Ένα δώρο για αρχιτέκτονες, κατασκευαστές, διακοσμητές αλλά και για χομπίστες βρίσκεται στη καρδιά της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Μητροπόλεως. Μια ιδέα δύο φίλων που μετουσιώθηκε σε πράξη έπειτα από πολύ μελέτη, όρεξη και εργασία. Ο Χρήστος Κύρου (αρχιτέκτονας) και ο Δήμοσθένης Βαβάτσης (manager) είναι οι ιδρυτές του Make DIY.

Make4

Τι είναι το Make DIY και πώς ξεκίνησε η ιδέα του;
Το Make DIY είναι ένας χώρος, ο οποίος απευθύνεται σε όλα τα δημιουργικά άτομα που έχουν τη διάθεση για κατασκευή και πραγματοποίηση των ιδεών τους. Το πάθος μας για την κατασκευή και η εύρεση ενός χώρου για πειραματισμό μας οδήγησαν στη δημιουργία του. Κάποια στιγμή οι κατασκευές άρχισαν να μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις μας αυξήθηκαν. Έτσι λοιπόν καταλάβαμε ότι πλέον δε χωρούσαμε στο υπόγειο του σπιτιού μας και σε συζητήσεις που είχαμε με φίλους αντιληφθήκαμε οτι πρέπει να βρούμε έναν χώρο να μας φιλοξενήσει. Ένας μέρος στο σημείο που ζούμε, δηλαδή μέσα στην πόλη και όχι κάπου στα περίχωρα, όπου είναι και οι περισσότερες αποθήκες. Η ιδέα αυτή ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι και μετά από πολύ ψάξιμο καταλήξαμε Μητροπόλεως 110. Ένας χώρος που σε μεγάλο βαθμό καλύπτει τις ανάγκες μας.

Τι σημαίνει το DIY (do it yourself) για εσάς;
Οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο μαγαζί έχει φτιαχτεί από τα χέρια μας. Από φίλους και από εμάς. Γενικά είμαστε φαν του DIY. Προτιμούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τα πράγματα, από εμμονή μπορεί να πει κάποιος. Όταν φτιάχνεις κάτι μόνος σου, αυτό το κάτι γίνετε για σένα, είναι custom σε σένα. Είναι στις δικές σου διαστάσεις. Για τις δικές σου ανάγκες. Το DIY είναι μέρος της ζωής μας. Πολλοί είναι αυτοί που φτιάχνουν μόνοι τους πράγματα αναλόγως το χώρο που διαθέτουν και τις ικανότητες που έχουν ή ακόμα και τα εργαλεία που μπορεί να έχουν.

Τι μπορεί να προσφέρει το Make DIY σε κάποιον που θα έρθει πρώτη φορά;
Προηγουμένως έκανα μια αναφορά στον χώρο και στα εργαλεία που μπορεί να έχει κάποιος. Τόσα χρόνια λόγω της εργασίας μας ήμασταν στην συλλογή εργαλείων, αλλά πάντα θέλαμε κάποια παραπάνω. Κάποια πιο επαγγελματικά που θα μας βοηθήσουν σε πιο περίτεχνες κατασκευές, ή ακόμα και σε μεγαλύτερα πρότζεκτ. Αποφασίσαμε λοιπόν ότι αυτός ο χώρος δε θα είναι μόνο θεωρητικός – συνεργατικός, όπου κάποιος έρχεται μας αναπτύσσει την ιδέα του και τον βοηθάμε στο να εξελιχθεί. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να έχει και ένα εργαστήριο, εξοπλισμένο με εργαλεία. Επαγγελματικά και ημιεπαγγελματικά. Τόσο όσο να γίνονται τα προσωπικά μας πρότζεκτ με επαγγελματική ακρίβεια. Σκοπός μας δεν είναι να βγάλουμε παραγωγή. Στο εργαστήριο έχουμε ακριβώς το αντικείμενο που θέλουμε να αποκτήσουμε. Έχουμε την πρωτότυπη μακέτα. Κάτι άλλο που προσφέρει το Make DIY, είναι το prototyping innovation. Κάποιος μπορεί να έρθει με μια αρχική ιδέα την οποία αδυνατεί να πραγματοποιήσει ο ίδιος και αυτή να εξελιχθεί. Με σκίτσα, με ιδέες. Εν συνεχεία μπορούμε να φτιάξουμε το πρωτότυπο το οποίο θα μας οδηγήσει στο να έχουμε ένα business plan για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με κατασκευαστές και να βγει το αντικείμενο στην παραγωγή. Επίσης ο χώρος διατίθεται σε όποιον ενδιαφέρεται να τον χρησιμοποιήσει, με μια μηνιαία συνδρομή, αφού πρώτα εκπαιδευτεί σε όλα τα μηχανήματα. Αναλόγως με τα μηχανήματα που θα κάνει κάποιος χρήση, ορίζεται και η μηνιαία συνδρομή.

Make5

Από ποιους χώρους αποτελείται το Make DIY και ποιοι οι εξοπλισμοί του;
Στον πρώτο όροφο έχουμε τον συνεργατικό χώρο. Κάποιος μπορεί να μεταφέρει το γραφείο του και μπορούμε να του παρέχουμε γραμματειακή υποστήριξη, εκτυπώσεις, και οτιδήποτε θελήσει με μια μηνιαία συνδρομή. Επίσης μπορεί να συμμετέχει σε δημιουργικά πρότζεκτ του Make ή ακόμη και σε workshop. Δε θέλουμε έναν απρόσωπο χώρο. Θέλουμε να δημιουργηθεί μια ομάδα. Τώρα οσον αφορα τον εξοπλισμό του Μake έχουμε τα μηχανήματα χειρός. Εργαλεία που επεξεργάζεσαι ξύλο κατά βάση. Υπάρχει τόρνος και φρέζα, τα οποία μελλοντικά θα συνδέονται με πρόγραμμα software. Έτσι θα μπορείς να χειρίζεσαι τα μηχανήματα μέσω υπολογιστή για μεγαλύτερη ακρίβεια. Υπάρχει επίσης το μηχάνημα κοπής laser και ο τρισδιάστατος εκτυπωτής. Εδώ να σημειώσουμε ότι δε μπορούμε να κόψουμε οποιοδήποτε υλικό μας φέρετε στο laser. Εφόσον εγκριθεί ότι δεν είναι βλαβερό για την υγεία μας τότε θα προχωρήσουμε στο κόψιμο του υλικού. Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής δεν είναι οικιακής χρήσης. Έχει πολύ καλή ανάλυση και μπορεί να εκτυπώνει 24 ώρες το 24ωρο. Το κλειδί στο Make είναι το ότι δεν περιμένουμε να έρθουν 1000 κομμάτια για να ασχοληθούμε. Θέλουμε να πειραματιστούμε. Από την πιο μικρή δουλειά μέχρι την πιο μεγάλη.

Τι προσφέρει το Make στη Θεσσαλονίκη;
Υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες ανθρώπων σε αυτή τη πόλη που απλά έχουν χιλιάδες ιδέες στο κεφάλι τους αλλά ποτέ δεν ξεκίνησαν να τις πραγματοποιούν. Μέσα σε αυτή τη γκρίζα ζώνη, πιστεύουμε πως το Make είναι μια μικρή άνοιξη. Υπάρχουν ομάδες που επικοινωνούν μεταξύ τους και θέλουν να αλλάξουν την πόλη. Είτε σε τεχνολογικό επίπεδο, είτε ο δρόμος μπροστά από το σπίτι. Μιλάμε για την καθημερινότητα μας. Ξεκινάει μια ανοιχτή πρόσκληση με σκοπό να πετύχουμε κάτι μεγαλύτερο. Κάτι που μπορεί να αναδείξει την ίδια την πόλη. Δημιουργούμε μια μικρή κοινότητα μέσα από την οποία ανταλλάσσουμε ιδέες και συνεργαζόμαστε. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ζωντανό οργανισμό, που να δημιουργεί και να γεμίζει κενά. Μελλοντικοί μας στόχοι είναι να αναδείξουμε ανθρώπους και ιδέες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πραγματοποιούμε κάθε μήνα workshops που απευθύνονται σε όλους.

Ποια είναι η μοναδικότητα του χώρου;
Είναι ο συνδυασμός των συνεργατικών χώρων με τα μηχανήματα που αναφέραμε πιο πάνω και την ύπαρξη του μοναδικού εργαστηρίου DIY(do it yourself) στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν διαθέτουμε τον μοναδικό χώρο στην Ελλάδα, στον οποίο μπορείς να δουλέψεις χωρίς να μετακινηθείς. Και δεν ξεφεύγουμε από το επαγγελματικό επίπεδο. Όλα αυτά μαζί με τον συνεργατικό χώρο που καλύπτουν τις δημιουργικές ομάδες και θέλουν να παράξουν ένα αποτέλεσμα. Είτε αυτό λέγετε γραφιστική, είτε βιομηχανικός σχεδιασμός και τα λοιπά. Είναι μια μορφή κάθετης παραγωγής από την ιδέα μέχρι το αποτέλεσμα. Αυτή είναι η μοναδικότητα του Make DIY.

Make3 Make7 Make6 Make8 Make9 Make10 Make11 Make12 Make2

To Make DIY βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως 110.

http://make.gr

Για ένα Σαββατοκύριακο οι BrainProducedMusic κάνουν guest editing στο site του ΓΚΡΕΚΑ.