Ο Βασίλης ασχολείται με το lightpainting, το οποίο ανακάλυψε τυχαία, όταν πήγε να φωτογραφίσει βράδυ σε ένα πάρκο χωρίς φως. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Είναι 23 ετών και έχει σπουδάσει μηχανικός αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και σκαφών αναψυχής. Αυτή την περίοδο σπουδάζει γραφιστική εντύπου και ηλεκτρονικών μέσων και 3D Animation. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, ενώ παράλληλα παρακολουθεί σεμινάρια φωτογραφίας.

Μιλήσαμε μαζί του για να μας δώσει τα φώτα του σχετικά με το lightpainting. «Το lightpainting ή αλλιώς η φωτογράφιση φωτός είναι μια φωτογραφική τεχνική κατά την οποία οι φωτογραφήσεις γίνονται συνήθως είτε την νύχτα είτε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, μετακινώντας χειροκίνητα μια πηγή φωτός (φακός, αναπτήρες, glowsticks, κα.)».

«Η επαφή μου με την φωτογραφία γενικά, προέκυψε τυχαία» λέει. «Ένας γνωστός μου, μου έδωσε την φωτογραφική του μηχανή και τότε ήταν που αποφάσισα να ασχοληθώ. Ξεκίνησα να φωτογραφίζω κυριολεκτικά οτιδήποτε. Έτσι, ένα βράδυ ήμουν με παρέα σε ένα πάρκο χωρίς φώτα, με μόνη φωτεινή πηγή τον φακό από ένα κινητό και έναν αναπτήρα. Είχα δει ήδη πολλές φωτογραφίες τραβηγμένες με την συγκεκριμένη τεχνική και μου είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ρυθμίζοντας λοιπόν κατάλληλα την κάμερα και εκμεταλλευόμενος την απουσία φωτός, τράβηξα την πρώτη μου lightpainting φωτογραφία!».

new4 cirf new7 new5 parania

Ο εξοπλισμός για το lightpainting είναι πολύ απλός. «Και η διαδικασία είναι απλή», εξηγεί ο Βασίλης. «Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια κάμερά, ένα τρίποδο για να μένει σταθερή και οποιαδήποτε πηγή φωτός. Ακόμα και ένας αναπτήρας αρκεί. Αφήνεις το κλείστρο της κάμερας ανοιχτό για 10», 20» ή όσο χρειάζεται για να γράψεις αυτό που θέλεις και είσαι έτοιμος».

Κλείνοντας, ο Βασίλης έκανε και μια ιστορική αναδρομή στο lightpainting το οποίο εφευρέθηκε ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. «Το lightpainting ξεκίνησε όταν ο Étienne-Jules Marey και ο Georges Demeny συναντήθηκαν για πρώτη φορά, καθώς  ο Demeny εγγράφηκε σε ένα μάθημα φυσιολογίας που διδάσκονταν από τον πρώτο. Σύντομα οι δυο τους έγιναν στενοί συνεργάτες.  Το 1889, ο Étienne-Jules Marey τοποθέτησε λαμπτήρες πυρακτώσεως στις αρθρώσεις του βοηθού του, Georges Demeny, καθώς αυτός κινούνταν μπροστά στη κάμερα και δημιούργησε την πρώτη Light-Painting φωτογραφία (ή φυσιογραφία ελληνιστί) γνωστή ως «Pathological Walk From in Front». Η φωτογραφία αυτή φυσικά δεν αποτελεί κάποια καλλιτεχνική απόπειρα. Ωστόσο, το ντοκουμέντο αυτό αποτελεί την πρώτη συνειδητή προσπάθεια στην ιστορία να καταγραφούν τα ίχνη που αφήνει πίσω της μια κινούμενη πηγή φωτός».

Αυτά μας είπε ο Βασίλης και μας «έφτιαξε» και κάτι για το ΓΚΡΕΚΑ.

xz orbbbb orbbb mos2 4511 aaa ggghjghghg new3 skampo soil IMG_5780 IMG_5729 ghghgh fgfg dadsadas

https://www.facebook.com/junkshot42

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Από το αρχείο του Βασίλη