Ο Χαράλαμπος, ήρθε στην Ελλάδα από την ηλιόλουστη Αμπχαζία, το 1992. Αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με την οικογένειά του λόγω του πολέμου στην περιοχή. Στην Αμπχαζία δούλευε στην Gazprom. Στην Ελλάδα αποφάσισε να ανοίξει το σούπερ μάρκετ, ρισκάροντας πολύ. Η σκληρή δουλειά όμως απέδωσε καρπούς και το Μόσχα είναι σήμερα το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ με ρώσικα προϊόντα στην Αθήνα, και έχει παράρτημα και στη Θεσσαλονίκη. Είναι οικογενειακή επιχείρηση και απασχολεί προσωπικό έξι ατόμων.

Mockba 17 Mockba 16 Mockba 18 Mockba 13
Mockba 22
Mockba 19
Mockba 14

Έχει τεράστια ποικιλία σε είδη, από ποτά και γλυκά μέχρι αλλαντικά και παγωτά. Είναι όλα εισαγόμενα από τη Ρωσία. Η ποιότητα και οι χαμηλές τιμές τους έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών και το σούπερ μάρκετ είναι μονίμως γεμάτο κόσμο. «Δουλεύουμε πολλές ώρες, αλλά έτσι είναι όταν έχεις δική σου επιχείρηση. Η δουλειά πάει καλά. Εντάξει, όπως όλοι έχουμε μία πτώση, αλλά δεν έχουμε παράπονο».

Ο Χαράλαμπος μας λέει ότι στο μαγαζί του δεν έρχονται πολλοί Έλληνες. Αυτοί που έρχονται ή έχουν παντρευτεί με Ρώσους ή είναι απλά περίεργοι να ανακαλύψουν κάτι καινούριο. «Οι Έλληνες λίγο δύσκολα τρώνε τα ρώσικα προϊόντα γιατί είναι πολύ διαφορετικά και κάπως βαριά. Μπαίνουν δειλά και κοιτάζουν και τις περισσότερες φορές αγοράζουν κόκκινο χαβιάρι και καπνιστό σολομό γιατί ξέρουν ότι εμείς το έχουμε πιο φτηνά», λέει. Οι περισσότεροι πελάτες του σούπερ μάρκετ είναι ρωσόφωνοι που ζούνε στην Ελλάδα με τις οικογένειές τους, όπως ο Χαράλαμπος. «Έχω συνηθίσει τη ζωή εδώ και η ζωή εκεί δεν είναι πια η ίδια. Είχα πάει φέτος και τελείως διαφορετικά πλέον, μετά τον πόλεμο έχει μείνει μια πόλη διαλυμένη. Τώρα κάτι αρχίζει να γίνεται και κάπως να βελτιώνεται η κατάσταση. Δεν υπάρχει πλέον και ο κόσμος που ήταν παλιά εκεί», μας λέει με νοσταλγία.

Mockba 26 Mockba 25 Mockba 24 Mockba 23 Mockba 21 Mockba 10 Mockba 11 Mockba 12 Mockba 15 Mockba 09 Mockba 08 Mockba 07 Mockba 06 Mockba 05 Mockba 04 Mockba 03 Mockba 02 Mockba 01 Mockba 20 Mockba 27

Supermarket Μόσχα, Ελ.Βενιζέλου 220, Καλλιθέα, Αθήνα. Τηλ: 2109419883
& Λαγκαδά 16, Βαρδάρη, Θεσσαλονίκη, 2310535798

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογράφιση: Αλέξανδρος Ακρίβος