Ο The Ghost μπορεί να σου φανεί εκ πρώτης όψεως μια αμφιλεγόμενη περσόνα. Το clip του πρώτου του single «Ελεύθερος» είναι αρκετά προκλητικό και τα τραγούδια του μιλούν για το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, το οποίο πιστεύει πως πρέπει να λάμψει ξανά. Στους καιρούς που ζούμε, αυτό μπορεί να σε βάλει αμέσως σε περίεργες σκέψεις σχετικά με τις πολιτικές πεποιθήσεις του τραγουδιστή. Όπως όμως μου εξηγεί, δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα. Τα πιστεύω του απαρτίζονται από ένα κράμα διαφορετικών φιλοσοφιών μέσα στα οποία έχει θέση ο χριστιανισμός, αλλά και η έννοια του coexist. Αυτά είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα από τη δουλειά του και ελπίζει πως θα τα καταφέρει, με οδηγό τη μουσική και την αγάπη.

Γιατί επέλεξες το όνομα The Ghost;
Μου άρεσε αυτό το παιχνίδι που μπορείς να κάνεις με αυτή τη λέξη. Η πρώτη εντύπωση είναι το ότι μιλάς για ένα φάντασμα, αλλά αν κοιτάξεις την ετοιμολογία της λέξης στα αγγλικά, στην ουσία σημαίνει πνεύμα. Αυτό ήταν που με άγγιξε και όχι η έννοια του φαντάσματος. Όλοι είμαστε ένα πνεύμα, περαστικοί σε αυτή τη ζωή. Ερχόμαστε, φεύγουμε.

Μέσα σε αυτό το διάστημα που σου δίνεται στη ζωή λοιπόν, τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος; Πώς πρέπει να εκμεταλλευτεί το χρόνο που του δίνεται από τη στιγμή που έρχεται στη ζωή, μέχρι τη στιγμή που φεύγει;
Αυτό είναι τεράστια ερώτηση. Ευτυχώς ζούμε πλέον σε μια αρκετά πολιτισμένη εποχή, αν και υπάρχει ακόμα πολύ σκοτάδι στον κόσμο. Αλλά τουλάχιστον στην Ελλάδα υπάρχει ελευθερία και δημοκρατία. Θα έλεγα λοιπόν ότι στη ζωή μας θα έπρεπε να μην κάνουμε στους άλλους πράγματα που δε θέλουμε να μας κάνουν. Να μην παραβιάζουμε τη ζωή του άλλου, να σεβόμαστε τα όρια και από ‘κει και πέρα ο καθένας είναι ελεύθερος να ζήσει τη ζωή του όπως θέλει.

TheGhost 03 TheGhost 04

Λες ότι υπάρχει στην Ελλάδα ελευθερία και δημοκρατία. Είσαι σίγουρος, ότι σήμερα, έτσι όπως είναι η κατάσταση στη χώρα, μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία;
Έχεις δίκιο. Τα πράγματα είναι αυτά είναι αντικειμενικά, απλά εγώ αναφέρομαι συγκριτικά με εποχές πιο σκοτεινές, όπου δεν υπήρχε καν βασική ελευθερία. Πιστεύω ότι το σύστημα υπολείπεται πολλών πραγμάτων. Είμαι κι εγώ πολύ απογοητευμένος. Για αυτό προσπαθώ με τα τραγούδια μου να αφυπνίσω και να στοχεύσω σε σημεία που πρέπει να πέσει φως. Ενδεικτικό αυτής μου της τάσης, είναι το εξής. Στο νέο τραγούδι που κυκλοφόρησα, αν δεις το βίντεο, θα δεις πως μετά από μια εικόνα της Βουλής, εμφανίζεται ο Δούρειος Ίππος. Πιστεύω λοιπόν πως η τέχνη είναι ο Δούρειος Ίππος μας, με τον οποίο χωρίς βία, μπορούμε να ανατρέψουμε το σύστημα και να το βελτιώσουμε.

Θεωρείς λοιπόν ότι η τέχνη και συγκεκριμένα η μουσική έχει βοηθήσει τους ανθρώπους ανά τους αιώνες να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και ακόμα, να ξεσηκωθούν και να διεκδικήσουν πράγματα;
Ναι. Φυσικά. Από μικρός είχα όνειρο να γράψω ένα βιβλίο που θα έδινε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που είχα σαν παιδί ή σαν έφηβος. Μετά όμως κατάλαβα ότι η μουσική είναι ένας πιο άμεσος τρόπος για να περάσω αυτά τα μηνύματα. Το τραγούδι μπορεί να φτάσει και στα αυτιά κάποιου που δεν διαβάζει βιβλία ή που δεν ξέρει ανάγνωση. Είναι πιο δυνατή.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;
Σαν παιδί έκανα μαθήματα κλασικής κιθάρας. Αργότερα έπεσε ένας δίσκος στα χέρια μου, που με ξεμπλόκαρε. Ήμουν σε μια φάση όπου είχα μπλοκάρει εντελώς. Στα προσωπικά μου, στα επαγγελματικά μου. Τότε ήταν που άκουσα το “Confessions on the dance floor” της Madonna. Και ο τίτλος και τα τραγούδια μίλησαν στην ψυχή μου. Η Madonna παρόλο που είναι pop, είναι αδιαμφισβήτητα μια πρωτοποριακή καλλιτέχνης. Έχει βοηθήσει και το γυναικείο φύλλο να σταθεί στα πόδια του και πολλά άλλα. Έτσι σκέφτηκα ότι μπορώ να κάνω εξομολογητικά τραγούδια, για να βγάλω αυτά που έχω μέσα μου.

Έχει η μουσική σου στοιχεία pop; Μίλησε μου λίγο για τις επιρροές σου.
Η μουσική μου αρέσει σε όλες τις μορφές της. Είτε είναι κλασική, είτε παραδοσιακή, υπάρχουν μέσα σε όλα τα είδη πολύ όμορφα στοιχεία. Εμένα τα ακούσματά μου είναι πιο σύγχρονα. Μου αρέσουν οι Eurhythmics, οι U2, οι Muse… Με τους μουσικοσυνθέτες που γράφουν τα κομμάτια μου συζητάμε αρκετά το θέμα και πάντα προσπαθούμε να ταιριάξουμε τη μουσική με το στίχο.

Το νέο σου κομμάτι έχει στίχους από το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού, «Ύμνος Εις την Ελευθερία», ποίημα μέρος του οποίου αποτελεί τον εθνικό μας ύμνο. Πώς σου ήρθε η ιδέα για κάτι τέτοιο;
Πιστεύω πολύ στην Ελλάδα. Έχουμε ένα μεγάλο πολιτισμό στα χέρια μας και είναι θέμα χρόνου να ξαναλάμψει. Έχοντας αυτά τα συναισθήματα, ήθελα να τραγουδήσω τον εθνικό ύμνο. Οι συνεργάτες μου με ενημέρωσαν όμως ότι ο εθνικός ύμνος είναι προστατευμένος νομικά και δεν μπορείς να τον πειράξεις. Όμως το ποίημα του Σολωμού αποτελείται από 158 τετράστιχα και μόνο τα πρώτα 24 αποτελούν τον εθνικό ύμνο. Έτσι επέλεξα κάποια τετράστιχα από το υπόλοιπο ποίημα. Προσπάθησα να επιλέξω τα πιο διαχρονικά και είναι εντυπωσιακό το πόσο διαχρονικά είναι, ανατριχιαστικό σχεδόν. Βέβαια ένα μεγάλο μέρος του ποιήματος είναι βουτηγμένο στη βία και το αίμα, είναι ένα βαθιά επαναστατικό κείμενο.

TheGhost 01 TheGhost 05 TheGhost 02

Δεν αντιμετώπισες αρά κανένα νομικό θέμα; Ούτε με πνευματικά δικαιώματα;
Οι δικηγόροι μου μού είπαν πως τα πνευματικά δικαιώματα ισχύουν για 70 χρόνια, οπότε δεν αντιμετώπισα πρόβλημα.

Το clip του «Ελεύθερος» είναι αρκετά προκλητικό. Εμφανίζεσαι και ως αρχαίος Έλληνας και ως εσταυρωμένος. Αυτή η ανάμιξη δύο ισχυρών πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων, πρώτον πως προέκυψε και δεύτερον προκάλεσε αντιδράσεις;
Ταυτίστηκα με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα το οποίο καταπατήθηκε, καταπιέστηκε και στερήθηκε την ελευθερία του. Η εκκλησία πολέμησε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και πολλά αρχαία κείμενα καταστράφηκαν με την άνοδο του χριστιανισμού. Ένιωσα ότι ο χριστιανισμός προσπάθησε να πνίξει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και πως έχει έρθει η ώρα να το απελευθερώσουμε. Αυτό ήταν το μήνυμα που ήθελα να περάσω με το clip. Αυτό πρέπει να κάνουμε σα νεοέλληνες, χωρίς όμως να στραφούμε εναντίον της εκκλησίας και του χριστιανισμού, που είναι μια θρησκεία αγάπης στην οποία πιστεύω βαθιά. Για μένα ο Χριστός είναι πατέρας και σύμβουλος, με βοηθάει και πιστεύω στην αγάπη που διδάσκει και σε όλες τις αξίες του χριστιανισμού. Απλά πιστεύω ότι ταυτόχρονα πρέπει να απελευθερωθεί και το αρχαίο πνεύμα, γιατί είναι η βάση της επιστήμης. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε απ’ τον πολιτισμό μας.

Πιστεύεις λες στο Χριστό. Δε φοβήθηκες όμως να χρησιμοποιήσεις το σύμβολου του σταυρού; Είναι κάτι που θα μπορούσε άνετα να προκαλέσει αντιδράσεις, όχι μόνο στους βαθιά θρησκευόμενους ανθρώπους, αλλά και στους υπόλοιπους.
Όχι δε φοβήθηκα γιατί αυτό που νιώθω μέσα μου έχει πολύ αγάπη, ελευθερία και δικαιοσύνη. Δεν καταπιέζω κανέναν. Απλά εκφράζω αυτό που πιστεύω. Πιστεύω στην έννοια του coexist. Το coexist μιλά για την απελευθέρωση και την αποδοχή όλων των θρησκειών. Αυτό ήταν που προκάλεσε αντιδράσεις και όχι το ότι εμφανίζομαι πάνω στ σταυρό. Μπέρδεψε τους ανθρώπους λίγο. Όπως είδες στο μπράτσο μου είχα ως tattoo μουσουλμανικά και εβραϊκά σύμβολα. Υπήρξαν λοιπόν αρνητικά σχόλια από ανθρώπους που με θεώρησαν υπέρμαχο αυτών των θρησκειών, όμως αυτό δεν ήταν τίποτα παραπάνω από την έννοια του coexist.

Το έχεις αυτό το tattoo;
Δυστυχώς όχι, δεν το έχω ακόμα μόνιμο. Ήταν henna, για τις ανάγκες του clip. Έχασα τον tattoo artist που μου έχει βαρέσει τα υπόλοιπα tattoo μου, καθώς λόγω κρίσης, έφυγε απ’ την Ελλάδα.

Πώς έχει δημιουργηθεί αυτό το κράμα φιλοσοφιών μέσα σου; Φαντάζομαι αντιλαμβάνεσαι κι εσύ ο ίδιος πως άλλο πράγμα είναι το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, άλλο ο χριστιανισμός, άλλο το coexist. Προσπαθώ να καταλάβω που πιστεύεις ακριβώς και δεν έχω καταλάβει ακόμα.
Ήμουν τυχερός που γεννήθηκα στη Βραζιλία. Είναι η χώρα του Χριστού, η χώρα της αγάπης, της και έχει τελείως διαφορετική κουλτούρα από την Ελλάδα. Έμεινα εκεί μέχρι τα οκτώ μου χρόνια. Μπορεί να ήμουν πολύ μικρός, αλλά παιδιά απορροφούν τα πάντα σαν σφουγγάρι, οπότε η κουλτούρα της Βραζιλίας πέρασε μέσα μου. Όταν ήρθα στην Ελλάδα έπαθα πολιτισμικό σοκ. Μπορεί να υπάρχει μεγάλη φτώχεια στη Βραζιλία, αλλά ο λαός αγαπιέται βαθιά. Αν έχουν ένα κομμάτι ψωμί, θα το μοιραστούν όλοι μαζί. Οι Έλληνες έχουν διαφορετική φιλοσοφία, η οποία πηγάζει απ’ την μεγάλη μας ιστορία. Είναι πιο στωικοί οι Έλληνες, πιο βαθυστόχαστοι αλλά και δραματικοί και δύσκολοι. Είμαστε βαθιά φιλοσοφημένοι, αλλά δε το αντιλαμβανόμαστε. Έτσι λοιπόν, για να απαντήσω στην ερώτησή σου, αυτοί οι δύο κόσμοι συγκρούστηκαν μέσα μου. Έπρεπε να προσαρμοστώ στην κατάσταση αυτή και ίσως γι αυτό μπήκα σε αυτή τη διαδικασία. Επίσης από μικρό με έλκυε το μυστήριο. Ήθελα απάντηση σε όλα τα αναπάντητα ερωτήματα. Θυμάμαι ρωτούσα το θείο μου που είναι γιατρός, τι είναι ο Θεός και που είναι. Όταν λοιπόν εκείνος, που είναι επιστήμονας μου απαντούσα τυπικά, με χριστιανικές διδαχές, κατάλαβα ότι υπάρχει μεγάλο σκοτάδι.

TheGhost 06

Κάποιοι βλέποντας όλες αυτές τις ιδεολογίες που απαρτίζουν αυτό που είσαι, αλλά και το παρουσιαστικό σου μπορεί να σε τοποθετήσουν κάπου πολιτικά. Δε σε ανησυχεί αυτό;
Δεν ανήκω κάπου πολιτικά. Οι μισοί μου παππούδες ήταν αριστεροί και οι άλλο μισοί δεξιοί. Οπότε πλέον η οικογένεια μου έχει φτάσει σε ένα σημείο, όπως οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύω, να μην πιστεύει σε κανένα κόμμα. Είμαστε περισσότερο αντικειμενικοί και ελεύθεροι. Δε θέλω να ανήκω σε μια πολιτική ομάδα. Όλοι μαζί οι Έλληνες πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να συνεργαστούμε και να πάμε μπροστά.

Μιλάς πολύ για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Έχουμε όμως και πολλούς μετανάστες σε αυτή τη χώρα. Για αυτούς τι άποψη έχεις;
Τους αγαπάω πολύ. Όπως σου πα μεγάλωσα κι εγώ στο εξωτερικό, οπότε δε θα μπορούσα να το δω κάπως αλλιώς. Τους θεωρώ ισάξιούς μας και μου αρέσει η έννοια της δικαιοσύνης και της ισότητας μεταξύ των λαών. Εμείς οι Έλληνες είμαστε αυτοί που έθεσαν τις βάσεις της ισότητας, που μετέδωσαν το φως στον κόσμο. Έχουμε χρέος λοιπόν να μεταδώσουμε και πάλι αυτό το φως, παγκόσμια. Εμείς πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα.

Δε νιώθεις όμως να γίνεται το αντίθετο; Τον τελευταίο καιρό οι ρατσιστικές εξάρσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Ναι, δυστυχώς. Έχουμε γίνει ξενοφοβικοί. Φταίει το σύστημα που δεν μπορεί να αφομοιώσει σωστά τους μετανάστες και δεν μπορεί να προστατέψει αρκετά τους Έλληνες. Θέλει πολύ δουλειά και πολύ προσπάθεια από όλους. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η διαχείριση μιας χώρας είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Εδώ εμείς με τους δικούς μου έχουμε μια οικογενειακή επιχείρηση και συνεχώς μας ξεφεύγουν πράγματα. Δεν είναι εύκολο να διοικείς μια χώρα.

Δηλαδή δικαιολογείς τους πολιτικούς;
Σε καμία περίπτωση. Δυστυχώς οι πολιτικοί δεν λειτουργούν με εθνικά κριτήρια, αλλά με κομματικά. Και ακόμα χειρότερα οι αρχηγοί των κομμάτων λειτουργούν αμιγώς με προσωπικά κριτήρια. Αυτό είναι δυστυχές.

Έχεις άλλα κομμάτια έτοιμα;
Έχω συγκεντρώσει μια μεγάλη ομάδα δημιουργών και δουλεύουμε πάνω σε κομμάτια. Κάθε μου κομμάτι θα κυκλοφορεί σαν single και μετά από δύο χρόνια θα βγάλω ίσως ένα άλμπουμ σαν best off. Έτσι έχω συμφωνήσει με τη δισκογραφική μου εταιρεία, Final Touch, του Μίλτου Καρατζά. Ελπίζω να καταφέρω να επικοινωνήσω όλα μου τα μηνύματα μέσα απ’ τα κομμάτια μου.

Από τη στιγμή που τα τραγούδια σου τα κυκλοφορείς και με αγγλικό στίχο, καταλαβαίνω ότι σε ενδιαφέρει και μια καριέρα στο εξωτερικό. Σωστά;
Περισσότερο το κάνω γιατί πιστεύω ότι τα μηνύματα μου πρέπει να ακουστούν και έξω. Δεν έχω υψηλές φιλοδοξίες. Δε με ενδιαφέρει τόσο η επιτυχία αυτή καθεαυτή, όσο το να περάσω τα μηνύματα που θέλω.

Τι συμβουλή θα έδινες στα νέα παιδιά, που είναι η γενιά που ίσως έχει την ελπίδα να αλλάξει τα πράγματα;
Βλέπω ότι οι νέοι μαστίζονται από την ανεργία και την αεργία, έχουν μπλοκάρει και βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα σύστημα που έχει πάψει να λειτουργεί. Καλούνται λοιπόν τώρα να μας βγάλουν εκείνοι από το αδιέξοδο. Θέλει υπομονή και σκληρή δουλειά. Αποδοτικότητα. Πρέπει ο κάθε νέος να δουλεύει ή να ψάχνει για δουλειά, να δικτυώνεται. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα βέβαια. Η αγορά είναι πολύ σκληρή. Όμως δεν πρέπει να απογοητεύονται και να πιστεύουν στην αγάπη. Εγώ όταν έχω κάποιο δίλλημα στη ζωή μου και δεν ξέρω τι να αποφασίσω, διαλέγω εκείνη την επιλογή που έχει περισσότερη αγάπη και πραγματικά λειτουργεί, γιατί όταν κάνεις κάτι με αγάπη, η ζωή στο γυρνάει πίσω.

Το νέο single:

Ελεύθερος:

Κείμενο: Φιλίππα Δημητριάδη
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος