Η Ευρώπη Τερζοπούλου είναι 23 χρονών και σπουδάζει interior design. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλλιθέα αλλά στα 18 της έφυγε για σπουδές στις Σέρρες και τώρα που επέστρεψε στην Αθήνα δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία και φωτογραφίζει με κάθε ευκαιρία. Πρόσφατα έκανε ένα ταξίδι στην Βαρκελώνη για να φωτογραφίσει τα κτίρια του Antoni Gaudi που είναι ο αγαπημένος της αρχιτέκτονας.

DSC00702

Πες μου για το ταξίδι σου. Πότε το έκανες και γιατί επέλεξες τη Βαρκελώνη;
Μέσα από τα μαθήματα της σχολής γνώρισα την αρχιτεκτονική φύση του Antoni Gaudi και εντυπωσιάστηκα. Και ήθελα να πάω στη Βαρκελώνη, την πόλη του Gaudi. Πήγα στα τέλη Μαΐου με δυο φίλες μου, για 5 μέρες. Η Βαρκελώνη είναι υπέροχη, Ήταν ακριβώς όπως την περίμενα. Το κίνημα του μοντερνισμού την έχει επηρεάσει πολύ και έχει αποκτήσει τη μοναδική προσωπικότητα. Πήγα στην Σαγράδα Φαμίλια, την Κάζα Μπατλιό, την Κάζα Μίλα και το άλσος Γκουέλ. Το θέαμα είναι μοναδικό. Δύσκολα περιγράφεται με λέξεις, ευτυχώς υπάρχουν οι φωτογραφίες.

Πώς σου φάνηκαν οι Ισπανοί;
Οι Ισπανοί είναι ένας λαός που μοιάζει πολύ με εμάς. Εξωτερικά κατ’ αρχήν. Είναι πάρα πολύ όμορφοι, και οι άντρες και οι γυναίκες. Είναι εξωστρεφείς, με ταπεραμέντο, ευγενικοί, φωνακλάδες και πρόθυμοι να σε βοηθήσουν αν και δεν γνωρίζουν άλλη γλώσσα πέραν των καταλανικών. Η Βαρκελώνη είναι μια πολύ καθαρή πόλη. Σαν τουρίστρια δεν δυσκολεύτηκα να μετακινηθώ, καθώς έχουν μεγάλο δίκτυο συγκοινωνιών. Οι δρόμοι της είναι μεγάλοι, όπως και τα πεζοδρόμιά της. Έχουν ποδηλατοδρόμους και σε μικρές αποστάσεις μπορείς να νοικιάσεις ένα δημόσιο ποδήλατο. Αξέχαστο φυσικά θα μου μείνει το φαγητό: παέγιας, τάπας, σαγκριά. Μπορεί να χρησιμοποιούμε τα ίδια υλικά, αλλά είναι διαφορετικός ο τρόπος μαγειρέματος.

IMG_1039 IMG_1312 IMG_1383 IMG_1626 IMG_0985 IMG_1637

Θα ήθελες ζήσεις κάπου εκτός Ελλάδας;
Η αλήθεια είναι ότι την Ελλάδα δεν την αλλάζω με τίποτα. Πιστεύω ότι ζω στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Δεν θα ήθελα να φύγω. Θα μπορούσα, όμως, αν το επέβαλαν οι συνθήκες να μεταναστέψω. Είτε ως φοιτήτρια για κάποιο μεταπτυχιακό, είτε για επαγγελματικούς λόγους. Στην Ισπανία, πάντως, θα μπορούσα να ζήσω αφού έχει πολλά κοινά με την Ελλάδα.

Γιατί σου αρέσουν τα ταξίδια;
Πόσες φορές κάνουμε κάτι για πρώτη φορά; Αυτό θέλω. Να πηγαίνω σε διαφορετικά μέρη, να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, να παρατηρώ τις συνήθει’ες τους, την κουλτούρα τους, να μαθαίνω την ιστορία τους και τις γεύσεις τους. Τα ταξίδια μου στο εξωτερικό είναι δυστυχώς ακόμη λίγα. Όνειρο μου είναι να πάω στο Indio, στην California στο Coachella festival.

Γιατί σου αρέσει η φωτογραφία και τι σου αρέσει να φωτογραφίζεις;
Για μένα η φωτογραφία είναι μνήμη, συναίσθημα, στιγμή, χρώμα, οπτική γωνία. Κάτι που μπορεί να παρατηρήσεις και δεν θες να το ξεχάσεις. Έτσι, άρχισα να φωτογραφίζω. Οτιδήποτε μου τραβήξει το ενδιαφέρον θα το φωτογραφίσω. Λόγω του αντικειμένου της σχολής μου, έχω την τάση να παρατηρώ κυρίως αρχιτεκτονικά στοιχεία και λεπτομέρειες, αυτό μπορεί να είναι μια πόρτα, ένα κούφωμα ή η πρόσοψη μιας πολυκατοικίας δίνοντας έμφαση στις συμμετρίες και στις αντιθέσεις.

IMG_1819 IMG_1668 IMG_1857 IMG_1874 DSC09888 IMG_0720 IMG_0745 IMG_0752

Ποιο είναι το πιο παράξενο ή αξιομνημόνευτο που έχεις φωτογραφίσει;
Μπαλόνια. Σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε με τους συμφοιτητές μου το τμήμα της σχολής μας ανοιχτό -παρ’ όλες τις αντίθετες προσπάθειες του υπουργείου παιδείας με το σχέδιο Αθηνά-, οργανώσαμε μία κίνηση για να ενημερώσουμε τους πολίτες των Σερρών για το πρόβλημά μας. Συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία Ελευθερίας και τοποθετήσαμε στο χώρο μπαλόνια. Τα μπαλόνια είχαν συμβολικό χαρακτήρα. Τα μισά είχαν μαύρο χρώμα και τα άλλα λευκό. Πάνω τους ήταν γραμμένες λέξεις όπως αδικία, ψέμα, ειρωνεία, κρίση στα μαύρα και όνειρα, ελπίδα, τέχνη, δικαιοσύνη στα άσπρα. Τελικά καταφέραμε να κρατήσουμε ανοικτό το τμήμα και γι’ αυτό το λόγο έχει τόση αξία για μένα.

Selfies βγάζεις;
Ναι, και ποιος δεν βγάζει; Ζούμε στην εποχή των social media.

Όταν είσαι με φίλους είσαι η «φωτογράφος» της παρέας;
Ναι, γιατί η αλήθεια είναι ότι νιώθω πιο άνετα να κάνω το φωτογράφο παρά το μοντέλο. Όχι, ότι δεν τους γκρινιάζω. Μερικές φορές θέλω και εγώ να βρίσκομαι στη θέση τους.

Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον σου;
Αρχικά, θέλω να πάρω το πτυχίο μου. Ελπίζω σε λίγους μήνες να βρίσκεται στα χέρια μου. Παράλληλα, θέλω να βρω μια δουλειά όσο πιο κοντά γίνεται στους σπουδές μου ή και στα χόμπι μου. Νομίζω ότι αυτό είναι το όνειρο κάθε φοιτητή που σπούδασε αυτό που επιθυμούσε.

Πες μας κάποιους φωτογράφους που θαυμάζεις ή ανθρώπους που σε έχουν επηρεάσει;
Στο ταξίδι μου στην Βαρκελώνη επισκέφτηκα την έκθεση της Ισπανίδας φωτογράφου Colita. Άμεση, ευαίσθητη, έξυπνη, ανοιχτόμυαλη. Ηγετική μορφή της σύγχρονης φωτογραφίας της Καταλονίας. Το έργο της μπορεί να οριστεί όχι μόνο από την αισθητική της, αλλά και από τρόπο ζωής της.

IMG_0753 IMG_0768 IMG_0792 IMG_0827 IMG_0890

Η Βαρκελώνη είναι υπέροχη, Ήταν ακριβώς όπως την περίμενα. Το κίνημα του μοντερνισμού την έχει επηρεάσει πολύ και έχει αποκτήσει τη μοναδική προσωπικότητα. Πήγα στην Σαγράδα Φαμίλια, την Κάζα Μπατλιό, την Κάζα Μίλα και το άλσος Γκουέλ. Το θέαμα είναι μοναδικό. Δύσκολα περιγράφεται με λέξεις, ευτυχώς υπάρχουν οι φωτογραφίες.

IMG_0955 DSC00831 DSC00856 DSC00886 DSC00871 DSC00928 DSC00959 DSC09819 DSC00798 DSC09830

https://www.behance.net/EvropiTerzopoulou

http://instagram.com/evropi_t

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Ευρώπη Τερζοπούλου