έξυπνο τρόπο από το κατάστημα οπτικών στην Πετρούπολη και με ένα e-shop μοναδικό στο είδος  του.

Δεν τους ενδιαφέρει μόνο να πουλήσουν, αλλά να εκπαιδεύσουν με ένα τρόπο το κοινό να αγαπάει την ποιότητα και να τη αναζητά και να την ξεχωρίζει (ακόμα και αν χρειάζεται να την πληρώσει λίγο παραπάνω). Το vintage δεν σημαίνει παλιό, σημαίνει και διαχρονικό.

Vintage gyalia 03 Vintage gyalia 02 Vintage gyalia 01 Vintage gyalia 04

Το success story ξεκινάει από το κατάστημα οπτικών που διατηρούσε η οικογένεια στην Πετρούπολη. Ο Γιάννης σπούδαζε οπτομετρία στο Cambridge γιατί αγαπούσε από μικρός τη δουλειά, ενώ ο Αλέξανδρος ασχολήθηκε με τα οικονομικά. Μια μέρα, καθώς σκαλίζει την αποθήκη του μαγαζιού, έπεσε πάνω σε σαράντα  κομμάτια που όλα  ήταν η αφρόκρεμα του γυαλιού: Gautlier, Cazal, Gucci  του ογδόντα, και όλα στα κουτιά τους με εγγύηση, αφόρετα και ελκυστικά. Ο Γιάννης εντυπωσιάζεται με την καλή τους ποιότητα, τα συγκρίνει με τα γυαλιά που κυκλοφορούν σήμερα και καταλαβαίνει την ποιοτική διαφορά. «Τώρα τα φτιάχνουν στην Κίνα, μαζικά. Είναι γυαλιά χωρίς φαντασία, που βασίζονται σε παλιά μοντέλα. Γιατί να πάρεις όμως ένα γυαλί που βασίζεται σε κάποιο άλλο όταν μπορείς να έχεις  εκείνο το πρώτο, το μοναδικό; Τα παλιά επώνυμα γυαλιά έχουν μια άλλη αρχοντιά, το νιώθεις στο βάρος τους, στον τρόπο που εφαρμόζουν στο πρόσωπο. Και στο στιλ, κυρίως στο στιλ. Ακόμα και αν φορέσεις κάτι απλό, αυτά τα γυαλιά μιλάνε για λογαριασμό σου» λέει ο Γιάννης και τα δικά του γυαλιά μιλάνε σίγουρα για λογαριασμό του.

Έτσι λοιπόν, μ’ αυτά τα πρώτα γυαλιά δημιουργούν αρχικά στο κατάστημα ένα παράρτημα μόνο με vintage, για να δουν αν θα «πάνε» Και πράγματι, ο κόσμος -και κυρίως οι νέοι άνθρωποι- κατάλαβαν πολύ γρήγορα την ποιητική διαφορά, έγιναν σε πολύ λίγο χρόνο ανάρπαστα και ο κόσμος  ζητούσε και άλλα. «Μαθεύτηκε γρήγορα ότι έχουμε αυτά τα πολύ σπάνια γυαλιά, έρχονταν στυλίστες, άνθρωποι που ασχολούνταν με την μόδα κυρίως και κάποιοι που ήθελαν ένα ξεχωριστό δώρο. Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη για περισσότερα και επειδή η ανάγκη πάντα επινοεί την λύση, όταν και ο Γιάννης επιστρέφει από τις σπουδές και αγκαλιάζει με ενθουσιασμό την ιδέα και καθώς είναι εξοικειωμένος με τη βιντατζοκατάσταση του Λονδίνου, αρχίζουν την «αναζήτηση». Βάζουν τον πήχη της ποιότητας ψηλά και αναζητούν μόνο αψεγάδιαστα γυαλιά. «Ο όρος vintage αφορά οτιδήποτε από το 1920 μέχρι το 1990» μου εξηγούν «και εκεί πάνω κινηθήκαμε». «Γυαλιά vintage μπορείς να βρεις παντού αλλά όχι αφόρετα» μου λένε και αραδιάζουν κάτι γυαλιά κομψοτεχνήματα. Κάποια κομμάτια θα τα ζήλευε και ο Έλτον Τζον που έχει ένα δωμάτιο σαράντα τετραγωνικά γεμάτο γυαλιά, και θεωρείται από τους πιο αξιόλογους συλλέκτες. «Αυτά ακριβώς φόραγε η Τζάκι Κένεντι» μου λένε και για λίγο γίνομαι και εγώ Τζάκι και αποκτάω ύφος Βικτωρίας Μπέκαμ.

Vintage gyalia 20 Vintage gyalia 19 Vintage gyalia 18 Vintage gyalia 17

«Τα ‘Made in Italy’ ή ‘Made in France’ που έγραφαν πάνω ήταν πραγματικά, ενώ τώρα σημαίνει μας φτιάξανε στην Κίνα- μαζικά, και ας γράφει ‘Made in Italy’», εξηγεί ο Αλέξανδρος. Ανάμεσα στα κομμάτια που μου δείχνουν υπάρχουν τα θρυλικά χειροποίητα Cazal που κάποιοι θα σκότωναν για να αποκτήσουν, ειδικά αν είχαν γεννηθεί στο Χάρλεμ. «Πού τα βρήκατε τα Cazal;» ρωτάω και οι “Vintage Bros” τραγουδούν το “Ice Ice Baby και κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους. Στους θησαυρούς συμπεριλαμβάνονται και κάτι φουτουριστικά γυαλιά του Courrèges, βουτηγμένα σε αληθινό χρυσό. Ανάθεμα, μου πηγαίνουν, όμως κάνουν δυο χιλιάδες ευρώ. Τους ρωτάω για το ηλεκτρονικό κατάστημα,

«Το e-shop που έχουμε είναι το μοναδικό στην Ελλάδα. Ήταν απαιτητική δουλειά για να στηθεί κάτι τέτοιο. Δεν είναι μια απλή διαδικασία. Ήταν πιο δύσκολο από όσο φανταζόμασταν. Όταν βρίσκεις ένα γυαλί πρέπει να αλλαχθούν κάποιες φορές οι φακοί και να βρεθούν οι ακριβώς ίδιοι, πρέπει να υπάρχει αναλυτική περιγραφή σε ελληνικά και αγγλικά, και να φωτογραφηθούν. Ξεκινήσαμε από100 κομμάτια και πλέον έχουμε φτάσει να έχουμε 4.000. Ωστόσο, είμαστε ευχαριστημένοι με την κίνηση που έχει. Στο e-shop οι πελάτες είναι 90%  από το εξωτερικό και μόνο 10% από το εσωτερικό. Στην Ελλάδα φεύγουν αρκετά γυαλιά από το κατάστημα και στα meet markets που πάμε μια φορά το μήνα. Ο Έλληνας θέλει να το δοκιμάσει. Ενώ σε άλλες χώρες είναι πιο εξοικειωμένοι με την οnline αγορά. Στην χειρότερη, αν δεν σου ταιριάζει το γυρνάς πίσω, δεν είναι τόσο πολύπλοκη διαδικασία».

Η οικονομική  κρίση  δεν τους έχει χτυπήσει άσχημα. Ένα ζευγάρι γυαλιά ή ηλίου ή οράσεως θα το αγοράσουμε. Ειδικά στα οράσεως δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς. Το σημαντικό για τον αγοραστή είναι ότι αυτό που αγοράζει είναι μοναδικό. Αυτό που θα επιλέξει δεν θα το δει πουθενά αλλού. Δεν είναι σαν τα Ray Ban που τα φοράνε όλοι. Αυτά τα γυαλιά, άλλωστε, μπορούν να πάνε από πατέρα σε γιο, είναι όπως ένα καλό ρολόι, έχει συναισθηματική άξια και αλλάζουν χέρια (για την ακρίβεια, πρόσωπο).

Vintage gyalia 14 Vintage gyalia 13 Vintage gyalia 12 Vintage gyalia 11

Τα μελλοντικά τους σχέδια είναι πολλά. Φιλοδοξία τους στο μέλλον είναι να μπορεί ο πελάτης να δοκιμάζει τα γυαλιά ψηφιακά πάνω του. Να βγάζει μια φωτογραφία και να δοκιμάζει τα γυαλιά πώς εφαρμόζουν στο πρόσωπό του. Υπάρχει ένα αμερικανικό site που έχει κάνει ένα καλό virtual reality, αλλά το κόστος είναι πολύ μεγάλο και περιμένουν τα τελειοποιηθεί. Αυτό που τους εξοργίζει είναι πόσα vintage γυαλιά έχουν πάει χαμένα. «Για αυτό που κάνουμε εμείς, υπάρχει ένας όρος το  λένε “new old stock”. Η όλη φάση έχει και μια οικολογική διάσταση. Οι εταιρίες παλιά για να μην πληρώνουν φόρους, αυτό που τους έμενε stock το έθαβαν σε χωματερές. Το σκέφτονται και τους πιάνει τρέλα για το πόσα κομμάτια έχουν χαθεί. Επειδή έπρεπε να τα κρατάνε σε αποθήκες και να πληρώνουν φόρους, τα έθαβαν σε χωματερές», λέει ο Γιάννης. Όπως εμείς ξεθάβουμε αρχαία, εκείνοι μπορεί να αρχίσουν να ξεθάβουν παλιά Dior.

Τα γυαλιά που κάνουν την καρδιά τους να χτυπάει πιο δυνατά είναι: το Eiffel του Gaultier, ένα total classic Persol και το ολόχρυσο φουτουριστικό Courreges από τη δεκαετία του ’70, αλλά και το εντυπωσιακό σε μέγεθος γυναικείο Emilio Pucci που κάποτε κοσμούσε το πρόσωπο της Jackie Kennedy

 

Τι δεν πρέπει να  πετάξουμε αν έχει ξεμείνει στο συρτάρι μας; Alain Mikli της δεκαετίας του ’80, Persol της ίδιας δεκαετίας αλλά και τα Rayban από την Bausch&Lomb, λόγω του εξαιρετικού και μη διαθέσιμου πλέον συλλεκτικού κρυστάλλινου φακού που διαθέτουν.

Vintage gyalia 08 Vintage gyalia 10

Οι συλλέκτες ανά τον κόσμο θα σκότωναν για να αποκτήσουν: Τα Cazal 607 ή 856 και το Gaultier Vannilla Ice σε χρώμα ταρταρούγα, αλλά και τα Mikli σε συνεργασία Chantall Thomass. Το  κόλλημα του Αλέξανδρού είναι τα Cazal 856 (που ακόμα δεν έχει αποκτήσει), ενώ ο Γιάννης δεν θα πούλαγε ποτέ το ολόχρυσο Casanova 24kt gold.

 

Για αγορές: Στο «Οπτικόν», 25ης Μαρτίου 109, Πετρούπολη, τηλ. 210 5021570

f: vintage-sunglasses-in-athens, www.vintage-eyeshop.com

Κείμενο: Τζούλη Αγοράκη

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος