Αν νομίζεις ότι τίποτα πια δεν κάνει πια πωλήσεις σε αστρονομικά νούμερα, δεν έχεις ιδέα τι εστί Καζαμίας. Στο χωριό που μεγάλωσα μέχρι την εφηβεία μου δεν διάβαζε και πολύ ο κόσμος. Στα σπίτια έβρισκες καμιά πολιτική εφημερίδα, άντε και καμία αθλητική, κανένα Ρομάντσο, Ντομινό ή το πολύ-πολύ κανέναν Καζανόβα (που έπαιζε το ρόλο του x-tube) -η ανάγνωση δεν συμπεριλαμβανόταν στα ενδιαφέροντά των συγχωριανών μου, είχαν πολύ πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθούν: κυρίως αγροτικές δουλειές και μόχθο για το μεροκάματο. Το μόνο βιβλίο που θυμάμαι να βρίσκεις παντού ήταν ο Καζαμίας. Ένα λαϊκό ανάγνωσμα που ήταν σαν βίβλος για όλη την οικογένεια, με το ίδιο ηθικοπλαστικό προσωπείο που είχαν στη συνέχεια τα πρωινάδικα, αλλά πολύ πιο αγνό και αξιοπρεπές. Δεν είχε ούτε γκόμενες με εσώρουχα να περιφέρονται στο στούντιο, ούτε ατάλαντους τραγουδιάρηδες να γκαρίζουν, ούτε αστρολόγους σταρ να λένε ό,τι μαλακία τους κατέβει στο κεφάλι για τα δώδεκα ζώδια. Ο Καζαμίας που κυκλοφορούσε λίγο πριν μας αποχαιρετήσει κάθε χρόνος είχε προβλέψεις για τη χρονιά που έρχεται, ανασκόπηση των γεγονότων αυτής που έφυγε, ημερολόγιο, εορτολόγιο, ονειροκρίτης, συμβουλές για αγροτικές εργασίες, συνταγές μαγειρικής, ανέκδοτα, παροιμίες, τέτοια αθώα και εγκυκλοπαιδικά που υα μπορούσαν να διδάσκονται και σε μάθημα πατριδογνωσίας στα σχολεία. Υπήρχε σε κάθε σπίτι, όπου τουλάχιστον οι ενήλικες μπορούσαν να συλλαβίσουν, και διαβαζόταν σε καθημερινή βάση. Στο τέλος της χρονιάς, αν κάποιος τους έβαζε διαγώνισμα, όλη η οικογένεια θα έπαιρνε άριστα –τον ήξεραν σχεδόν απ’ έξω. Ο Καζαμίας είναι .μια σταθερή εκδοτική επιτυχία που δεν θα δεις να φιγουράρει στα best seller και δεν έχασε ποτέ την αίγλη του, παρόλα τα χρόνια.

Η Γαβριέλλα Μαυριδή – Λιναρδάτου, των εκδόσεων Λιναρδάτου, που δουλεύει τον Καζαμία πολλά χρόνια, μας εξηγεί γιατί.

Kazamias 20140109_0007

Βιβλίο; Περιοδικό; Τι είναι ο Καζαμίας;
Το όνομά του το πήρε από έναν ιταλό αστρολόγο. Αρχικά ο Καζαμίας ήταν ένα περιοδικό που προέβλεπε το μέλλον. Τώρα έχει εξελιχτεί και είναι ένα μαγκαζίνο που βγαίνει μια φορά το χρόνο. Λέει και τα μελλούμενα, αλλά ο κύριος όγκος του είναι θέματα ποικίλης ύλης. Πάντως, παρά το ότι έχει σύγχρονα θέματα, εξακολουθεί να παραμένει ένα λαϊκό, φτηνό περιοδικό –  πωλείται 1,5 με 2 ευρώ.

Οι εκδόσεις σας ποιους Καζαμίες βγάζουν;
Εμείς βγάζουμε τον Εγκυκλοπαιδικό, που έχει και τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, και το Δωροφόρο. Ο ένας είναι πιο σύγχρονος, ο άλλος πιο παραδοσιακός. Πρόπερσι, μετά από 55 χρόνια απουσίας, επανακυκλοφορήσαμε και τον Καζαμία του Εσπέρου, για να τιμήσουμε τον πεθερό μου Σπύρο Λιναρδάτο, ιδρυτή των εκδόσεων, που είχε γεννηθεί 100 χρόνια πριν. Ο Εσπέρου είναι ο πιο παλιός Καζαμίας – πρωτοβγήκε το 1933 – αλλά παλαιότερος από όλους είναι ο Ερμής Σαλιβέρου, που βγήκε το 1890τόσο! Τώρα βέβαια έχουμε συγχωνευθεί με το Σαλίβερο, συνεργαζόμαστε.

Ποιος γράφει τον Καζαμία; Υπάρχει συντακτική ομάδα;
Εγώ διαλέγω πρώτα τα θέματα, γίνεται κάποια επεξεργασία (π.χ. αν είναι κάτι ιατρικό ρωτάμε κάποιον γιατρό για να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες) και μετά τα δίνουμε όλα σ’ ένα φιλόλογο, που κάνει τις διορθώσεις. Συνεργαζόμαστε και με έναν αστρολόγο, που κάθε χρόνο μας δίνει τις προβλέψεις – αυτό  έλειπε, να γράφω και προβλέψεις!

Ποιο είναι το κοινό του Καζαμία;
Κυρίως άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία, αλλά υπάρχει κι ένα κοινό γύρω στα 40. Οι νεότεροι που τον διαβάζουν είναι άνθρωποι που έχουν ένα μορφωτικό επίπεδο, τους αρέσει το ρετρό, ψάχνουν κάποια λαογραφικά στοιχεία. Τον διαβάζουν και άντρες και γυναίκες. Εδώ όμως, στα γραφεία μας, περισσότερο άντρες έρχονται να τον προμηθευτούν.

Θα θέλατε να προσεγγίσετε κι ένα κοινό νεότερο ηλικιακά;
Ναι, αλλά πολλοί είναι προκατειλημμένοι με τη λέξη Καζαμίας. Αν ανοίξετε έναν Καζαμία όμως θα δείτε ότι πολλά από τα θέματά του δεν απευθύνονται μόνο σε ηλικιωμένους. Βέβαια την ποιότητα του χαρτιού δεν μπορούμε να την αλλάξουμε, γιατί έχει μια στάνταρ πελατεία και κρατάμε αυτή τη ρετρό αισθητική. Όσες φορές προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές, να βάλουμε πιο μοντέρνες φωτογραφίες, οι αναγνώστες μας δυσανασχέτησαν. Δε θέλουν αλλαγές.

Σε άλλες χώρες εκδίδονται Καζαμίες;
Όχι. Υπάρχουν τα αλμανάκ, αλλά δεν έχουν τη μορφή του Καζαμία.

scan_279

Εδώ γιατί έπιασε;
Είναι ένα λαϊκό ανάγνωσμα, ένα χρηστικό εργαλείο: έχει συνταγές μαγειρικής, συμβουλές για αγροτικές εργασίες, αλλά και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Είναι μια χαρούμενη νότα ο Καζαμίας, έχει μικρά ευκολοδιάβαστα κείμενα, μέχρι 2 σελίδες το καθένα.

Πότε πουλάει; Το Δεκέμβρη; Στις αρχές του νέου χρόνου;
Οι πωλήσεις του ξεκινάνε από το καλοκαίρι! Τον αγοράζουν πολλοί έλληνες του εξωτερικού, που έρχονται από Γερμανία, Αυστραλία, Αμερική.

Πού πωλείται;
Σε όλα τα βιβλιοπωλεία, αλλά εκεί που γίνεται πολύ μεγάλος τζίρος είναι στους πάγκους των μικροπωλητών. Υπάρχουν αναγνώστες που παίρνουν τον ίδιο Καζαμία από τον ίδιο πάγκο ή από το ίδιο βιβλιοπωλείο κάθε χρόνο! Μου `τυχε να τον πάω δώρο σε φίλη και μου είπε «όχι, θέλω να τον πάρω από κει που τον παίρνω κάθε χρόνο»!

[«Αφού βγάλαμε χρονιά και δεν αρρωστήσαμε, είναι γούρι», επεμβαίνει ένας ηλικιωμένος πελάτης. ]

Εσείς πόσες πωλήσεις κάνετε ετησίως;
Οι τρεις αυτοί οι δικοί μας μαζί με του Σαλίβερου πουλάνε 150.000. Ασχολούμαστε πολύ με τον Καζαμία γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγής μας, παρ’ ότι βγάζουμε και πιο σύγχρονα ημερολόγια. Στέλνουμε ακόμα και στο εξωτερικό, στην Κύπρο, στον Καναδά, στη Γερμανία, σε εταιρείες που τον προωθούν σε βιβλιοπωλεία.

scan_281

Ο Καζαμίας θα αλλάξει ή θα πεθάνει στο μέλλον; Τι λέει ο Καζαμίας για τον Καζαμία;
Δε βλέπω να κινδυνεύει. Η κυκλοφορία του είναι μεγάλη. Αντί να μειώνεται, αυξάνεται. Πριν 3 χρόνια, που βγάλαμε και τον Εσπέρου, δεν πήρε από το κοινό των άλλων. Αποκτήσαμε επιπλέον κοινό. Και για να συνεχίζουμε να τον βγάζουμε, πάει να πει ότι πουλάει.

Πώς εξηγείτε αυτή την κυκλοφοριακή αύξηση;
Επιστροφή στο ρετρό; Μπορεί να` ναι κι αυτό. Αλλά γενικά σε περιόδους κρίσεων υπάρχει αύξηση των πωλήσεων. Μου έλεγε ο πεθερός μου ότι στην περίοδο του πολέμου ο Καζαμίας πούλαγε περισσότερο. Ίσως επειδή ήταν κάτι ευχάριστο μέσα σε όλη αυτή τη μαυρίλα που ζούσανε οι άνθρωποι, ίσως κι επειδή η τιμή του ήταν προσιτή σε όλους.

Οι αναγνώστες του Καζαμία τον κρατάνε ή τον πετάνε;
Τον κρατάνε! Και παίρνουνε τηλέφωνο και ζητάνε παλιούς Καζαμίες! Εμείς βέβαια κρατάμε μόνο 3 – 4 για το αρχείο μας και είναι δύσκολο να τους εξυπηρετήσουμε.

Οι 10 Καζαμίες που βρήκαμε φέτος στην αγορά:
1.            Μέγας Καζαμίας Ερμού Σαλιβέρου(εκδ. Λιναρδάτου)

2.            Μέγας Καζαμίας – του Εσπέρου (εκδ. Λιναρδάτου)

3.            Μέγας Εγκυκλοπαιδικός Καζαμίας (εκδ. Λιναρδάτου)

4.            Μέγας Καζαμίας – ο Δωροφόρος (εκδ. Λιναρδάτου)

5.            Μέγας Καζαμίας – Το Σύμπαν (εκδ. Δαρεμά)

6.            Μέγας Καζαμίας Πραξιτέλους (εκδ. Παπαδημητρίου)

7.            Μέγας Καζαμίας (εκδ. Υδρόγειος)

8.            Σούπερ Καζαμίας, ο Πλανητάριος (εκδ. Χαράλ. Αγγελόπουλου)

9.            Μέγας Καζαμίας – Θησαυρός Γνώσεων (εκδ. Τριπερίνα)

10.          Μέγας Καζαμίας – Αλμανάκ (εκδ. Τριπερίνα)

scan_280

Κείμενο: Χαρίλαος Τρουβάς
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος