Η Έλενα Κελεσίδη μετακόμισε οικογενειακώς στην Ελλάδα από το Καζαχστάν το 1992. Ξεκίνησε τη καριέρα ως υψίφωνος στην Ελλάδα. Αναγνωρίστηκε διεθνώς από κοινό και κριτικούς, όταν πρωτοεμφανίστηκε ως Βιολέτα στην Τραβιάτα του Βέρντι στην Βασιλική Όπερα του Covent Garden του Λονδίνου. Έχει ερμηνεύσει απαιτητηικούς ρόλους στις μεγαλύτερες Όπερες του κόσμου, ενώ ηχογραφήσεις της σε παραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Covent Garden κυκλοφορούν από το BBC.

Elena Kelesidou 07 Elena Kelesidou 10 Elena Kelesidou 09

Πότε ήρθατε στην Ελλάδα και πώς ήταν τα πρώτα χρόνια σας εδώ;
Πέρασα από πολλές ακροάσεις και ξεκίνησα να εμφανίζομαι στην Λυρική. Με το που ήρθα ξεκίνησα να δουλεύω πάνω στο αντικείμενό μου. Δίδασκα σε ωδεία και τραγουδούσα εκκλησιαστικούς ύμνους σε ρώσικη εκκλησία. Έλαβα μέρος σε έναν διεθνή διαγωνισμό που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής –ο νικητής θα εμφανιζόταν στην σκηνή του Μεγάρου τέσσερις φορές και υπήρχε και χρηματικό βραβείο. Εκείνη την περίοδο τα χρήματα ήταν ένα μείζον θέμα στη ζωή μας, γιατί πολύ απλά δεν υπήρχαν. Είχαμε μετακομίσει στην Ελλάδα μαζί με πολλούς συγγενείς μας. Κι επειδή οι ποντιακές οικογένειες είναι πολύ δεμένες, ένιωθα την υποχρέωση να τους βοηθάω όλους. Είχα την τύχη να παραβρίσκεται σε εκείνον τον διαγωνισμό ο Peter Katona, ο οποίος ήταν ο casting director του Covent Garden. Tου άρεσε πολύ η φωνή μου. Είχε πει πως εάν είχε μια βαλίτσα γεμάτη με χρήματα, θα την άδειαζε στα πόδια μου. Μεσολάβησαν κάποιες φορές που ζήτησε να με ακούσει να τραγουδάω σε άλλες γλώσσες. Μετά από καιρό μου έστειλε ένα συμβόλαιο. Πήγαινα στην Αγγλία για έντεκα χρόνια, δύο φορές το χρόνο και στη Metropolitan όπερα της Νέας Υόρκης. Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που ταξιδεύω συνέχεια, και ούτε που κατάλαβα πώς πέρασαν. Δεν είχα την ευκαιρία να συνηθίσω τη ζωή μου εδώ, να αποκτήσω μια ευχάριστη ρουτίνα με την οικογένειά μου. Τώρα που τα σκέφτομαι, θα έπρεπε να τα είχα κάνει όλα διαφορετικά. Ξέρετε, είναι η τέτοια η νοοτροπία των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει στην πρώην Σοβιετική Ένωση, και ιδίως εμείς που έχουμε ποντιακή καταγωγή: αισθανόμασταν χρέος να φροντίζουμε όλη την οικογένειά μας, όχι μόνο μητέρα και πατέρα, αλλά και θείες θείους ξαδέλφια. Οπότε, ό,τι απόφαση κι αν έπαιρνα, έπρεπε να λάβω υπόψη τις ανάγκες όλων αυτών των ανθρώπων.

Μιλήστε μας για τη προσωπική σας ζωή.
Ο άντρας μου σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα πολύ νέος. Δεν έχω φτιάξει τη ζωή μου από τότε. Δεν θέλω σίγουρα να ξαναπαντρευτώ. Όταν σκοτώθηκε ο άντρας μου η κόρη μου ήταν 15 χρονών. Και επειδή θέτω τις ανάγκες του παιδιού μου σε προτεραιότητα, δεν θα μου ήταν εύκολο να βάλω έναν ξένο άνθρωπο στις ζωές μας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν έβρισκα κάποιον που ήταν πολύ σοβαρός και υπεύθυνος, και μπορούσε να σταθεί επάξια στο ρόλο του πατέρα. Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι δύσκολες σήμερα, υπάρχει πολύ μοναξιά. Ακόμα και οι νέοι άνθρωποι, δεν μπορούν να φτιάξουν τη ζωή τους. Για μας είναι πολύ χειρότερα. Πλέον ούτε οι γυναίκες ούτε οι άντρες παντρεύονται, και αν κάνουν παιδιά θα είναι πλέον κοντά στα 40. Το βρίσκω μεγάλο λάθος αυτό, πρέπει να κάνετε παιδιά νέοι, είναι πιο σωστό και τους γονείς και για τα παιδιά. Η οικογένεια είναι πολύ σημαντική για τον άνθρωπο, πρέπει να είναι σωστός γονέας και να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί στα παιδιά του. Να τους μορφώσει, να τους καλλιεργήσει, να τους κάνει καλούς και ισορροπημένους ανθρώπους.

Elena Kelesidou 03

Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας από Ελλάδα όταν ήρθατε για πρώτη φορά;
Την πρώτη φορά είχα έρθει για να δω τους συγγενείς που είχαμε εδώ. Είχα ενθουσιαστεί! Η καρδιά μου χτυπούσε σαν τρελή. Έτσι, όταν επέστρεψα, ανακοίνωσα στη μητέρα μου ότι πρέπει να φύγουμε και να μετακομίσουμε στην Ελλάδα. Δεν δυσκολεύτηκα και πολύ να πείσω και τον Ρώσο άντρα μου. Όλοι μετακομίζανε τότε όπου μπορούσαν, προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Από τα πρώτα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση εδώ ήταν το ότι οι άνθρωποι είναι πολύ ευγενείς. Αν σε πατήσει κάποιος κατά λάθος, θα ζητήσει συγγνώμη. Αν σε ρωτήσουν κάτι και τους απαντήσεις, θα σε ευχαριστήσουν στη συνέχεια. Οι Ρώσοι είναι πιο ψυχροί και δεν είναι τόσο ευγενείς όσο οι Έλληνες. Μου αρέσει, βέβαια, η ρώσικη γλώσσα, η κουλτούρα, οι καλλιτέχνες, οι συνθέτες. Είναι πολύ χαρισματικός λαός. Θεωρώ ότι το επίπεδο της παιδείας είναι υψηλότερο στη Ρωσία. Υπάρχουν πάρα πολλοί καλλιεργημένοι Έλληνες. Θεωρώ, ωστόσο, ότι οι Έλληνες προτιμούν τα πιο εύκολα πράγματα -στάση ζωής η οποία είναι προτιμότερη από πολλές απόψεις.

Πώς βρήκατε τη μουσική στην Ελλάδα όταν πρωτοήρθατε;
Είχα πάντα πολλές φιλοδοξίες, είχα πολλά όνειρα και στόχους και είχα την τύχη να πραγματοποιηθούν ακόμα περισσότερα. Θεωρώ ότι ο άνθρωπος πρέπει να έχει φιλοδοξίες, αλλιώς δεν κάνει τίποτα. Όταν πρωτοξεκίνησα να πηγαίνω σε ακροάσεις είχα φοβερή αυτοπεποίθηση, ήμουν καλή και το ήξερα.

Έχετε ζήσει και ταξιδέψει σε πολλές πόλεις. Πώς σας φαίνεται η Αθήνα;
Μπορεί να διαβάζουμε σε διάφορα sites αρνητικά σχόλια, ακόμα και κάποιοι Αθηναίοι θεωρούν την Αθήνα άσχημη πόλη, εγώ διαφωνώ με αυτό, την βρίσκω πολύ ωραία πόλη. Τα ελληνικά δε νησιά, θεωρώ ότι είναι παράδεισος. Ζω πολύ κοντά στη θάλασσα και βλέπω τον κόσμο που κάνει βόλτες και πίνει καφέ τις καθημερινές και πάντα μου άρεσε αυτό. Οι φίλοι μου λέγανε πως μου αρέσει επειδή δεν ζούσα πολύ εδώ, αλλά τώρα που περνάω περισσότερο χρόνο στην Αθήνα, εξακολουθεί να μου να αρέσει αυτός ο τρόπος ζωής, που οι άνθρωποι απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους.

Elena Kelesidou 02 Elena Kelesidou 01

Όταν ξεκινήσατε, πως ήταν οι σχέσεις σας με συναδέλφους; Σας βοηθήσανε στο νέο σας ξεκίνημα;
Ο χώρος μας είναι πολύ ανταγωνιστικός. Εάν δεν σε ζηλεύουν, σημαίνει ότι δεν αξίζεις τίποτα! Μου αρέσει να με ζηλεύουν, ακόμα με ζηλεύουν και παραδέχομαι πως το απολαμβάνω. Προφανώς το ’χω ακόμα! Με πηγαίνει μπροστά. Μόνο όταν είσαι μέσα στον τάφο δεν σε ζηλεύει κανείς.

Οι φίλοι σας είναι άντρες ή γυναίκες;
Γυναίκες κυρίως. Δεν είναι εύκολο να διατηρήσεις μια φιλία με έναν άντρα. Περιπλέκουν κάπως τα πράγματα.

Σας αρέσει η ελληνική κουζίνα;
Η ελληνική κουζίνα είναι η αγαπημένη μου. Έχω φάει στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, έχω δοκιμάσει όλες τις πιθανές γεύσεις, μου αρέσει η κινέζικη και η γιαπωνέζικη κουζίνα, δεν είναι όμως εύκολο να τα μαγειρέψεις μόνος σου. Το καλό με την ελληνική κουζίνα είναι ότι μπορεί να μαγειρέψει κανείς τα πιάτα πολύ εύκολα και μόνος του. Τώρα έχω βάλει στόχο να μάθω να μαγειρεύω ελληνικά και θα το μάθω καλά. Η ρώσικη κουζίνα είναι βαριά, δεν έχει πολλά λαχανικά. Όταν ζούσαμε στον Καζαχστάν, χρησιμοποιούσαμε λαχανικά στη διατροφή μας, ενώ οι ρώσοι σχεδόν δεν τα τρώνε, έχουν ωραίες γεύσεις, αλλά βαριές.

Τι ρόλο παίζει το φλερτ στη ζωή σας;
Το φλερτ μου αρέσει πολύ, είναι απαραίτητο στοιχείο στη ζωή. Στους Έλληνες αρέσει να φλερτάρουν, είναι απενοχοποιημένοι με το φλερτ, λογικό, αφού είναι και μεσογειακός λαός. Είναι και η δουλειά μου τέτοια, που αν δεν φλερτάρεις με τον συνάδελφό σου πάνω στη σκηνή, χάνεις κάνει από τη μαγεία της παράστασης. Το φλερτ πάντα προσδίδει κάτι παραπάνω στην ερμηνεία. Εκεί που μεγαλώσαμε εμείς το φλερτ δεν ήταν εύκολο, η κοινωνία ήταν πιο συντηρητική. Στον χώρο μας οι περισσότεροι είναι μεσογειακοί, οπότε το φλερτ είναι διάχυτο πάντα, στις πρόβες, στις παραστάσεις. Το φλερτ είναι αθώο, πάντα μπορείς να κρατήσεις τις αποστάσεις σου και να ορίσεις τα όριά σου.

Elena Kelesidou 04 Elena Kelesidou 06 Elena Kelesidou 05

Κείμενο: Μάγια Αλεξιάδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος