Με την Space Lady είχα κολλήσει το Νοέμβριο, λίγο πριν κυκλοφορήσει η πολύ καλή συλλογή με τα τραγούδια της που την έκαναν κάπως γνωστή και έξω από τα σύνορα της πόλης της.

Η Space Lady είναι μία εμβληματική φιγούρα στην σκηνή του Σαν Φρανσίσκο που παίζει στους δρόμους του και σε μικρές σκηνές από το τέλος της δεκαετίας του ’70, ντυμένη σαν αρχαία ελληνίδα θεά. Πραγματικά πρωτοπόρος, είναι σημείο αναφοράς για νεότερους μουσικούς όπως η Julia Holter, η Group Rhoda, ακόμα και ο John Maus. Με την ηλεκτρονική μουσική άρχισε να ασχολείται τυχαία, όταν της έκλεψαν το ακορντεόν και αναγκάστηκε να το αντικαταστήσει με ένα Casio keyboard. Άκουσα πρώτη φορά το όνομά της όταν πριν από τρεις μήνες κυκλοφόρησε σε 7ιντσο βινύλιο το Major Tom μαζί με το Radar, δύο από τις «επιτυχίες» της. Θυμίζει αρκετά την Λένα Πλάτωνος των ’80s και τα περισσότερα από τα κομμάτια της έχουν μια γλυκιά μελαγχολία, κυρίως λόγω της φωνής της. Η πολύ καλή εταιρία Night School μάζεψε τα τραγούδια της σε μία πολύ όμορφη συλλογή που κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο και είναι από τους δίσκους που αξίζει να αναζητήσεις.

Σήμερα ήρθε ένα δελτίο τύπου που ανακοινώνει ότι θα παίξει στις 7 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα στο Some Bizzare, με ένα πολύ καλογραμμένο κείμενο:

H Space Lady ξεκίνησε την οδύσσειά της στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, παίζοντας διασκευές με ένα ακορντεόν, φορώντας ένα κράνος με φτερά αγγέλου και μεταδίδοντας μηνύματα ειρήνης και ουράνιας αρμονίας, ύστερα από μια καθοριστική εξωσωματική εμπειρία της παιδικής της ηλικίας. Με μοναδικά σολιστικά όργανα την μαγική φωνή της και ένα Casio κeyboard, η Space Lady δίνει μια απόκοσμη διάσταση στο ποπ τραγούδι και εμπνέει μια ολόκληρη γενιά κατοπινών δημιουργών όπως οι John Maus, Erol Alkan, Kutmah κ.α.
Από τα πρώτα της performances στους δρόμους πραγματοποιήθηκε μόνο μια ηχογράφηση, αρχικά σε κασέτα, η οποία αργότερα μεταγράφηκε σε χειροποίητα CD-R. H πρόσφατη κυκλοφορία του άλμπουμ «The Space Lady’s Greatest Hits» (Night School Rec) περιλαμβάνει τα καλύτερα αποσπάσματα αυτής της ηχογράφησης (στην πλειοψηφία τους διασκευές σε τραγούδια των Peter Schilling, Sweet, Steppenwolf, Stan Jones, Electric Prunes κ.ά, αλλά και originals) φέρνοντας στο προσκήνιο ένα καλά κρυμμένο κεφάλαιο της outsider pop.
Με φωνή ανέγγιχτη από το χρόνo, η Space Lady παρουσιάζει πλέον τη δουλειά της και στην Ευρώπη, σε ηλικία 66 ετών.

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου Αθήνα, στο Some Bizzare.
Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο Les
Yper Yper.

unnamed

 

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag