Οι Cinematic Orchestra είναι πολύ αγαπητοί στην Ελλάδα. Είναι από τα ονόματα που γεμίζουν μεγάλους χώρους και κάνουν sold out κάθε φορά που έρχονται για live. Ο Jason Swinscoe που σχημάτισε το συγκρότημα το 1999 μας μίλησε τηλεφωνικά από το Παρίσι. Δούλευε τότε στη Ninja Tune και έπαιζε μπάσο σε διάφορα γκρουπ, αλλά το μυαλό του ήταν στην jazz και τον ρυθμό. Είχε και ένα σχετικό κόλλημα με τον κινηματογράφο, έτσι ονόμασε την μπάντα Cinematic Orchestra.
«Για μένα το όνομα είναι υπαινικτικό» λέει. «Αναφέρεται στην αφήγηση που υπάρχει περισσότερο στην χορευτική μουσική. Για παράδειγμα, μουσική που φτιάχνουν άνθρωποι όπως ο John Hopkins, ηλεκτρονική μουσική για κλαμπ, που έχει όμως μια αισθητική. Άκουγα ένα κομμάτι του πριν με πάρεις τηλέφωνο που λέγεται Abandoned Window με πιάνο και είναι τρομερό το πόσο απέχει από τη φόρμουλα των 4/4 της κλαμπ και της ποπ κουλτούρας, είναι αφηγηματικό. Όταν ξεκίνησα να γράφω μουσική με αυτό το όνομα δηλαδή ως Cinematic Orchestra, τα μεγαλύτερα κομμάτια του “Motion” που διαρκούσαν πάνω από 12 λεπτά έμοιαζαν σαν ένα πέρασμα χρόνου, κίνησης και εικόνων. Κάθε εικόνα είχε και διαφορετικούς φανταστικούς χαρακτήρες, καταστάσεις και συναισθήματα. Έπρεπε να τους δώσεις λίγο χρόνο για να ξεδιπλωθούν και η μουσική είναι ένας υπέροχος τρόπος για να το κάνεις αυτό».

http://youtu.be/BcBvT5OADuU

Με το “Motion” μιας που το ανέφερε η δημοτικότητά τους εκτοξεύτηκε στα ύψη και πήραν διθυραμβικές κριτικές παντού. Ξαφνικά βρέθηκαν να παίζουν στην απονομή βραβείου στον Stanley Kubrick για το έργο του από την Ένωση Σκηνοθετών της Αμερικής.

Χαμός έγινε και πολλά χρόνια αργότερα με το κομμάτι τους «Το Build a Home” από το άλμπουμ “Ma Fleur” του 2007, επειδή παιζόταν πολύ στην τηλεόραση.

Είναι λίγο περίεργο πώς ο Swinscoe δεν κινήθηκε σε πιο ηλεκτρονικές κατευθύνσεις στο ξεκίνημα της καριέρας του αλλά τον κέρδισε η τζαζ για την οποία μπορεί να μιλάει για ώρες. Το ίδιο και για όσα τον επηρέασαν.

B0054P 0320

«Βασικά, μεγάλωσα με τέχνη και μουσική. Είχα επηρεαστεί από πολύ μικρός από τον εξπρεσιονισμό. Ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός είναι το να βλέπεις την πραγματικότητα με ένα διαφορετικό τρόπο. Φανταζόμουν καλλιτέχνες όπως ο Munch και τους παραλλήλιζα με μουσικούς όπως ο Theloniοus Monk, λόγω ονόματος. Άκουγα John Coltrane, Elvin Jones, Herbie Hancock. Όλο το κίνημα της πρώιμης τζαζ ήταν ένα πολύ αμερικάνικό ιδίωμα και σχημάτισε στην ουσία την ποπ μουσική αλλά και την soul. Ήταν βασικό στην μουσική εξέλιξη. Έφερε μια ολοκαίνουργια εμπειρία και μετά προχώρησε στον Sun Ra, στον Miles και την ηλεκτρονική περίοδο του και σε ένα πιο αφηρημένο, πνευματικό και οπτικό πράγμα. Αυτά για μένα έβγαζαν την μουσική έξω από την φόρμουλα και την έκαναν πιο ελεύθερη μορφή έκφρασης. Υπάρχει ένας πολύ δυνατός παραλληλισμός με την εικόνα και επειδή έχω σπουδάσει οπτικοακουστικές τέχνες και είμαι αυτοδίδακτος μουσικός, αισθάνομαι την ανάγκη να πάρουν μορφή αυτά τα δύο. Όπως π.χ. πιάνεις ένα μολύβι ή ένα πινέλο, με τον ίδιο τρόπο πιάνεις μια κιθάρα ή τα ντραμς. Είναι όλα δημιουργική τέχνη, μια μορφή εξερεύνησης. Αναμιγνύεις διάφορες τεχνικές που έχεις μάθει και τις προχωράς. Η δημιουργία είναι και κάτι πολύ συναρπαστικό».

Cinematic-Orchestra-par-Car.jpg.scaled.1000

Μουσικά οι Cinematic Orchestra έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Ο Swinscoe έχει αλλάξει την σύνθεση της μπάντας πολλές φορές. Στην Αθήνα θα έρθουν με δύο ντράμερ και ένα νέο μπασίστα επειδή αυτή τη φορά θέλει να δώσει έμφαση στο ρυθμό. «Είναι κρίσιμο να έχεις τους σωστούς μουσικούς για να συνεργάζεσαι. Και είναι η αγάπη μας για την μουσική που μας κρατάει ακόμη μαζί». Θα είμαστε από τους πρώτους που θα ακούσουν το νέο υλικό που ετοιμάζει. Και λέει τα καλύτερα όσον αφορά την χώρα. «Καλή ενέργεια, καταπληκτικό κοινό, πανέμορφες πόλεις και εξαιρετική νυχτερινή ζωή». Ξέχασε το φαΐ αλλά δεν έχει σημασία, μας τα χουν πει κι άλλοι!

Οι Cinematic Orchestra θα παίξουν απόψε Σάββατο 25 Οκτωβρίου στο Fuzz Club [Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος] με είσοδο 22-28 ευρώ.

Κείμενο: Μαρία Παππά