Οι Syeahskate παραείναι ρεμάλια για να καταφέρουν να ζουν από τις χορηγίες. Έχουν καταφέρει όμως, να κάνουν περιοδείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η έλλειψη χρημάτων δεν τους πτοεί καθόλου, χρειάζονται περισσότερο τους φίλους τους παρά μία χορηγία. Έχουν παράδοση στα ακραία χτυπήματα. Στα γυρίσματα του τελευταίου τους φιλμ επισκέφτηκαν 13 φορές το νοσοκομείο. Το φιλμ το ονόμασαν “Syeah4: Αρρώστια” και έγινε ένα από τα καλύτερα ανεξάρτητα rollerblading films των τελευταίων χρόνων. Απολαύστε τους στα video και στην συνέντευξη που ακολουθεί.

SYEAHSKATE logo

Τι είναι το Syeahskate?
Syeahskate ήταν αρχικά το όνομα που δώσαμε στα videos μας, αλλά κατέληξε να σημαίνει πολύ περισσότερα για όλους μας. H παντοδύναμη Syeahskate δημιουργήθηκε πριν από 15 χρόνια, όταν αρκετοί από εμάς μπήκαν στην φάση του aggressive inline skating, ή πιο απλά, rollerblading. Μετά από πολλά χρόνια κάλυψης της εγχώριας σκηνής, πολλές περιοδείες στην Ελλάδα και έξω, το όνομα είναι πλέον ταυτόσημο με το Ελληνικό rollerblading. Στην παρούσα φάση έχει μεταμορφωθεί σε πλατφόρμα που αρκετοί από εμάς χρησιμοποιούν για τις δικές τους καλλιτεχνικές ανησυχίες, όπως photo/video/film/art etc.

Syeahskate Battle My Crew edit

Είμαστε ένα skate crew με γερές ρίζες, βαθιά αγαπημένοι και συνοδοιπόροι σε αυτό που κάνουμε και νομίζω πως τα films μας είναι πιο αληθινά γι’ αυτό και αγγίζουν το θεατή σε προσωπικό επίπεδο. Βοηθά πολύ επίσης το ότι κάποιοι από εμάς ασχολούνται με τον κινηματογράφο, και υπάρχει μια εσωτερική ανάγκη να ειπωθούν καλές ιστορίες. Το feature film μας “Syeah4: Αρρώστια” (2008) βρήκε πολύ μεγάλη αποδοχή από την παγκόσμια rollerblading κοινότητα και χρίστηκε ένα από τα καλύτερα ανεξάρτητα rollerblading films των τελευταίων χρόνων.

Syeah4: Αρρώστια

Πες μας για το rollerblading στην Ελλάδα;
Όπως στις περισσότερες χώρες πλέον, η κοινότητα του rollerblading είναι και εδώ μικρή αλλά πολύ δυνατή. Το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό, αν αναλογιστεί κανείς τον μικρό σχετικά αριθμό ‘μάχιμων’ rollerbladers. Διεξάγονται περίπου 2 events τον χρόνο, πέρσι έγιναν 3! Τον Σεπτέμβριο η Syeahskate διοργάνωσε το ετήσιο event της στον καινούριο της χώρο, μια μονοκατοικία μεταμορφωμένη σε skatepark. Το φρούριο της Παντοδύναμης Syeahskate είναι αρματωμένο με ένα indoor bowl στο σαλόνι, ένα τεράστιο curved railbox στην ταράτσα, handrail για ακρότητες στην είσοδο και πολλά boxes διαφόρων σχημάτων που μετακινούνται ανάλογα με τις ορέξεις! Λόγω του πρόσφατου video του event μας, ο παγκόσμιος rollerblading κόσμος έστρεψε τα μάτια του σε αυτό το σπίτι και το ερχόμενο καλοκαίρι ενδέχεται να διαμείνουν σε αυτό αρκετοί skaters από όλο το κόσμο. Όσον αφορά την Αθήνα, υπάρχει το athensrollerblading group στο facebook όπου αναρτούμε τις συναντήσεις της Αθήνας. Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει μέλος και να έρθει για rollerblading μαζί μας ή να οργανώσει το δικό του session.

Syeahskate event 2013:

IMG_9655 IMG_23852 N____ __ω_____ω_ - Unity

Πώς ξεκινήσατε να κάνετε roller blading;
Σίγουρα μέσω φίλων και μάλλον επειδή τα πατίνια ήταν υπερβολικά cool το 1996! Όλα αυτά τα “sports” τα αρχίζεις για τους λάθος λόγους αλλά καταλήγεις να παραμένεις σε αυτά για τους σωστούς λόγους. Η αγάπη για το rollerblading ή για όποιο action sport έρχεται αφού δώσεις και εσύ πολλά σε αυτό.

Είναι δύσκολο; Μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε;
Εννοείται! Λίγο στην αρχή, υπάρχει μια μικρή δυσκολία μέχρι να μάθεις να τσουλάς σωστά, και μετά είσαι έτοιμος να αρχίσεις οποιοδήποτε παρακλάδι του inline skating, είτε αυτό είναι fitness skating, hockey, rollerblading κτλ.

Βγάζετε λεφτά από αυτό;
Η σωστή χορηγία είναι κάτι που αναζητούν όλοι οι αθλητές, καλλιτέχνες κτλ. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι καθόλου εύκολο να έχεις κάτι τέτοιο, και σίγουρα όχι στη χώρα μας όπου οι υποδομές των action sports είναι χαμηλού επιπέδου. Λέγοντας «σωστή» χορηγία δεν εννοώ απλά να παίρνεις τζάμπα skates ή ρούχα ή κάτι αντίστοιχο, αλλά να σου προσφέρεται η ευκαιρία να εξελιχθείς ως επαγγελματίας ή ως skater σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Αυτό γίνεται με συμμετοχές σε διαγωνισμούς ή tours στο εξωτερικό, μισθούς, με μια συνολικά «υγιή» αντιμετώπιση του «αθλητή» κτλ. Στη δικιά μας φάση, όμως, δεν θεωρώ πως κάποιος από εμάς θα άξιζε κάτι τέτοιο! Παρότι ανάμεσά μας υπάρχουν μερικά «διαμάντια», όσον αφορά το skate που κάνουν, και θα μπορούσαν σίγουρα να κυνηγήσουν ένα τέτοιο όνειρο (δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο), είμαστε πολύ ρεμάλια για να έχουμε τέτοια ζωή. Δεν έχει καμία σημασία για εμάς, όμως. Τα χρήματα και η υποστήριξη από κάποια ομάδα θα ήταν κάτι αρκετά cool, αλλά η έλλειψη αυτών δεν αλλάζει τίποτα. Όσοι φτάσαμε ή φτάνουμε πλέον τα 30 ξέραμε από πολύ νωρίς πως η φάση θα εξελιχθεί έτσι. Νομίζω πως υποστηρίζουμε καλύτερα μεταξύ μας αυτό που κάνουμε. Περισσότερο χρειάζομαι τους φίλους μου, παρά μια χορηγία.

Σε ποια μέρη στην Αθήνα κάνετε roller blading;
Tα skate spots είναι ατελείωτα, κυριολεκτικά! Όμως δεν ενδείκνυνται όλα για πολύ κόσμο, ούτε τηρούν τις προϋποθέσεις για να τα επισκεφτούμε αρκετές φορές. Σε περιόδους που παίζει filming, θα πάμε σε πολλά διαφορετικά σημεία, στα οποία ίσως δεν ξαναπάμε ποτέ! Γενικά, εμείς μαζευόμαστε για session σε περίπου 5 μέρη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο spot όπου μαζεύονται rollerbladers καθημερινά. Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε το προαναφερθέν ‘Athens Rollerblading’.

Syeahskate 2010: http://www.youtube.com/watch?v=5FHJ8cRrhrA

4small

Έχετε φάει καμιά μεγάλη τούμπα;
Γενικά η Syeahskate έχει μεγάλη παράδοση στα ακραία χτυπήματα!. Στη διάρκεια των γυρισμάτων του film μας Syeah 4: Αρρώστια (2008) επισκεφτήκαμε 13 φορές το νοσοκομείο! Έτσι βγήκε και το όνομα που του δώσαμε. Κατάγματα, εσωτερικές βίδες, διασείσεις και εγχειρήσεις, όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. Όσο σπρώχνεις τον εαυτό σου να εξελιχθεί στο skate ή σε οποιοδήποτε action sport, πρέπει να είσαι έτοιμος να χτυπήσεις αρκετά. Συγκεκριμένα εμείς έχουμε περίπου 2 χρόνια να φιλμάρουμε κάποιο σοβαρό τραυματισμό, η πλειοψηφία μεγάλωσε λίγο και ηρέμησε ή βρήκε δουλειά ή κάτι αντίστοιχο που απαγορεύει τους τραυματισμούς τέτοιου είδους. Δεν θέλουμε όμως να τρομάξουμε κανέναν, η εξέλιξη ενός skater είναι προσωπικό ζήτημα, και σίγουρα δεν χρειάζεται να σπάσεις κάθε κόκκαλο του σώματός σου για να περνάς καλά. Ίσως μερικά.

Crashes edit : http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=GW_i4SA1BtE#t=89

Είστε φίλοι με τα παιδιά της ομάδας από μικρά;
Ναι, αρκετοί από εμάς έχουμε μεγαλώσει μαζί, μέσω της Syeahskate διαμορφώθηκαν οι ζωές μας, και συνεχίζουμε! Διανύουμε την 3η γενιά της Syeahskate, με ηλικίες από 16-35, και συνεχίζουμε.

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου

Αντρεάς-Τσαμτσούρης---Unity Αργύρης-Πανταζάρας----Fish Γιώργος-Σαραντούλιας---Flatspin- Οδυσσέας-Σελελμαζίδης---720 Πανος-Βουτεράκος---Stall