Ο Βασίλης, ο Φοίβος, ο Άρης και ο Λιάκος δηλώνουν Κινέζοι και δεν είναι βέβαιοι για το τι μουσική παίζουν. Με αφορμή το live τους στο Ρομάντσο αυτό το Σάββατο (13/12), μου είπαν δυο λόγια για τον νέο τους δίσκο, για τον Νίκο Ρωμανό και για την γενικότερη έκρηξη των social media, για την οποία καθιστούν υπεύθυνο τον Βασίλη.

chinese 3

Για πείτε μου παιδιά, πώς είναι να είστε δεκαεννιά και να είστε ήδη τόσο γνωστοί;
Άρης: Πόσο γνωστοί είμαστε δηλαδή; Δεν το αισθανόμαστε έτσι και μάλλον υπερβάλλεις. Βασίλης: Αλλά να σου πω, πλάκα πλάκα, στο starsystem μέσα στο οποίο κινούμαστε, έχουμε τον σεβασμό όλων των διάσημων φίλων μας λόγω της αναπάντεχα δημοφιλούς καριέρας μας….
Ηλίας: Άρα παίζει και να είμαστε διάσημοι τελικά και όχι απλά γνωστοί!
Φοίβος: Εε παιδιά, χαλαρώστε λίγο, τα έχω πάρει με τους μαλάκες που την έχουνε δει.

Γιατί δεν έχετε facebook;
Βασικά, μόλις κάναμε ένα προφίλ σαν μπάντα γιατί τόσο καιρό μας έδειχνε με το προφίλ του Λουκά. Ως άτομα δεν έχουμε, αλλά δεν νομίζω πως είμαστε λιγότερο λιωμένοι από τους λιωμένους!
Βασίλης: Γαμώ την τρέλα μου όλη μέρα είμαι μέσα για να συνεννοούμαι! Αααααχχ τι να κάνεις όμως…
Λιάκος: Bussinesman!

Chinese 1

Πώς αντιμετωπίζετε την έκρηξη με τα social media;
Ο Άρης κουφάθηκε από τα ηχητικά κύματα! Ο Ηλίας έχασε μερικά από τα άκρα του (αλλά ούτως ή άλλως είχε παραπάνω από ό,τι χρειαζόταν). Τον Φοίβο δεν τον επηρέασε το ωστικό κύμα μιας και είναι μακριά στην Κρήτη και σπουδάζει. Ο Βασίλης, από την άλλη, ευθύνεται για την έκρηξη και ακόμα καταζητείται. Έχουν χαθεί τα ίχνη του.

Από την εγχώρια μουσική σκηνή, τι ακούτε;
Bad trip, Bazooka, Alien Mustangs, Budalah, Mamaluma, Fun with the Nuns, Crazy Cow, Ρόδες και Ρόδες united, Chupacavlas, Home & Dry, Λόστ Μπόντις, Progressive Soap, Πρίσμα, Nigredo, Σχημαδούρες και διάφορους άλλους φίλους μας.

Πείτε μου για τον νέο σας δίσκο. Πόσο αλλιώτικος είναι από τον πρώτο;
Τον δουλεύουμε από την στιγμή που έκλεισε το ‘’litmus’’και αν και είχαμε κάποιες προτάσεις από το 2012, αρχίσαμε να τον ηχογραφούμε τον Ιούλιο του ‘14 όταν ο Γιώργος Πεντζίκης μας πρότεινε να μας κάνει την παραγωγή. Είχαμε συνεργαστεί και στο ‘’litmus’’και ήταν εντάξει επομένως το κλείσαμε… Θέλαμε χρόνο στο στούντιο ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε την μουσική μας χωρίς το άγχος του χρόνου, και αυτός μας το πρόσφερε.
Βασίλης: Κοίτα, είναι ένα νέο έργο και δεν θα ήθελα να είναι ίδιο με το προηγούμενο. Τα λόγια πραγματεύονται και περιγράφουν την διαδικασία ημέρευσης,  πράγμα που αποτέλεσε ορμητήριο σκέψης και φαντασίας για να γραφτεί αυτός ο δίσκος στο σύνολο του. Και βασικά ο νέος δίσκος αποτελεί την φυσική συνέχεια του πρώτου καθώς άντλησε δύναμη από αυτόν.
Άρης: Τα τραγούδια μεταξύ τους είναι αδελφάκια. Το ένα συνδέει το άλλο, σχετικά με τον πρώτο δίσκο ήταν κάπως σαν η πρώτη άναρθρη κραυγή μας.

chinese 11 chinese 10 chinese 9 chinese 7

Με αυτά που γίνονται σε όλη την Ελλάδα με αφορμή τον Ρωμανό, τι έχετε να πείτε; Ποια είναι η γνώμη σας;
Ηλίας: Είναι μια απόδειξη ότι γενικότερα στην Ελλάδα τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και ότι δεν υπάρχει ισονομία.
Βασίλης: Δολοφόνους αφήνουν να βγαίνουν και ο άλλος δεν έριξε ούτε μια σφαίρα και δεν μπορεί να σπουδάσει. Απλά επιβάλλονται και το προβάλουν αυτό με κάθε τρόπο. Προκλητικά ακυρώνουν ό,τι  ασύμφωνο. Ο Ρωμανός από την θέση του κάνει κάτι αξιοσέβαστο και ηρωικό. Έχει αποδείξει σε όλους ότι διατίθεται να το πάει μέχρι τέλους. Έχει ήδη δώσει την ζωή του.
Άρης: Είναι φοβερό  το πώς διαστρέβλωσαν την πράξη των παιδιών και το πώς πρόβαλαν μέσα από τα κανάλια και όλοι έχουν άποψη απλά κοιτώντας και πιστεύοντας την τηλεόραση!

Ζείτε από την μουσική; Βγάζετε λεφτά από αυτό;
Όχι, δεν ζούμε από αυτό. Ζούμε με αυτό!
Βασίλης: Κάτι βγάζουμε όταν παίζουμε με τον Άρη στον δρόμο. Ως κινέζοι, όχι.

Σκέφτεστε να φύγετε στο εξωτερικό;
Ποτέ δεν ξέρεις. Για να παίξουμε, ναι οπωσδήποτε. Θα γαμούσε ένα καλό ταξίδι!

Τι ονειρεύεστε;
Να είμαστε καλά όλοι! Υγιείς μέχρι αηδίας! Και πάντα καθαροί σε ζεστά παλάτια!

https://www.youtube.com/watch?v=DjM7yNx4HmU

https://www.facebook.com/chinesebasementband

Οι Chinese Basement θα παίξουν live στο Ρομάντσο το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, στις 21:00.
https://www.facebook.com/events/604273723034800/?ref_newsfeed_story_type=regular

Μια παλαιότερη συνέντευξή τους εδώ.

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά