H Lomography είναι ένα παγκόσμιο αναλογικό κίνημα που επικοινωνεί μέσω της εικόνας με έναν τρόπο ιδιαίτερο, πέρα από τα συνηθισμένα standards της φωτογραφίας. Είναι επίσης μια εταιρεία που παράγει αναλογικές – πλαστικές φωτογραφικές μηχανές. Στην Ελλάδα, απασχολούνται 5000 άτομα με τις Lomos. Βρήκαμε τον Fudu (Γιάννη Φουντουλάκη) και μας είπε 2-3 πράγματα για το πρωτότυπο φωτογραφικό φαινόμενο της Lomo.

lomographyy lomography

Πού έχει τις ρίζες της και πότε ξεκίνησε;
Στις αρχές του 1990, μια ομάδα σπουδαστών στη Βιέννη ανακαλύπτουν μια μικρή αινιγματική ρωσική φωτογραφική μηχανή και αρχίζουν ένα νέο ύφος πειραματικής φωτογραφίας με τους φίλους τους.

Δημιουργούν τους 10 κανόνες της Lomography:

  1. Πάρε την κάμερα μαζί σου όπου και να πας.
  2. Χρησιμοποίησε την μέρα και νύχτα.
  3. Η Λομογραφία είναι μέρος της ζωής σου και όχι μια παρέμβαση σε αυτήν.
  4. Δοκίμασε να κάνεις ασυνήθιστες λήψεις π.χ. από το ύψος της μέσης σου.
  5. Προσέγγισε το αντικείμενο της Λομογραφικής σου επιθυμίας όσο πιο κοντά γίνεται.
  6. Μην σκέφτεσαι (William Firebrance).
  7. Να είσαι γρήγορος.
  8. Δεν χρειάζεται να ξέρεις από πριν τι έχεις αποτυπώσει στο φιλμ.
  9. Ούτε και μετά όμως.
  10. Μην ανησυχείς για τους κανόνες

και σιγά σιγά όλο αυτό εξελίσσεται σε μια τρελή μανία σε όλο τον κόσμο.

Πότε ήρθε στην Ελλάδα;
Το 2007 η Διονυσία Σκιαδοπούλου κατά κόσμο Denise μετά από επίσκεψη σε μια μεγάλη εμπορική έκθεση φωτογραφικών ειδών στην Γερμανία, ξεχωρίζει την Lomography! Χιλιάδες πολύχρωμες φωτογραφίες, design cameras, ευχάριστο και φιλικό κλίμα και όλα αυτά… analogue! Η έλξη ήταν μοιραία και σύντομα τις φέρνει στην Ελλάδα. Το 2008 ιδρύεται το Greek Lomographic Society και στα μέσα της ίδιας χρόνιας στην δεύτερη έκθεση με θέμα «Holga & Diana Documents», κολλάω και εγώ (FUDU), γνωρίζω την Denise και οργανώνουμε το team σε άλλη βάση. Ξεκινάμε με ambassadors την Denise & Natalie, εμένα στο PR και τον Δημήτρη στο Technical Support, Ενώνουμε το πάθος μας για την ελευθέρια της έκφρασης, για το  παιχνίδι με τα χρώματα και το fun της Lomography με σκοπό να το μεταδώσουμε και σε άλλους. Έχοντας στο μυαλό μας ένα βασικό κανόνα της Lomography «Don’t think. Just shoot» οργανώνουμε μια σειρά από εκθέσεις όπως η Τριλογία «Water – Air – Earth», parties, donations και συμμετοχές στο meet market. Με αφορμή την έκθεση «Time Machine» που γίνεται στο Βρυσάκι στις αρχές του καλοκαιριού, η Lomography Greece προσκαλείται από το Athens Fringe Festival για να παρουσιάσει το έργο της. Στήνεται το πρώτο Lomowall, ένα μωσαϊκό 7290 φωτογραφιών από Lomographers όλου του κόσμου, με εικόνες που έχουν μόνο χαμόγελα! Στα πλαίσια του Festival, η Lomography Greece παρουσίασε και τα πρώτα workshops από έμπειρους εισηγητές και την τελευταία μέρα του Festival οι συμμετέχοντες έλαβαν τις φωτογραφίες από το Workshop που είχαν συμμετάσχει.

lomography lomography

Ποιο είναι το concept του lomography;
Το concept είναι να επικοινωνείς μέσω της φωτογραφίας, να αισθάνεσαι ωραία και χαλαρά. Μας φτάνει άλλωστε το άγχος που έχουμε σε όλα τα υπόλοιπα. Το concept εμπεριέχει φυσικά να ακολουθείς τους κανόνες της με βασικότερο τον τελευταίο «Μην ανησυχείς για τους κανόνες».

Είναι γενικότερα στην Ελλάδα η τάση ή είναι μόνο στην Αθήνα;
Σε όλη την Ελλάδα ,υπάρχουν Lomographers αλλά στην Αθήνα & Θεσσαλονίκη είναι συγκεντρωμένοι πιο πολλοί.

Οι Έλληνες την αγαπάνε την φωτογραφία ή είναι μόνο πόζεροι;
Φυσικά και την αγαπάνε! Και έχουμε και πολλούς καλούς φωτογράφους με αναγνώριση στο εξωτερικό. Τα ποζέρια υπάρχουν σε όλα τα hobbies άρα και από την φωτογραφία δεν λείπουν.

Το Lomography τι έχει να πει για το instagram;
Το instagram, όπως και η ψηφιακή φωτογραφία, είναι εξαιρετικές εφευρέσεις που βγάζουν φωτογραφίες! Παρόλα αυτά, στην τέχνη δεν υπάρχουν περιορισμοί. Η εφεύρεση της γλυπτικής δεν σταμάτησε τους ανθρώπους από το να ζωγραφίζουν. Υπάρχει χώρος για όλα τα artforms. Και το καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά. Η αναλογική φωτογραφία ποτέ δεν σταμάτησε.

Ποια είναι η αγαπημένη σου lomo;
H colorsplash και η Lca.

Πόσα είδη υπάρχουν;
Σαν είδη μηχανών είναι περίπου 17. Από εκεί και πέρα χρωματισμοί και σχέδια υπάρχουν πολλά, τόσα που σίγουρα θα βρεις κάτι που να ταιριάζει με το style σου. Η Lomography, πέρα από τις μηχανές, διαθέτει και μεγάλη γκάμα φιλμ!
spinner 360 spinner 360-2 spinner 360-3

 

Οργανώνετε events;
Οργανώνουμε εκθέσεις, parties, σεμινάρια και αυτή την περίοδο τρέχουμε το «Lomo For ALL» που ο καθένας μπορεί να “δανειστεί” μια μηχανή  Lomography για 24 ώρες ή 48 ώρες και να ζήσει την εμπειρία του αναλογικού .

Το βλέπεις να προχωράει πολύ προς το εξωτερικό ή και μέσα στην Ελλάδα;
Στο εξωτερικό η κοινότητα είναι πιο μεγάλη, αρά τα πράγματα κινούνται  διαφορετικά.

Μπορεί ο καθένας να γίνει ΛΟΜΟγράφος;
Φυσικά ,δεν έχει παρά να δοκιμάσει. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της Lomography είναι ότι όλες οι μηχανές της είναι πολύ εύχρηστες! Δεν χρειάζεται να έχεις γνώσεις φωτογραφίας, μόνο καλή διάθεση!
attachment (1) attachment (2) attachment lca multi exposure

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τα σημεία πώλησης:

www.lomography.gr
www.facebook.com/LomographyGreece

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Αρχείο Lomography

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag