Ο Άγγελος Μπαράι είναι 20 χρονών. Γεννήθηκε στην Αλβανία και όταν ήταν δύο χρονών η οικογένειά του μετανάστευσε στην Ελλάδα. Μεγάλωσε στα Πετράλωνα και σήμερα ζει στον Πειραιά. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία από πολύ μικρός, -στα εφτά του φωτογράφιζε με μία αναλογική Kodak του πατέρα του. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια φωτογραφίζει πρόσωπα και καταστάσεις στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, έχοντας μια δικιά του οπτική για την Αθήνα.

Γιατί αποφάσισες να γίνεις φωτογράφος;
Από μικρός ήμουν δημιουργικός τύπος, ζωγράφιζα, χόρευα, τραγούδαγα, έγραφα στίχους, αλλά με τράβηξε περισσότερο η φωτογραφία. Μου άρεσε πολύ να βγάζω τα συναισθήματα των ανθρώπων. Είναι για μένα κάτι αληθινό, μοναδικό. Αποφάσισα πως θα γίνω φωτογράφος. Οι γονείς μου δεν ήθελαν, αλλά κατάλαβαν πως το αγαπώ και με στήριξαν στην πορεία. Η φωτογραφία για μένα είναι ένα μέσο να επικοινωνήσω με τον κόσμο, να μάθω για αυτούς και μέσα από τις φωτογραφίες μου να πω την ιστορία τους.

IMG_455777774_Fotor_Fotor_Fotor IMG_9778 IMG_8791 IMG_8459_Fotor IMG_8428 IMG_8333_Fotor IMG_8328_Fotor IMG_6282_Fotor IMG_5927_Fotor

Την Ελλάδα της κρίσης πώς την αντιμετώπισες εσύ προσωπικά;
Εγώ νιώθω πως με έκανε πιο δυνατό γιατί οι δυνατοί στα δύσκολα φαίνονται. Έτσι μου έμαθαν οι γονείς μου, που ξεκίνησαν δύο φορές από το μηδέν. Οικονομικά ήμασταν μια χαρά πριν την κρίση και όλα άλλαξαν ξαφνικά. Ο πατέρας μου δούλευε σπάνια, η μάνα μου έχασε την δουλειά της κι εγώ παράλληλα με το σχολείο δούλευα, για να βοηθήσω την οικογένειά μου. Δε χάσαμε ποτέ την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια και το χαμόγελό μας. Για μένα η οικονομική κρίση ήταν μια δοκιμασία ψυχικής δύναμης, άλλοι έπεσαν και άλλοι στάθηκαν στα πόδια τους, εγώ νιώθω πως κατάφερα να σταθώ στα πόδια μου νιώθω πολλή δύναμη μέσα μου.

Το γεγονός ότι είσαι Αλβανός έχει επηρεάσει τη ζωή σου στην Ελλάδα;
Με επηρέασε όταν πρωτοήρθαμε. Οι άνθρωποι ήταν επιφυλακτικοί με τους ξένους και είχα δεχτεί πολλές φορές ρατσιστικά σχόλια. Έμαθα όμως στην πορεία να το αντιμετωπίζω πολιτισμένα. Οι περισσότεροι Έλληνες, πάντως, είναι πολιτισμένοι και φιλόξενοι. Λίγοι έχουν πρόβλημα με τους ξένους.

Γιατί αποφάσισες να κάνεις αυτό το project «Η Ελλάδα της κρίσης»;
Έβλεπα στην καθημερινότητά μου πολλή ανεργία, πείνα, φτώχεια και εξαθλίωση. Δεν μπορούσα να γυρίσω την πλάτη μου σε αυτούς τους ανθρώπους και έτσι άρχισα να τραβάω όσο περισσότερες φωτογραφίες μπορούσα στην Αθήνα με μέρα και νύχτα. Μέσα από τις φωτογραφίες μου ήθελα να δείξω τι περνάει και πώς νιώθει ο κόσμος μέσα από την οικονομική κρίση.

Τι έμαθες μέσα από την εμπειρία σου;
Τέσσερα χρόνια, νύχτα και μέρα περπάταγα στην Αθήνα για να βρω δυνατές εικόνες, έκανα υπομονή και αγαπούσα αυτό που έκανα και δεν με κούραζε καθόλου. Μέσα από όλο αυτό έμαθα να προσελκύω ανθρώπους, άκουσα διάφορες ιστορίες επιβίωσης και πήρα πολλά μαθήματα για την συνέχεια της ζωής μου.

Δυσκολεύτηκες να φωτογραφίσεις ανθρώπους για το project σου;
Ναι, δυσκολεύτηκα αλλά πλησίασα τον κάθε άνθρωπο διαφορετικά. Αν καταλάβαινα πως μπορεί να τον πειράξει, τότε του μιλούσα για να με εμπιστευτεί. Περισσότερο με δυσκόλεψαν οι άστεγοι.

IMG_5745 IMG_5520_Fotor IMG_5494_Fotor_Fotor IMG_5310 IMG_4947_Fotor IMG_4564_Fotor IMG_3440_Fotor_Fotor IMG_1787

Γιατί επέλεξες το ασπρόμαυρο;
Είμαι λάτρης του φιλμ και της ασπρόμαυρης φωτογραφίας. Αλλά σε αυτό το θέμα δεν μπορούσα να τα αφήσω με χρώμα, δεν μου έβγαινε, το ασπρόμαυρο αντιπροσωπεύει την φωτογραφία δρόμου.

Τι ονειρεύεσαι για σένα και για το μέλλον σου;
Ονειρεύομαι μια όμορφη και ελεύθερη ζωή και να μην σταματήσω ποτέ να κάνω αυτό που αγαπώ. Στόχος μου είναι να γίνω πολεμικός ανταποκριτής για τα μέσα ενημέρωσης.

IMG_0352_Fotor 301845_2867174413534_2046595671_n IMG_1100IMG_1674

https://www.facebook.com/aggelos.barai?fref=ts

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Άγγελος Μπαράι