IMG_5222

«Με τη μουσική ασχολήθηκα πρώτη φορά όταν ήμουν 6 χρονών. Τότε μου έφεραν ένα μικρό αρμόνιο Yamaha οι γονείς μου και άρχισα να παίζω. Η μητέρα μου, ηχογραφούσε σε ένα κασετόφωνο όταν μας διάβαζε παραμύθια, και από τότε αρχίσαμε με την αδερφή μου να ηχογραφούμε υποτιθέμενες ραδιοφωνικές εκπομπές. Τραγουδούσαμε, παίρναμε συνεντεύξεις και εγώ έπαιζα τη μουσική για τις διαφημίσεις. Για αρκετά χρόνια με έπαιρνε ο ύπνος φορώντας ακουστικά και ακούγοντας στα walkman ραδιόφωνο και κασέτες. Αργότερα ήθελα να μάθω περισσότερα για το πώς θα μπορούσα να παίξω μια μέρα την δική μου μουσική, έτσι σπούδασα για μια δεκαετία οτιδήποτε είχε σχέση με την μουσική (κλασική μουσική, μουσική τεχνολογία, μουσική για το θέατρο και σινεμά κτλ). Η μουσική ήταν από την αρχή και θα είναι η πρώτη μου αγάπη, δεν θα σταματούσα ποτέ να την ανακαλύπτω και να πειραματίζομαι.

Ξεκίνησα να παίζω πρώτη φορά την μουσική μου ως «magnitophono», αμέσως μετά ήθελα να κάνω πιο κινηματογραφική πειραματική μουσική και άλλαξα την ονομασία μου ως «manekinekod». Όσο περνούσε ο καιρός, μάθαινα περισσότερα για τον ήχο, την μουσική και τα προγράμματα, κι ένιωσα την ανάγκη να φτιάξω πιο δυναμική και φωτεινή μουσική, έτσι κατέληξα στην ονομασία «Giganta». Τα ψευδώνυμα στην μουσική υποδηλώνουν την διάθεση, την αλλαγή και την εξέλιξη. Ποτέ δεν σταματάς να ανακαλύπτεις κάτι καινούριο στην μουσική και στους ήχους, για αυτό και δεν θα έμενα ποτέ στάσιμη σε ένα project. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαι μόνο με την «Giganta». Ακούω όσα νιώθω και συνεχίζω την διαδρομή μου περνώντας από διαφορετικές κατευθύνσεις. Η μουσική δεν είναι μια ευθεία γραμμή, μπορείς να το δεις στις κυματομορφές. Όταν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη παρουσίαση, δουλεύω ανάλογα με την περίσταση. Ζούμε όλοι μια αρκετά σκοτεινή περίοδο και χρειαζόμαστε χαρούμενη μουσική για να δραπετεύουμε από την πραγματικότητα. Είναι ο μόνος τρόπος για λίγες ακτίνες φωτός. Η μουσική δίνει δύναμη και αισιοδοξία.

Το Red Bull Music Academy ήταν μια μοναδική εμπειρία ζωής. Το πιο σημαντικό ήταν η επαφή με ανθρώπους από διάφορα γνωστά και άγνωστα σημεία του κόσμου, που μοιράζονται την ίδια αγάπη για την μουσική. Οι διαλέξεις από σημαντικούς ανθρώπους της μουσικής, όπως η Erykah Badhu, ο Alva Noto, o Young Guru, και άλλοι , οι χρήσιμες συμβουλές για τεχνικά και μουσικά ζητήματα είναι μαθήματα που εμπνέουν και σε ωθούν να προχωρήσεις. Οι δύο βδομάδες στην Μαδρίτη, με γέμισαν με γνώση, ελπίδα και χαρά.

IMG_5217 IMG_5208 IMG_5207

Έχω αρκετά μηχανήματα στο στούντιο μου. Ανά περιόδους ηχογραφώ αυτοσχεδιάζοντας και συνδέοντας τα μηχανήματα μεταξύ τους. Το αγαπημένο μου είναι το korg microsampler. Επίσης αγαπημένοι είναι και οι αισθητήρες φωτός και απόστασης που ρυθμίζω τι να κοντρολάρουν κάθε φορά. Ύστερα παίρνω το ηχητικό αποτέλεσμα και κάνω το editing και την μίξη στον υπολογιστή. Η βασική μου ιδέα στην διαδικασία, είναι να χρησιμοποιώ τους ήχους, όπως δεν θα έπρεπε. Ακυρώνω ασυναίσθητα ότι μου θυμίζει κάτι που έχω ξανακούσει ή κάτι που μπορεί να έχω ξανακάνει. Χρησιμοποιώ τις μελωδίες με την λογική του ρυθμού και τον ρυθμό με την λογική της μελωδίας. Μερικά από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μου: Synths: Yamaha, Casio CA 100, Korg MS 2000 Samplers : Korg Electribe Korg Microsampler Drum Machines : DR Bohm Effects & Filters : LBB Noise generator Jomox T-Resonator Eventide Timefactor Electroharmonix Eowave sensors + controllers, looper etc.

H ηλεκτρονική μουσική σκηνή είναι κατά βάση ανδροκρατούμενη, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει σιγά-σιγά και φυσικά και υπάρχουν ισάξιες μουσικές και παραγωγές από γυναίκες. Μερικές φορές ίσως χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να σε αποδεχτούν και αυτό απαιτεί σκληρή προσωπική δουλειά. Θεωρώ ξεπερασμένο να σε διαχωρίζουν ανάλογα με το φύλο σου, στην εποχή που ζούμε. Οι γυναίκες έχουν να προσφέρουν μουσικά μια συναισθηματικά ,διαφορετική ηχητική προσέγγιση και αυτό είναι εντυπωσιακό.

IMG_5201

Η εκπομπή μου στον Paranoise συνεχίζεται για τρίτη χρονιά. Eπίσης συνεχίζουμε τα μηνιαία πάρτι με το «Rotation» crew, μια ομάδα από τους αγαπημένους μας Djs και μουσικούς παραγωγούς σε διάφορους χώρους της Αθήνας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε το πρώτο μου 7ιντσο βινύλιο από το ελληνικό label Ánthrōpos Mēkhané και στις 17 Μαρτίου κυκλοφορεί το πρώτο μου EP για την Werkdiscs / Ninja Tune, με τίτλο «Force». Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι με το sound design για animation και video games».

Άκουσε ένα κομμάτι απ’ το EP της στην εταιρία του Actress:

https://soundcloud.com/giganta/and-ever

Κείμενο: Διονύσης Ανεμογιάννης
Φωτογραφίες: Χρήστος Καπράλος