Ο Λορίκ Μπαϊράμ είναι Κοσοβάρος, 28 χρονών, μένει στην Πρίστινα και δουλεύει ως δημοσιογράφος – ανταποκριτής του αλβανικού καναλιού Top Channel στο Κόσοβο. Τον συνάντησα τυχαία έξω από ένα τεράστιο, περίεργο αρχιτεκτόνημα της πόλης, να λιάζεται σε ένα παγκάκι. Φλεβάρης μήνας, κι ο ήλιος καλόδεχτος. «Τι είναι αυτό το κτήριο;» τον ρώτησα, και μου `πε «το Κέντρο Νεότητας και Άθλησης».
«Κι αυτός με τα γένια στη φωτογραφία;».
SAM_4846m
«Ο Άντεμ Γιασάρι. Ήρωας! Ήταν ένας από τους αρχηγούς του Ου Τσε Κα. Τον σκότωσε το `98 αυτόν κι όλη την οικογένειά του η σερβική αστυνομία.»
«Αυτός μοιάζει με το Μιλόσεβιτς!» είπα για να τον πειράξω, μα το βλέμμα του αμέσως σκοτείνιασε.
«Δε νομίζω» έκανε κοφτά. Και μαζεύτηκα λίγο. Είναι πολύ νωρίς ακόμα να κάνεις τέτοιες πλάκες στα Βαλκάνια.
Τον ρώτησα πώς είναι σήμερα οι σχέσεις Κοσοβάρων – Σέρβων. «Οι πολιτικοί τα κάνανε σκατά», σχολίασε.
«Εσύ θα μπορούσες ποτέ να κάνεις φίλο έναν Σέρβο;», επέμεινα.
Και μου διηγήθηκε μια ιστορία. Ένα καλοκαίρι, πριν έξι χρόνια, ήταν για  διακοπές στο Μαυροβούνιο κι εκεί γνώρισε έναν Σέρβο και κάνανε παρέα δυο ολόκληρες βδομάδες!
«Κάπνιζα τότε κρυφά από τους γονείς μου, όπως κι εκείνος. Είχαμε ξεμακρύνει λίγο κι οι δυο από τους δικούς μας, για τσιγάρο. Εγώ ήξερα λίγα σερβικά, αυτός λίγα αγγλικά, και πιάσαμε κουβέντα. Μου είπε ότι του άρεσε πολύ να ακούει τους ιμάμηδες να ψέλνουν – είχε ακούσει και το Dino Merlin να ψέλνει έτσι – και μου ζήτησε να του ψάλλω! Εγώ του ’κανα τη χάρη, του έψαλα την προσευχή του ιμάμη και βάλαμε τα γέλια. Έτσι γνωριστήκαμε. Κάναμε καλή παρέα όλο τον υπόλοιπο καιρό εκεί. Δεν τον έχω ξαναδεί όμως από τότε. Δε θυμάμαι καν το όνομά του. Δεν είχαμε και facebook τότε, για να κρατήσουμε επαφή».
Στο τέλος της αφήγησής του θέλησε να μάθει τι γνώμη έχουμε στην Ελλάδα για τους Κοσοβάρους. «Νομίζω δε μας συμπαθείτε και πολύ», με πρόλαβε.
«Το `99 οι περισσότεροι Έλληνες ήταν με το μέρος των Σέρβων», του είπα, νιώθοντας κάπως άβολα.
«Μα γιατί;» παραπονέθηκε – το ίδιο παράπονο μού έβγαλαν κι άλλοι νεαροί Κοσοβάροι που μίλησα μαζί τους στην Πρίστινα. «Εμείς υποφέραμε από τη σερβική αστυνομία και το σερβικό στρατό…»
«Οι περισσότεροι Έλληνες είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και αντιαμερικάνοι. Φυσικό ήταν να πάρουν το μέρος των Σέρβων κι όχι των  μουσουλμάνων και αμερικανόφιλων Κοσοβάρων», του είπα μέσες – άκρες. «Εσείς τελικά πού ανήκετε; Από τη μια, είδα στο Μουσείο σας μια έκθεση – ύμνο στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Από την άλλη, είστε υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χρησιμοποιείτε ήδη το ευρώ. Αμερική ή Ευρώπη λοιπόν; Τι προτιμάτε;»
«Φακ δεμ ολ, μαν».

Κείμενο και φωτογραφίες: Χαρίλαος Τρουβάς