Σάββατο μεσημέρι και έξω από την Ελληνοαμερικανική Ένωση γίνεται χαμός από νεαρόκοσμο που συνωστίζεται για να επισκεφτεί το Comicdom Con Athens 2014 (αυτός είναι ολόκληρος ο τίτλος του φεστιβάλ) που απευθύνεται σε ένα κοινό που διψάει για κόμικς. Και όχι μόνο για κόμικς, αλλά και για όλον τον κόσμο του φανταστικού, γιατί στους τρεις ορόφους που φιλοξενούσαν το φεστιβάλ γίνονταν πολύ περισσότερα. Εκθέσεις νέων κυκλοφοριών από καθιερωμένους δημιουργούς που υπόγραφαν νέα και παλιά άλμπουμ τους, εκθέσεις νέων δημιουργών που δείχνουν ότι το νέο αίμα είναι πολύ ταλαντούχο κι ελπιδοφόρο, άπειρα φανζίν, αφίσες, πρωτότυπα έργα σε σελίδες μικρού ή μεγάλου μεγέθους, διαγωνισμός cosplay, διάσημοι guest από όλο τον κόσμο, παρέλαση από όμορφες φάτσες που περίμεναν υπομονετικά στη σειρά για αυτόγραφα, έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

19 22 21 20 18 17 8 6 5 4 7

Η καλή μέρα φάνηκε από την κεντρική είσοδο που σε περίμενε το αναμνηστικό βιβλιαράκι με το πρόγραμμα, πριν καν μπούμε στο κτίριο. Ο Deadpool έκοβε κίνηση, κάποιοι anime χαρακτήρες συζητούσαν με τους περαστικούς, ενώ τα 2 πιο sexy zombie της Αθήνας ήταν αλυσοδεμένα για να μην έχουμε κανένα «ατύχημα». Τις εντυπώσεις όμως έκλεψε ο Dr. Doom αλλά και η πανέμορφη Traxex. Ο κόσμος περισσότερος από κάθε άλλη φορά και προπάντων παντού!

Στο ισόγειο είναι το bazaar που ένας σωστός nerd πρέπει να επισκεφτεί για να βρει ό,τι πιο νέο κυκλοφορεί, αλλά και να έχει την ευκαιρία να αγοράσει παλιότερους τίτλους ή φιγούρες και μάλιστα, τα πιο πολλά, σε πολύ καλή τιμή ευκαιρίας. Κι αν είστε τυχεροί και ο σκιτσογράφος βρίσκεται στο περίπτερο, σίγουρα θα έχετε προσωπική αφιέρωση και ίσως ένα commission μόνο για τα μάτια σας. Εμείς πετύχαμε τον Glenn Fabry, έναν θρύλο του είδους που έχει σκιτσογραφήσει εξώφυλλα για πολλούς τίτλους, ανάμεσα τους και το hardcore και κάφρικο «Preache».

Στην φετινή έκθεση έργων της 9ης τέχνης φιλοξενούνται comic απ’ όλο τον κόσμο με διάφορες τεχνικές, συνθέτοντας ένα παγκόσμιο κολάζ τέχνης. Παράλληλα υπάρχει και μια ατομική έκθεση σον 3ο όροφο του Γιώργου Καμπάδαη που έφτιαξε την αφίσα του φεστιβάλ.

Αφού είδαμε τις δύο εκθέσεις, μάθαμε πως στις 4:30 μ.μ είχε debate Marvel vs DC, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να το χάσουμε. Ο Άκης Τριανταφύλλου θα «νικούσε» φυσικά, διότι είχε την Marvel, ενώ ο «άτυχος» Γιώργος Ξυδής έπρεπε να στηρίξει την DC. Η συζήτηση πήρε φωτιά όταν το κοινό άρχισε να παρεμβαίνει. Ανάμεσα σε αυτούς που το παρακολουθούσαν ήταν ο Joker και ο V με την γνωστή μάσκα Guy Fawkes. Στο τέλος ο κόσμος ήταν χωρισμένος στη μέση, με μια μικρή ίσως προτίμηση στη Marvel, αλλά επειδή εμείς θέλουμε να λέμε τα πράγματα όπως έχουν η Marvel νίκησε…long live Iron Man !

Ρωτήσαμε τον Άκη ποιός είναι ο αγαπημένος του ήρωας και μας απάντησε ο Cyclops διότι είναι ο αρχηγός, αλλά και η ιστορία ουσιαστικά των X-Men, πειδή πάντα τα γεγονότα είναι από την πλευρά του. Αφού τελείωσε το debate δίπλα, ανακαλύψαμε πως υπήρχε ένα workshop για να μάθει ο κόσμος να σχεδιάζει comic. H αλήθεια ήταν πως δεν καθίσαμε, γιατί ανυπομονούσαμε να δούμε τις ανεξάρτητες παραγωγές fanzines από νέους καλλιτέχνες. Μέχρι να τελεύσουμε το ψάξιμο, όμως, ξεκινούσε το Cosplay.

24 10 3 2 1 54 53 52 51 29 30 31 28 27 26 25 50 49 48 46 44 45

Στα alternative αυτά καλλιστεία στολών. είδαμε πολλούς και διαφορετικούς ήρωες με πολύ μεγάλη εμφάνιση της anime κουλτούρας. Highlight όμως ήταν ένας τυπάκος που είχε ντυθεί Stun the Insect, ένα σκαθάρι κυριολεκτικά τεράστιο. Βασικά τόσο μεγάλο που δεν χωρούσε να βγει στη σκηνή. Μια άλλη κοπέλα που ήταν κάτι από anime έσπασε μια πέτρα και μετά είχε μια αποτυχημένη «μεταμόρφωση» σε ένα παραβάν που μετέφερε. Κανείς δεν κατάλαβε ποτέ τι ήθελε να κάνει γιατί έφυγε με το παραβάν αγκαλιά. Άλλη μια «γεματούλα» ξανθιά που είχε ντυθεί Chocolate από κάποιο anime πετούσε σοκολατάκια από το στήθος της στο πλήθος. Θα σας πούμε τους νικητές για να μην έχετε αγωνία. Το πρώτο βραβείο πήρε ένα παλικάρι που είχε ντυθεί  Ezio Auditore da Firenze από το Assassin’s Creed και έκανε εξαιρετική παρουσίαση. Το ομαδικό βραβείο πήγε σε 3 κοπέλες που είχαν ντυθεί Caitlyn, Ashe και Irelia από το πλέον γνωστό LoL και έκαναν ένα θεατρικό. Ενώ ένα ακόμα special award από το ελληνικό MTV πήγε στον Freddy Krueger. Προσωπικά μου κέντρισε το ενδιαφέρον περισσότερο ο τρίτος νικητής που ήταν ντυμένος Loki.

Αφού τελείωσε το cosplay, οι στρατιές των fans πήγαν στην Όστρια στα Εξάρχεια όπου το Comicdom είχε party. Όσοι δεν προλάβατε χτες έχετε μερικές ακόμα ώρες να πάτε ενώ σήμερα το βραδύ υπάρχει party τελετής λήξης στο Black Bird στα Εξάρχεια.

23 47 36 35 34 37 38 39 40 41 42 43
16 15 14 13 12 11

May the force be with you.

Κείμενο: Ιωσήφ Χαλαβαζής
Φωτογραφίες: Πάνος Κέφαλος