Η Cristina Otero είναι φωτογράφος παγκοσμίου φήμης. Είναι μόλις 18 χρονών. Κατάγεται από την Ισπανία και ζει στην Μαδρίτη. Οι φωτογραφίες της έχουν περάσει από όλα τα όλα τα πλάτη και μήκη της Γης. Μιλήσαμε για εμπνεύσεις, φωτογραφία και όνειρα. Πρόκειται για ένα κορίτσι πολύ ώριμο για την ηλικία της. Το αγαπημένο της μέρος στον πλανήτη είναι η Galicia της βορειοδυτικής Ισπανίας από όπου και κατάγεται. Είναι ένα μέρος που βρέχει ακόμα και το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να έχει πάντοτε φρέσκια, καταπράσινη μαγική βλάστηση που την εμπνέει στα τέρματα. Η Cristina έχει πειραματιστεί πολύ. Οι περισσότερες φωτογραφίες της είναι αυτοπορτραίτα και στα περισσότερα είναι αγνώριστη.

4a3a5365a27cf878f773f938a7752168-d55lb0h

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την φωτογραφία σε ηλικία 13 ετών. Μια από τις συμμαθήτριές μου μου πρότεινε να δω επεισόδια από το America’s Next Top Model. Είχα μείνει άναυδη με όλο το make-up, τις πόζες, τα φώτα. Έτσι αποφάσισα να προσπαθήσω να κάνω το ίδιο! Πήρα και παίρνω έμπνευση από την ζωή μου. Όλη μου την ζωή. Θεωρώ ότι η ζωή είναι γεμάτη ιδέες, οι σκέψεις και οι απορίες μας μπορούν να γίνουν τέχνη. Παίρνω μικρά καθημερινά πράγματα που συμβαίνουν στο περιβάλλον μου και προσπαθώ να τα μετατρέψω σε κάτι πιο όμορφο και καλλιτεχνικό».

Απορώ πώς γίνεται ένα κορίτσι μόλις 18 ετών να βγάζει τόση ωριμότητα και τόσα συναισθήματα στις φωτογραφίες της. «Η τέχνη υπήρξε πάντοτε ένα πολύ βασικό κομμάτι στην οικογένειά μου. Στο σπίτι μου, οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με πίνακες ζωγραφικής των προπαππούδων μου, των παππούδων μου, των γονιών μου και λίγους δικούς μου. Πριν ξεκινήσω να ασχολούμαι με την φωτογραφία, σχεδίαζα και ζωγράφιζα και οι γονείς μου μου παρείχαν πάντα το κατάλληλο feedback. Υποθέτω πως αυτό με έχει βοηθήσει πολύ».

Ξεφύγαμε για λίγο από τις καλλιτεχνικές επιρροές της οικογένειας της Cristina και πήγαμε στον αγαπημένο της φωτογράφο και στα κοντινά και μακρινά της όνειρα. «Είναι πολλοί. Εξαρτάται από τον κλάδο της φωτογραφίας. Από πάντα πάντως θαύμαζα την δουλειά του Zhang Jingna (AKA Zemotion). Με έχει εμπνεύσει πολύ. Με βοηθάει στο να ονειρεύομαι. Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι να γίνω επιτυχημένη φωτογράφος μόδας. Αγαπώ την μόδα, αγαπώ να φωτογραφίζω ανθρώπους και να αφηγούμαι ιστορίες μέσα από εικόνες. Δουλεύω με στόχο να πετύχω αυτό το πράγμα.»

7b817b9670edd43e376908ecba23b0ee-d5my9p820c5807522eb52845df8728263e8bc88-d5lmb6b

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες της Cristina, παρατηρώ πως μεταδίδουν πολλά συναισθήματα. Θλιβερά πολλές φορές. Πώς γίνεται αυτό; «Το γεγονός ότι κάνω αυτοπορτραίτα το κάνει αυτό πολύ πιο εύκολο. Έχω την σειρά «haunted» στην οποία απεικονίζω ωμά ανθρώπινα συναισθήματα σε ασπρόμαυρα πορτραίτα. Είναι αυτοπορτραίτα. Κάθε φορά που είμαι τρομερά λυπημένη, θυμωμένη ή αγχωμένη, δημιουργώ ακόμα μια φωτογραφία. Η φωτογραφία για μένα έχει γίνει ένας τρόπος για να εκφράσω τα βαθύτερα συναισθήματά μου χωρίς να τα αφήνω να εκρήγνυνται στην καθημερινότητά μου. Μέχρι πρόσφατα φωτογράφιζα μόνο τον εαυτό μου. Στις αρχές αυτού του χρόνου ξεκίνησα να φωτογραφίζω και άλλα μοντέλα. Είχα κάνει μια φορά ένα αυτοπορτραίτο με τον αδερφό μου αλλά αυτό ήταν όλο. Τώρα έχω ξεκινήσει να δουλεύω με άντρες μοντέλα και την αγαπώ αυτή την εμπειρία. Νόμιζα πως είναι πιο δύσκολοι από τις γυναίκες στο να τους φωτογραφίσεις αλλά δεν είναι»!

Κλείσαμε με το πώς φαντάζεται τον εαυτό της σε 20 χρόνια από τώρα. «Ελπίζω να μένω σε μια μεγάλη, πολυπληθή πόλη σαν την Νέα Υόρκη, το Τόκιο ή το Λονδίνο, να ταξιδεύω πολύ σαν πολύ απασχολημένη φωτογράφος μόδας που θα είμαι (γέλια) και να φωτογραφίζω όλα τα μέρη που θα επισκέπτομαι. Είμαι εκ φύσεως flâneur».

PS: Όλα τα ζώα είναι αληθινά, χωρίς photoshop!!

b1cc567b089a2fa640e663ab09cf2e49-d4xfuzl df27ba681107be0af56f2a41286205bb-d735hem e8eb6a3fd33cfbc3352549fdb1dc15f0-d5a6c0v libelula__by_senju_hime-d4i2nix mantis__by_senju_hime-d42hdkg the_frightened__by_senju_hime-d67saed

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Cristina Otero