Γέννημα θρέμμα Αθηναίος, ο Κώστας έμαθε το σουβλάκι από τον συνονόματο παππού του στο θρυλικό σουβλατζίδικο στην Πλάκα, στην Αδριανού. Από το 1950 και μέχρι πριν από έξι χρόνια ο Κώστας ο πρεσβύτερος έφτιαχνε ένα από τα καλύτερα σουβλάκια του κέντρου. «Ο παππούς μου με έκανε να αγαπήσω το σουβλάκι. Όταν τελείωσα από το στρατό και του είπα ότι θα έρθω με την γυναίκα μου να δουλέψω στο μαγαζί, δάκρυσε. Ήθελε πολύ να συνεχιστεί η παράδοση», λέει.

Kostas 03 Kostas 08

Ο Κώστας έμαθε όλα τα μυστικά για καλό σουβλάκι από τον παππού του. «Το πρώτο πράγμα που μου είχε πει ο παππούς, ήταν να είμαι καθαρός και να πιάνω τα χρήματα με τσιμπίδα». Το κρέας του δεν έχει ίχνος λίπους, κάθε πρωί το ελέγχει κομμάτι-κομμάτι. Φτιάχνει μόνος του τον κιμά και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. «Έχω βάλει στοίχημα με πελάτη μου ότι αν βρει λίπος στο κρέας, θα τρώει τσάμπα για ένα χρόνο». Το σουβλάκι το φτιάχνει με τον καλό, παραδοσιακό τρόπο. Δεν βάζει πατάτες και αντί για τζατζίκι βάζει γιαουρτάκι. «Το σκόρδο καλύπτει τα πάντα, εγώ δεν θέλω να καλύπτω τις γεύσεις μου, θέλω να τις αναδεικνύω, δεν έχω κάτι να κρύψω». Τυλίγει κρεμμύδι που ψιλοκόβει μόνος του, μαϊντανό, καυτερό, κόκκινο πιπέρι, γιαουρτάκι και κρέας σε πίτα φρεσκοφτιαγμένη. Απλά πράγματα. «Θέλω να σου δίνω το σουβλάκι και να νιώθω άνετος, να αρέσει πρώτα σε μένα. Τρώω ένα σουβλάκι κάθε μέρα».

Στο μαγαζί δεν έχει τίποτα περιττό. Μια μικρή ψησταριά, ψυγείο, καρέκλες, λίγες φωτογραφίες Και μία επιγραφή ΟΧΙ ΑΓΧΟΣ. «Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω, τα εφέ και η γκλαμουριά είναι περιττά», λέει. Το σουβλάκι του θα το περιμένεις υπομονετικά, γιατί δεν έχει τίποτα προψημένο και κατά τις 3 το μεσημέρι, ξεπουλάει και κλείνει.

Kostas 06

Ο παππούς του έχει ταΐσει όλη την Αθήνα και ο Κώστας συνεχίζει την παράδοση. Ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, τραγουδιστές, όλοι έχουν περάσει από το μαγαζί. Και η Κατερίνα, που είναι σήμερα 16 χρονών και τρώει σουβλάκι από μωρό, ερχόταν εδώ από μικρή επειδή την έφερναν οι γονείς της. Το κλίμα είναι πολύ φιλικό και το νιώθεις αμέσως. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πεις και μια κουβέντα παραπάνω με τον Κώστα. Πάντα προσέχει το σουβλάκι σου, μια φορά αν του πεις πώς το τρως, το σημειώνει στο μυαλό του και την επόμενη το θυμάται. Έξω από το μαγαζί έχει ένα μεγάλο παγκάκι, όπου όλοι οι καλοί χωράνε. Σερβίρει το σουβλάκι με μπίρα, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που το πίνουν και με τσιπουράκι, «γιατί το τραβάει».

Kostas 13 Kostas 14 Kostas 01

Κώστας, Μητροπόλεως και Πεντέλης 5, τηλ. 210-3228502