Ο Άγγελος Σαφτουλής είναι 21 χρονών και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία, αλλά στην πορεία τον κέρδισε ο κινηματογράφος. Τα τρία τελευταία χρονιά δουλεύει επαγγελματικά ως φωτογράφος και εικονολήπτης και στον ελεύθερο χρόνο φτιάχνει video clips. Το τελευταίο του video clip – σε ένα κομμάτι του The Hacker σε remix του Gesaffelstein – το γύρισε σε μία μέρα και ήθελε να αποτυπώσει την ατμόσφαιρα του club και τον τρόπο που μπορείς να εκφραστείς μέσα από τη χορευτική μουσική.

https://www.youtube.com/watch?v=CPJYPP8vuqU

Πώς σου ήρθε η ιδέα για το βίντεο κλιπ;
Εδώ και καιρό παρατηρώ διάφορους τύπους στα clubs. Οι εκφράσεις τους σε συνδυασμό με το φως και την ατμόσφαιρα την ώρα που χορεύουν, μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και αποφάσισα να κάνω ένα βίντεο μόνο με αυτό. Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση για να το γυρίσουμε την πήρα πολύ βιαστικά, για την ακρίβεια μέσα σε μια ώρα, χωρίς να το έχουμε προσχεδιάσει. Οι αυτοσχεδιασμοί του Άγγελου Απέργη – που είναι ο μοναδικός που εμφανίζεται στο βίντεο – έφεραν πολύ παραπάνω από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πόσο χρόνο σου πήρε να το γυρίσεις;
Σε συνολικό χρόνο πήρε περίπου μια μέρα, αν και οι πειραματισμοί στο μοντάζ δεν τελειώνουν πότε.

Πόσο βοηθάει το βίντεο ένα τραγούδι;
Η σχέση ανάμεσα στην εικόνα και τον ήχο είναι η βάση για ένα σωστό αποτέλεσμα. Ο ήχος μπορεί να αναδείξει το νόημα μιας εικόνας και το αντίστροφο. Όταν αυτά τα δύο ισορροπούν αρμονικά δημιουργείται το music video που είναι αναπόσπαστο στοιχείο ενός τραγουδιού.

Sequence 01.Still010 Sequence 01.Still011

Γυρίζονται αξιόλογα video clip στην Ελλάδα;
Σίγουρα στην Ελλάδα τα budgets είναι αρκετά χαμηλά σε σύγκριση με αυτά του εξωτερικού. Πράγμα που περιορίζει εν μέρη την δημιουργία ενός καλού video clip. Ωστόσο, υπάρχουν καλοί σκηνοθέτες που με ελάχιστα χρήματα καταφέρνουν να φτιάχνουν πραγματικά αξιόλογα video clip. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον αυτός θα ήταν ο Sherif Francis που έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά τα τελευταία τρία χρόνια.

Θα έφευγες στο εξωτερικό για να κυνηγήσεις τα όνειρά σου;
Σήμερα στην Ελλάδα τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα και σίγουρα στο εξωτερικό σου δίνονται περισσότερες δυνατότητες για δημιουργία. Φυσικά και θα ήθελα να πάω στο εξωτερικό και να κυνηγήσω τα όνειρα μου, όπως πολλοί άλλωστε. Απλά πιστεύω πως πρώτα πρέπει να εξαντλήσω τα περιθώρια εδώ και μετά να σκεφτώ να μεταναστεύσω. Εδώ προσπαθείς να διακριθείς ανάμεσα σε κάποιες χιλιάδες άτομα, ενώ εκεί »έξω» ανάμεσα σε εκατομμύρια.

Sequence 01.Still012

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου