«Γιατί προσέλαβες σωματοφύλακα για το live σου;» ρωτάει ο δημοσιογράφος του Wire τον Dean Blunt. «Χρειάζομαι σωματοφύλακα επειδή κάποιος μπορεί να πληρώσει γι’ αυτόν», του απαντάει. «Νόμιζα ότι προσέλαβες έναν σωματοφύλακα για να είναι τουλάχιστον κι άλλος ένας μαύρος στο δωμάτιο» του λέει ο δημοσιογράφος. «Ναι, δεν υπάρχουν ποτέ, ούτε ένας ‘αδερφός’» απαντάει ο Blunt.Γιατί οι μαύροι να μην ενδιαφέρονται για τη μουσική μου; Πού είναι το μαύρο κοινό μου; Δεν ξέρω» λέει αναστενάζοντας. «Έφτιαξα αυτόν τον δίσκο για να εντυπωσιάσω τους μαύρους, δεν ήξερα ότι θα άρεσε στους λευκούς. Τους δίσκους μου τους αγοράζουν ένα μάτσο τύποι χωρίς σεξουαλικό ενδιαφέρον».
«Δεν θα τους ενοχλήσει αν το διαβάσουν αυτό;».
«Να τους ενοχλήσει; [γελάει]. Δεν έχω τόσες σχέσεις με το underground για να ξέρω στα αλήθεια, αλλά δεν βλέπω καθόλου ωραία κορίτσια στα σόου μου, για να το θέσω έτσι.

Πρέπει να καταλάβεις» επιμένει. «Δεν ήξερα τίποτα για το underground όταν πρωτοξεκινήσαμε τους Hype Williams. Έμαθα για αυτό όταν διάβασα για μας στο Wire μόλις κυκλοφόρησε ο δίσκος μας το 2010. Τότε η Inga μου είπε ότι έπρεπε να επικοινωνήσω με το περιοδικό μήπως σπρώχνατε τη δουλειά μας. Είναι αστείο, αλλά σε όλη μου τη ζωή πάντα γνώριζα ένα λευκό κορίτσι της μεσαίας τάξης που μου έλεγε τι να κάνω.

deanblutn

Μεγάλωσα με τους jungle σταθμούς, αυτή ήταν η πανκ της γενιάς μου. Το grime ήταν πιο κοντά στο πανκ για μένα, για τη γενιά μου, αυθεντική αγγλική μουσική. Σέβομαι τον θυμό και την οργή της πανκ, αλλά έχασα κάθε ενδιαφέρον όταν κατάλαβα πού κατεύθυναν τον θυμό αυτά τα παιδιά. Ήταν λίγο ελεγχόμενο για μένα, αλλά το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εφόσον ήμουν Βρετανός και είχα πραγματική οργή και δεν είχα άλλη διέξοδο, τότε το jungle ήταν το δικό μου πανκ, το ίδιο και το grime».

Ο Dean Blunt έχει μια ειλικρίνεια που για κάποιους είναι εκνευριστική. Ο νέος του δίσκος με τίτλο Black Metal έχει ένα κατάμαυρο εξώφυλλο σαν το θρυλικό Black Album του Prince και δεν έχει σχέση ούτε με το jungle ούτε με το grime. Περισσότερο έχει σχέση με τους Tindersticks και τους Wipers παρά με την μεταλλαγμένη ντίσκο των Hype Williams και την κλαμπ κουλτούρα που δηλώνει ότι τον μεγάλωσε. Το Black Metal είναι ένας συγκλονιστικός δίσκος. Με όλες τις εκκεντρικές στιγμές του, το πιάνο, την τρομπέτα, τα μπαρόκ synth και τα καθαρά samples που όταν τα διαβάζεις σαν περιγραφές είναι λίγο τρομακτικά, είναι ένα άλμπουμ βαθιά προσωπικό που γράφτηκε [κι αυτό] σε ένα παγκάκι στο Hackneys Downs Park αγναντεύοντας καθαρό ορίζοντα.

Από τη μία τον συγκρίνουν με τις δουλειές του Wesley Willis, από την άλλη με τον Scott Walker. Οι συγκρίσεις είναι πιο εκνευριστικές ακόμα και από την ειλικρίνεια του Dean Blunt.

Το Black Metal είναι ο καλύτερος δίσκος που έχω ακούσει φέτος. Μόνο αυτό.

cover367

Το Black Metal κυκλοφορεί από την Rough Trade.

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag