Ο Παύλος και ο Οδυσσέας είναι δυο αδέρφια που μετακόμισαν στην Ελλάδα από το Σουχούμι το 1992. Το μαγαζί το έχουν εδώ και τρία χρόνια, ισχυρίζονται ότι η επιχείρησή τους πάει πολύ καλά και πιστεύουν πως σήμερα, και μόνο που καταφέρνει κάποιος να βγάζει ένα καλό μεροκάματο, πρέπει να είναι ευχαριστημένος. Το μόνο που τους λείπει από την παλιά τους πατρίδα είναι οι άνθρωποι που έχουν αφήσει πίσω.

Berioska 22 Berioska 12 Berioska 11 Berioska 08

Ο κόσμος που ψωνίζει στο μαγαζί τους είναι κυρίως οι μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά ο Οδυσσέας λέει πως αυτό σιγά-σιγά αλλάζει.  «Στην αρχή που ανοίξαμε το μαγαζί οι Έλληνες δεν έρχονταν καθόλου. Τώρα όμως έρχονται αρκετοί και έχουν μάθει τα προϊόντα μας. Αυτά που ψωνίζουν συνήθως είναι τα ψάρια -καπνιστά και κατεψυγμένα-, τα κατεψυγμένα ζυμαρικά – πιλμένι, βαρένικι, χινκάλι – με κιμά, με τυρί, με πατάτα, αυτά είναι πολύ εύκολη και άμεση λύση για ένα ωραίο γεύμα. Τα έχεις στη κατάψυξη, τα βράζεις αμέσως χωρίς να χρειάζονται απόψυξη και τα τρως με σάλτσα ή και χωρίς. Έχουμε επίσης μεγάλη ποικιλία από κατεψυγμένα μούρα σε πολύ καλές τιμές, αυτά που στα ελληνικά σούπερ μάρκετ και στα μανάβικα κοστίζουν πολύ ακριβά. Διαθέτουμε βατόμουρα κόκκινα και μαύρα, φραγκοστάφυλα κόκκινα και μαύρα, μύρτιλα, βύσσινα, φράουλες. Αυτά τα εισάγουμε από τη Ρωσία, όπου υπάρχει μεγάλη παραγωγή, για αυτό και μπορούμε να διατηρούμε χαμηλές τιμές. Η τιμή για τα μούρα κυμαίνεται από 3,5 έως 7€ το κιλό. Επίσης, το κατάστημα διαθέτει ιπποφαές και λάδι από ιπποφαές , που έχουν μεγάλη ζήτηση κυρίως από Έλληνες. Τους αρέσουν και κάποια γαλακτομικά προϊόντα, όπως το ξυνόγαλο και το κεφίρ».

Berioska 02 Berioska 01 Berioska 04 Berioska 05 Berioska 20 Berioska 21 Berioska 09 Berioska 16 Berioska 15 Berioska 07 Berioska 14 Berioska 03 Berioska 10

Super market Μπεριόζκα, Αχαρνών 310, Κάτω Πατήσια. Τηλέφωνο: 2130069779

Κείμενο: Μάγια Αλεξιάδου
Φωτογράφηση: Αλέξανδρος Ακρίβος