Η αμερικανίδα φωτογράφος Lauren Fleishman δημιούργησε την φωτογραφική σειρά «Οι εραστές» εμπνευσμένη από το love story της γιαγιάς και του παππού της. Σε ένα βιβλίο δίπλα από το κρεβάτι του παππού, η Lauren βρήκε τα γράμματα που έστελνε στην γιαγιά κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα γράμματα μιλούσαν για αγάπη, αυτό το είδος νεανικής αγάπης εμποτισμένης με προσδοκίες μιας καινούργιας ζωής μαζί. Η σχέση αυτή κράτησε πενήντα εννιά χρόνια και τα γράμματα αυτά ενέπνευσαν την Lauren να βρει και άλλα ζευγάρια με τόσο μακροχρόνιες σχέσεις αγάπης και συντροφικότητας.

love_ever_after_Fleishman_01
Yevgeniy, Γνωριστήκαμε σε μια χοροεσπερίδα. Ήταν Γενάρης του 1938. Ένας φίλος μου με είχε καλέσει, μου είχε πει ότι θα έχει πολλά όμορφα και νεαρά κορίτσια. Ένας τύπος με πολύ ψηλές μπότες την είχε προσεγγίσει αλλά δεν της άρεσαν οι ψηλές μπότες οπότε του είχε ρίξει χυλόπιτα. Ήμουν ο δεύτερος που την προσέγγισε. Εγώ είχα διαφορετική στολή. Δεν ξέρω αν ήταν η στολή ή το πρόσωπό μου που την γοήτευσαν.

love_ever_after_Fleishman_02
Angie, Πραγματικά δεν σκέφτεσαι ότι γερνάς. Πρώτα από όλα, μεγαλώνετε μαζί και όταν τον άλλον τον βλέπεις συνέχεια, δεν αντιλαμβάνεσαι τις μεγάλες αλλαγές. Όπως δεν αντιλαμβάνεσαι ότι αποκτάς μια ρυτίδα και αυτή η ρυτίδα μεγαλώνει όλο και πιο πολύ. Αυτά τα πράγματα απλά συμβαίνουν, εννοώ ότι δεν σκέφτομαι κάθε μέρα πως «ω Θεέ μου ο άντρας μου είναι 83, θα γίνει 84, έχω παντρευτεί έναν γέρο άνθρωπο». Ελπίζω και αυτός να αισθάνεται το ίδιο.

love_ever_after_Fleishman_03
Moe, Τώρα γίνομαι 88, η γυναίκα μου γίνεται 85, και απλά εύχομαι για άλλα πέντε με έξι χρόνια ζωής. Αυτό είναι το μόνο που θέλουμε. Δεν θέλουμε να ζήσουμε πολύ περισσότερο. Θέλουμε να δούμε τα εγγόνια μας να παντρεύονται και να είναι ευτυχισμένα όπως και εμείς. Μάλιστα πάντα λέω στην γυναίκα μου «μακάρι να έφτανα τα 94». Αυτός είναι ο στόχος της ύπαρξής μου. Και θα μισούσαν να άφηνα την γυναίκα μου εδώ. Και αυτή θα μισούσε το να με αφήσει.

love_ever_after_Fleishman_04
Golda, Γνωριζόμασταν πριν τον πόλεμο όμως ποτέ δεν μιλούσαμε. Ήταν με άλλα κορίτσια γιατί ήταν πολύ, πολύ μεγαλύτερος από εμένα.Ήταν πάρα πολύ ωραίος ξέρεις! Ήταν ράφτης και είχε ένα μέρος όπου έφτιαχνε κοστούμια για άντρες. Όταν γυρίσαμε από τον πόλεμο, είχε πάει στο σπίτι της αδερφής μου. Εγώ έμενα μαζί της. Φέτος τον Αύγουστο κλείνουμε 63 χρόνια γάμου. Θα έλεγα ότι η αγάπη ήρθε σιγά-σιγά και όχι αμέσως. Ήμασταν νέοι. Και ήταν μεγαλύτερος αλλά μου άρεσε. Μου μιλούσε με έναν πολύ ωραίο τρόπο.

love_ever_after_Fleishman_05
Yaakov, Ποιο είναι το μυστικό της αγάπης; Το μυστικό είναι μυστικό, και τα μυστικά δεν αποκαλύπτονται!

The Lovers
Sheila, Ήταν η μητέρα μου αυτή που μου πρότεινε να δω τον David επειδή έπρεπε να γράψω μουσική και δεν είχα ξαναγράψει ποτέ στην ζωή μου μουσική. Έτσι πήγα και τον ρώτησα μήπως θα μπορούσε να γράψει εκείνος για μένα. Αλλά μου είπε ότι «όχι, δεν μπορώ να σε βοηθήσω, πρέπει να το γράψεις μόνη σου». Είχε πάντα πολύ υψηλά standards, υψηλότερα από τα δικά μου. Σε όλα. Οπότε αφού γράψαμε μαζί, ξαφνικά είπε «θα πάω σε ένα πάρτι με κάτι φίλους από τον στρατό». Οπότε με έβγαλε έξω εκείνο το βράδυ και ήταν πολύ φιλικός. Και ξέρεις, δεν τον είχα σκεφτεί ποτέ ρομαντικά. Αλλά με κοίταξε όπως ένας άντρας που βγήκε από τον στρατό και κοιτάζει μια σέξι γυναίκα.

Πηγή