Ο Γιώργος Μαστροκώστας είναι μουσικός και τα πάντα τα κάνει μόνος του. Γράφει κομμάτια, παίζει όλους τους ήχους και τα ηχογραφεί. Το 2011 έκανε περιοδεία στην Ευρώπη και συμμετείχε σε συναυλίες με πολύ μεγάλα ονόματα της συγκεκριμένης σκηνής, ενώ έχει κυκλοφορήσει δίσκους του σε διάφορες ξένες εταιρίες. Στην καθημερινότητα του είναι πολύ ντροπαλός, σχεδόν απλησίαστος. Η μουσική όμως τον απελευθερώνει και τον χαλαρώνει. Δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να κάνει κάτι άλλο εκτός από μουσική. Είναι 32 χρονών.

http://youtu.be/E261BA1agDs

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;
Ξεκίνησα να παίζω το 1995, με κάτι φίλους στη γειτονιά. Είχαμε μία παιδική μπάντα και κάναμε διασκευές. Αργότερα αρχίσαμε να γράφουμε και δικά μας πράγματα. Από τότε έχω κάνει διάφορα κατά καιρούς. Το βασικό μου project αυτόν τον καιρό είναι το “absent without leave”.

Πες μου για τη μουσική σου.
Έχει διάφορα στοιχεία η μουσική μου. Έχει ηλεκτρονικά στοιχεία, πολλές κιθάρες. Δεν μπορώ να βάλω μία ταμπέλα, είναι μία μίξη από shoegaze και στα πιο ήρεμα σημεία είναι και ambient. Το “absent without leave”, είναι μία συλλογή με remixes που έχουν κάνει άλλοι στα κομμάτια του τελευταίου μου album “faded photogragh”. Τα κομμάτια δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Για το κάθε κομμάτι μπορεί να εμπνευστώ από κάτι διαφορετικό. Οτιδήποτε μου συμβαίνει, οτιδήποτε βλέπω. Δεν είναι μόνο τα καλά ή τα κακά. Μπορεί πάω ένα ταξίδι, να δω ωραία τοπία και να γράψω ένα κομμάτι. Είναι ανάλογα κάθε φορά, μπορεί να είναι μία εικόνα, μία ιστορία που μπορεί να φτιάξω στο μυαλό μου και τα αποτυπώνω σε μουσική. Η μουσική μου είναι κατά κάποιο τρόπο κινηματογραφική.

Absent Without Leave 3 Absent Without Leave 2

Πόσο χρόνο σου παίρνει να γράψεις ένα κομμάτι;
Έχω γράψει κομμάτια μέσα σε λίγες ώρες. Άλλες φορές μπορεί να σημειώσω κάτι, κάποιες ιδέες, να το αφήσω και να ασχοληθώ αργότερα. Δεν βάζω πρόγραμμα γενικά, όπως μου βγει.

Έχεις κάνει αρκετά πράγματα στο εξωτερικό, πες μου γι’ αυτή την εμπειρία.
Οι περισσότερες κυκλοφορίες που έχω κάνει είναι από εταιρείες του εξωτερικού. Στην Ευρώπη, Αγγλία, Δανία, Ελβετία, Αμερική, Καναδά, Ιαπωνία. Αυτού του είδους η μουσική έχει περισσότερο κοινό στο εξωτερικό, οπότε είναι λογικό η ανταπόκριση έξω να είναι μεγαλύτερη. Υπάρχει και στην Ελλάδα κοινό, αλλά είναι πολύ περιορισμένο. Είχα κάνει ένα tour πριν τρία χρόνια στην Ευρώπη μόνος μου, και άνοιξα πολλές συναυλίες μεγάλων ονομάτων. Εντελώς μόνος μου, τα είχα κλείσει όλα χωρίς τη βοήθεια κάποιου manager. Σε κάποια live έπαιξα σαν βασικό όνομα και σε άλλα άνοιξα την συναυλία. Έχω παίξει σε Ελλάδα και Ευρώπη με τους 65daysofstatic, God Is An Astronaut, Port-Royal, Piano Magic, I Like Trains, Jeniferever, Arms And Sleepers, Manyfingers κ.ά. Τα live που έκανα στην Ευρώπη είναι η καλύτερη εμπειρία μέχρι στιγμής στην καριέρα μου.

Πώς είναι να τα κάνεις όλα μόνος σου;
Δεν είναι καθόλου εύκολο να τα οργανώσεις όλα μόνος σου. Τις κυκλοφορίες σου τα live σου. Αλλά εντάξει, μου αρέσει πολύ και το κάνω. Εκτός από τη μουσική κάνω ηχοληψία και πληροφορική. Κάνω και παραγωγές σε δίσκους άλλων.

Absent Without Leave 5 Absent Without Leave 1
Absent Without Leave 4

Πες μου για τις συνεργασίες που έχεις κάνει.
Δισκογραφικά έχω συνεργαστεί με τους Port-Royal, Stafraenn Hakon, Epic45, Yellow6, The Declining Winter (Hood), Televise (Slowdive) κ.ά. ενώ στο remix album μου συμμετέχουν οι Landing, Sun Glitters, Ruxpin, Midas Fall, Slow Dancing Society, Reigns, SubtractiveLAD, Aerosol, Kontakte, The Echelon Effect, To Destroy A City και πολλοί άλλοι. Live έχω παίξει σε Ελλάδα και Ευρώπη με τους 65daysofstatic, God Is An Astronaut, Port-Royal, Piano Magic, I Like Trains, Jeniferever, Arms And Sleepers, Manyfingers κ.ά.

Είσαι ντροπαλός κι όταν παίζεις μουσική;
Είμαι το ίδιο ντροπαλός και όταν παίζω live. Πολλές φορές παίρνω σχόλια ότι δεν επικοινωνώ πολύ με τον κόσμο αλλά τι να κάνω, ντρέπομαι. Όταν παίζω μουσική, στα πρώτα κομμάτια έχω πάρα πολύ άγχος, μετά χαλαρώνω και το απολαμβάνω όσο μπορώ, βέβαια.

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος