Ο Κώστας Μάνδηλας είναι skater και κινηματογραφιστής εδώ και χρόνια. Έχει δει σχεδόν τρεις διαφορετικές γενιές skater να περνάνε από τα διάφορα skate spots της Αθήνας και αποφάσισε να γυρίσει το πρώτο πραγματικό documentary που δείχνει πώς η σανίδα και η Αθήνα συμβιώνουν τα τελευταία χρόνια στα πόδια των καλύτερων του είδους. Η πρεμιέρα του έργου του έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε έναν αρκετά ανορθόδοξο χώρο για το κοινό της. Ο Κώστας εξηγεί γιατί, αλλά και γιατί παραλίγο να χαλάσει η σκηνή όταν έγινε το skate της μόδας.

Το skate σε αντίθεση με άλλα πιο πρόσφατα urban sports, έχει περάσει από αρκετές «γενιές». Εμπεριέχονται όλες στη δουλειά σου;
Την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει όλη η δομή της skate σκηνής όσον αφορά την «ιεραρχία». Πιο πριν οι καλύτεροι ήταν οι παλιοί και οι μικροί τους είχαν για πρότυπα για το skate που έκαναν. Τώρα πλέον είναι το αντίθετο, δηλαδή οι νέοι (που κάνουν 8 χρόνια skate τουλάχιστον) είναι αυτοί που ηγούνται στο επίπεδο, αλλά με σεβασμό προς τους παλαιότερους. Θα ήταν άδικο να μην εμπεριέχονται στις δουλειές μου γιατί με το να τους προωθείς δείχνεις το μέλλον.

Πάντα υπήρχε ένας θαυμασμός στους μεγαλύτερους από τους μικρότερους. Οι παλιοί διδάσκουν στους καινούργιους;
Κάτι τέτοιο ίσχυε πάρα πολύ, το να μπεις σε μια παρέα μεγάλων και να τσουλάτε μαζί ήταν κάτι ακατόρθωτο και υπήρχε χάσμα γενεών. Βέβαια, οι μικρότεροι τους θαύμαζαν, παρ’ όλα αυτά. Τώρα το χάσμα έχει σχεδόν εξαλειφθεί και όλοι είναι με όλους. Υπάρχει μία στήριξη από τους παλιούς δίνοντάς τους συμβουλές και tips. Είναι κάτι το οποίο εμένα μου αρέσει πολύ γιατί μόνο έτσι θα υπάρχει εξέλιξη στον χώρο.

Dicky Bury and Chris Loupis Mike Vasilakis 15 Chris Loupis 04

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τη Στέγη; Πολύς κόσμος βλέπει αυτόν τον χώρο ως κάτι τελείως διαφορετικό από μέρος προβολής ενός urban sport documentary.
Μέσα στις μεγάλες προσδοκίες που είχα για το ATH ήταν να δείξουμε την πραγματική εικόνα της σκηνής σε κοινό το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο και να τους φέρουμε πιο κοντά στην κουλτούρα μας, ήθελα να ξεφύγω λίγο από τα δεδομένα της skate πρεμιέρας. Ήθελα να δείξω ότι αξίζει να γίνονται τέτοιου είδους πρεμιέρες ακόμα και στους καλύτερους χώρους. Ναι, είναι πολύ διαφορετικό, αλλά και κάτι που θα μείνει! Ήταν τόσο μεγάλος ο κόπος όλων μας για αυτό το ντοκιμαντέρ που το να γίνει η παρουσίασή του στην Στέγη ήταν σαν μια ηθική ικανοποίηση. Βέβαια, ήταν αδύνατον να το κάνω μόνος μου εκεί λόγω κόστους, όλη την πρεμιέρα την στήριξε η REDBULL και τους ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί στήριξε 100% μια ανεξάρτητη παραγωγή! Πήγε πολύ καλά και το ευχάριστο ήταν που είδα και ανθρώπους από τον κινηματογράφο που το αγκάλιασαν. Ήταν μεγάλη μου τιμή.

Κατά καιρούς πράγματα γίνονται της μόδας και όσο γρήγορα ανεβαίνουν, ξεχνιούνται. Η Ελλάδα έχει τη τάση να κάνει πολλά πράγματα μόδα για λίγο. Τελικά το skate σήμερα αποτελεί ένα σπορ για λίγους, ή κάτι κοινά αποδεκτό από όλους;
Κατά την γνώμη μου ένα από τα πράγματα που κάνουν αυτήν την χώρα να είναι χρόνια πίσω είναι η νεοελληνική νοοτροπία! Δηλαδή το να πιάνεις κάτι για το οποίο δεν έχεις ιδέα και είσαι άσχετος και να το κάνεις “μόδα”, “cool”, “πιασάρικο”  (βλέπε την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ σειρά στην τηλεόραση που έπαιζε “Τα Άγρια Παιδιά”!) Τέτοιος διασυρμός δεν έχει ξαναγίνει σε κανένα “άθλημα”. Πραγματικά ντροπή! Έγινε για λίγο μόδα το skate και μετά ήρθε στους φυσιολογικούς ρυθμούς η σκηνή μας. Όταν κάτι γίνεται παροδική μόδα είναι φυσικό να προσελκύει και παροδικά ενδιαφερόμενους, όλα κάνουν το κύκλο τους. Όμως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που κάνουν αυτά τα αστικά “αθλήματα” που το στηρίζουν χρόνια τώρα και το προωθούν σωστά και πρέπει να το εκτιμούμε όλοι. Το skate είναι ένα άθλημα που θέλει πολύ κόπο και αγάπη είναι αποδεκτό απ’ όλους όμως λίγοι θα το αγαπήσουν τόσο έτσι ώστε αυτή η κουλτούρα να μπει στο πετσί τους.

IMG_6295Kostas Mandilas and Chris Loupis 08 IMG_9169 IMG_9107 IMG_8391 IMG_7787

Θυμάμαι πριν δύο χρόνια είχαμε πάει στη skateboard day στη πλατεία Ειρήνης και τσουλήσαμε με τα skate μέχρι το Κ. Τέτοια events/hacks μέσα στη πόλη γίνονται ακόμα;
Ναι γίνονται διάφορα events που στηρίζουν το skate και τονώνουν την σκηνή μας. Η σωστή προβολή και τα events είναι ζωτικής σημασίας. Προσωπικά μ’ αρέσει πολύ να βλέπω μικρά παιδιά να έρχονται στα events και να παρακολουθούν με δέος skate και να χαίρονται!

Το skate μπορεί να αλλάξει μια πόλη;
Σίγουρα όχι, αλλά μπορεί να της δώσει λίγο διαφορετικό αέρα και όχι μόνο το skate αλλά κάθε αστικό άθλημα. Ο μόνος λόγος για τον οποίο θεωρώ είμαστε διαφορετικοί είναι ότι έχουμε άλλη αντίληψη των χώρων που κινούμαστε, της πόλης και ενίοτε του χαρακτήρα που μπορείς να χτίσεις μέσα από τέτοιου είδους “άθλημα”. Υπάρχει σε κάθε έναν από μας μια μόνιμη εγρήγορση που μας οδηγεί να ανακαλύπτουμε κάθε γωνιά της Αθήνας και χαιρόμαστε στο 100%.

058200193 05820019 Giorgio Zavos 3 IMG_3649 IMG_5966

Κείμενο: Λουκάς Μέξης