Από μικροί μας έμαθαν ότι η οργάνωση είναι το παν. Για να έχουμε μια καλή ζωή, πρέπει να φροντίζουμε το σπiτι να είναι στην εντέλεια. Μακριά από βρόμικα πιάτα, γεμάτους νεροχύτες και άστρωτα κρεβάτια. Και όμως το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα ήρθα για να διαψεύσει όλη αυτή την καταπίεση.

Μήπως το δωμάτιο σoυ μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, αλλά παρόλαυτα αισθάνεσαι ότι έχεις το έλεγχο; Αδυνατείς να βάλεις μια τάξη στο γραφείο σου όπου επικρατεί το απόλυτο χάος; Η έρευνα αναφέρει ότι για να χωρέσουν όλα τα πράγματα σου στο γραφείο ενώ αυτό έχει τα χάλια του, αναγκάζεσαι να γίνεις δημιουργικός γιατί τα τοποθετείς με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην πέφτουν κάτω. Δηλαδή βρίσκεις ισορροπία και αρμονία μέσα από την ακαταστασία. Ενώ οι άλλοι απεχθάνονται το χάος σου, εσύ το κάνεις με μεθοδικότητα. Η έρευνα αναφέρει μια νέα προοπτική, αυτήν του pro-messy. Επιβεβαιώνει τον αστικό μύθο ότι οι ακατάστατοι άνθρωποι είναι πιο δημιουργικοί.

Η Ψυχολόγος Katheleen Vohs συγκρίνοντας ένα καθαρό δωμάτιο από ένα βρώμικο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρώτο δωμάτιο ακολουθεί κάποιους κανόνες. Το κάθε αντικείμενο πρέπει πάντα να μπαίνει σε μια συγκεκριμένη θέση και  έχε πάντα την ίδια εικόνα. Αντίθετα το βρώμικο περιέχει μια «αντισυμβατικότητα» και ο ιδιοκτήτης του σκέφτεται έξω από τις γραμμές που του επιβάλλονται. Για παράδειγμα ενώ το κομοδίνο βρίσκεται δύο βήματα μακριά του, επιλέγει να πετάξει το παντελόνι του στο πάτωμα. Άλλωστε μερικές από τις μεγαλύτερες ιδιοφυείς του πλανήτη μας είχαν τα πιο ανοργάνωτα γραφεία, όπως ο Albert Einstein, ο Mark Twain ή ο Steve Jobs.

Πηγή

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag