Έντεκα εικαστικοί, όσοι οι παίκτες μιας ποδοσφαιρικής ομάδας παρουσιάζουν έργα αφιερωμένα στο γήπεδο και την «ιερή» μπάλα του ποδοσφαίρου και ο επιμελητής της έκθεσης Κωνσταντίνος Αργιανάς μας εξηγεί τι δουλειά έχει η τέχνη με το ποδόσφαιρο.

Τι είναι το F is for Football;
Είναι μια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με θέμα το ποδόσφαιρο.  Στην έκθεση συμμετέχουν 11 εικαστικοί οι οποίοι σχολιάζουν κριτικά, ο καθένας με το δικό του εικαστικό μέσο (φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα, βίντεο, γλυπτά, και installation), το ποδοσφαιρικό φαινόμενο, καθώς και τα ποδοσφαιρικά υποκείμενα. Η έκθεση πραγματοποιείται στη SKOUZE3 στο Μοναστηράκι, ένα ανεξάρτητο project space που διευθύνει και συντονίζει η εικαστικός Εύα Μαραθάκη.

IMG_2243 IMG_2205 IMG_3287 IMG_3257

Γιατί μια έκθεση για το ποδόσφαιρο;
Γιατί το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα πολιτισμικό, κοινωνικό και, άρα πολιτικό, φαινόμενο του 20ου και 21ου αιώνα. Επίσης, γιατί το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί απλώς και μόνο ένα παιχνίδι, αλλά έχει συνδεθεί και με επιμέρους θέματα όπως π.χ. ζητήματα ταυτοτήτων, εθνικών και έμφυλων, ρατσισμό, βία, κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις.

Χωράει η τέχνη στο ποδόσφαιρο και vice versa;
Το ποδόσφαιρο αποτέλεσε δεξαμενή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα. Να αναφέρω ενδεικτικά τους φουτουριστές, και πιο συγκεκριμένα του Umberto Boccioni με το έργο του Δυναμισμός ενός Footballer (1913). Αλλά και η ελληνική περίπτωση είναι αξιοσημείωτη. Οι ποδοσφαιριστές του Γιάννη Τσαρούχη και του Γιάννη Γαϊτη εικονογραφούν την ελληνική κοινωνία του ΄60 και ΄70.  Και η σύγχρονη τέχνη όμως αντλεί από το ποδόσφαιρο, όπως άλλωστε αντλεί και από οπουδήποτε αλλού. Να αναφέρω ενδεικτικά τη βιντεοεγκατάσταση Deep Play του Harun Farocki που παρουσιάστηκε στην Documenta 12 το 2007 στο Κάσσελ. της Γερμανίας.

Νομίζεις ότι το ποδόσφαιρο έχει χάσει τον ρομαντισμό του;
Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σαφώς και έχει χάσει τον ρομαντισμό του. Ωστόσο, ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο αυτό. Ποδόσφαιρο είναι και αυτό που παίζεται οπουδήποτε αλλού εκτός από τα μεγάλα επαγγελματικά γήπεδα. Είναι και αυτό που παίζεται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, αυτό που παίζεται μεταξύ γνωστών και φίλων στα γήπεδα 5Χ5, αυτό που παίζεται στις παραλίες., στους δρόμους κ.α.

Ήταν τυχαίο που η έκθεση έγινε την ίδια περίοδο με το μουντιάλ ή απλά έτυχε;
Δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Ακριβώς η πραγματοποίηση της έκθεσης την ίδια περίοδο με το Μουντιάλ επικαιροποιεί την έκθεση. Επιπλέον, δημιουργείται και μια διαλεκτική ανάμεσα στην έκθεση και το ίδιο το ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

IMG_3299 IMG_3330 IMG_3226 IMG_2285 IMG_2247 IMG_3213 IMG_2228

Το ποδόσφαιρο αποτέλεσε δεξαμενή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα. Να αναφέρω ενδεικτικά τους φουτουριστές, και πιο συγκεκριμένα του Umberto Boccioni με το έργο του Δυναμισμός ενός Footballer (1913). Αλλά και η ελληνική περίπτωση είναι αξιοσημείωτη. Οι ποδοσφαιριστές του Γιάννη Τσαρούχη και του Γιάννη Γαϊτη εικονογραφούν την ελληνική κοινωνία του ΄60 και ΄70.  Και η σύγχρονη τέχνη όμως αντλεί από το ποδόσφαιρο, όπως άλλωστε αντλεί και από οπουδήποτε αλλού. Να αναφέρω ενδεικτικά τη βιντεοεγκατάσταση Deep Play του Harun Farocki που παρουσιάστηκε στην Documenta 12 το 2007 στο Κάσσελ. της Γερμανίας.

Παρακολουθείς ποδόσφαιρο γενικά; Υποστηρίζεις κάποια ομάδα;
Παρακολουθώ ποδόσφαιρο, τόσο ελληνικό όσο και διεθνές. Είμαι Παναθηναϊκός.

Πώς σου φαίνεται το παγκόσμιο πρωτάθλημα φέτος μέχρι στιγμής;
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, έχουν γίνει πολλές εκπλήξεις μέχρι στιγμής, πολλές μεγάλες ομάδες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Αγγλία, επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Φαίνεται ότι θα είναι ακόμη πιο συναρπαστικό από τη φάση των 16 και έπειτα. Όσον αφορά την Εθνική πέτυχε μια απίστευτη νίκη στο 93′ παίζοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο, και αυτό είναι αρκετά ενθαρρυντικό και για τη συνέχεια! Ίδωμεν!

Θα το μποϊκόταρες επειδή γίνεται στην Βραζιλία; Και τι προεκτάσεις έχει μια τέτοια κίνηση;
Είναι μια μεγάλη συζήτηση που έχει προκύψει λόγω των βίαιων γεγονότων που συμβαίνουν στη Βραζιλία. Θεωρώ ωστόσο ότι και οι χώροι του γηπέδου και της κερκίδας, μας έχει δείξει η ιστορία πολλές φορές, αποτέλεσαν και αποτελούν τόποι  κοινωνικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Επιβάλλεται να βλέπει κανείς τους αγώνες.

Τι ανταπόκριση έχει η έκθεση μέχρι στιγμής;
Η έκθεση πάει πολύ καλά, την έχει επισκεφτεί αρκετός κόσμος ήδη από την ημέρα των εγκαινίων. Αρκετοί έρχονται για την έκθεση καθαυτή ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι μας έχουν επισκεφτεί μόνο για να δουν τους αγώνες. Σε κάθε περίπτωση, η ανθρωπογεωγραφία της έκθεσης αποτελείται από ένα ετερόκλητο και συνάμα ενδιαφέρον κοινό. Τέλος, υπάρχει η πρόθεση τις επόμενες μέρες να διεξαχθεί μια στρογγυλή  τράπεζα με τη συμμετοχή θεωρητικών και εικαστικών, όπου θα συζητηθεί το ποδοσφαιρικό φαινόμενο.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Αντώνης Καπνίσης, Χρίστος Μιχαηλίδης,  Μάρω Μιχαλακάκου, Δημήτρης Ντοκατζής, Νίκος Παπαδημητρίου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Έφη Σπύρου, Παύλος Φυσάκης, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Versaweiss. Θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιουλίου και θα υπάρχει παράλληλη προβολή των αγώνων του Μουντιάλ.

Skouze3 [Σκουζέ 3, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Μοναστηράκι].

Κείμενο: Μαρία Παππά
Φωτογραφίες: Δημήτρης Τριανταφύλλου

Follow us on facebook: https://www.facebook.com/grekamag

Follow us on instagram: http://instagram.com/grekamag