Σπύρο, παρουσιάσου!
(γέλια) Ονομάζομαι Σπύρος Παναγόπουλος, έχω τελειώσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο, είμαι 26 χρονών και ασχολούμαι με τη μουσική παραγωγή και το djing. Ξεκίνησα δουλεύοντας μόνος μου από το σπίτι και μαθαίνοντας διάφορα προγράμματα. Έπειτα έκανα κάποια σεμινάρια στη SAE και σταδιακά, μαζί με φίλους, άρχισα να γράφω κομμάτια και παράλληλα να εμφανίζομαι ως dj, ερασιτεχνικά από το 2008 και επαγγελματικά τα τελευταία δύο χρόνια, σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας.

Αθηναίος;
Ναι, μένω Παλαιό Φάληρο. Σχεδιάζω όμως να μετακομίσω σύντομα στο κέντρο, στην Πλάκα.

Η Κοινωνιολογία πώς προέκυψε;
Ποτέ δεν ήθελα να ασχοληθώ ποτέ με κλασικές σπουδές. Εμένα οι βλέψεις μου ήταν να πάω σε Μουσικό Λύκειο και να κάνω μουσικές σπουδές. Το μικρόβιο το είχα από μικρός, αντί να έχω παιχνίδια, ήθελα αρμόνιο ή κιθάρα. Ωστόσο, υπήρχε πίεση από τους γονείς, είμαι και πρωτότοκος κι έτσι ασχολήθηκα με την Κοινωνιολογία, η οποία στην πορεία ομολογώ ότι μου άρεσε. Ειδικεύθηκα στην Εγκληματολογία, έκανα πρακτική στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα και τελικά πήρα το πτυχίο μου.

Kissing Strangers 3

Στα 90s που ήσουν πιτσιρίκι, τι άκουγες;
Οι μουσικές μου επιρροές ήταν αρχικά καθαρά ροκ. Η παρέα μου ήταν ροκάδες – είχαμε και μια μπάντα στην οποία έκανα vocals. Ωραίες εποχές! Σταδιακά, άρχισα να κατεβαίνω στο κέντρο και να γνωρίζω άτομα που δούλευαν σε μαγαζιά όπως το Motel, το Luv ή το Plus X και άρχισα να αλλάζω στυλ. Όχι απαραίτητα γιατί άλλαξα παρέες – μάλλον ένιωθα ότι μουσικά αυτό που έκανα δεν ήταν αρκετό, κάποια στιγμή έγκωσα με τη ροκ! Έτσι, προσανατολίστηκα προς τη house, soul και funk σκηνή.

Δεν πιστεύεις όμως ότι ένας χαουζάς DJ που έχει ροκ καταβολές είναι πιο καταρτισμένος;
Ασυζητητί! Το ροκ είναι η βάση όλων. Οι Pink Floyd έχουν βάλει τους πρώτους λίθους για την ηλεκτρονική μουσική.

Θυμάσαι ποιο ήταν το πρώτο CD που αγόρασες;
Των Prodigy, το Music for the Jilted Generation.

Πότε γεννήθηκε το πρότζεκτ Kissing Strangers;
Πριν από 2 χρόνια περίπου. Ήμουν τότε σε μια φάση της ζωής μου στην οποία ήθελα απλά και μόνο να βγαίνω και να ζω εμπειρίες. Δεν ήθελα ούτε να δουλεύω, ούτε να ζω το πρωί. Μόνο να κυκλοφορώ τη νύχτα και να γεμίζω εμπειρίες με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Kissing Strangers 2

Τι περιλάμβαναν αυτές οι εμπειρίες και τι έχεις κρατήσει από τότε;
Ήμουν πάρα πολύ αγρίμι. Είχα και μια παρέα που βρισκόταν στην ίδια φάση και όλο αυτό ήταν για μένα μια καθημερινή περιπέτεια. Ήξερα ότι θα βγω κάθε μέρα και πάντα θα συνέβαινε κάτι. Ακόμα και Δευτέρα, Τρίτη, ποτέ δεν θα πηγαίναμε απλά για ένα ποτό και μετά θα γυρνούσαμε σπίτι. Μπορεί να καταλήγαμε σε κάποιο after, ή σε κάποιο σπίτι κάπου στο κέντρο για καμενιές. Δεν ήμουν τότε με κάποιον άνθρωπο, έβγαινα λοιπόν και φιλούσα ξένους συνέχεια. Γνώριζα κόσμο και έκανα σχέσεις της μιας νύχτας. Άμεσες χημείες που μπορεί να εξελίσσονταν σε κάτι ή να τελείωναν εκείνη τη στιγμή. Αυτό σταδιακά μέσα μου ωρίμασε και εξελίχθηκε σε κάτι πιο βαθύ.

Ανάλυσέ το μου, χρησιμοποιώντας και τις γνώσεις σου από την Κοινωνιολογία.
Στην αρχή, λοιπόν, το πρότζεκτ μου ήταν εντελώς ωμό. Βγαίνεις έξω και φιλάς κόσμο. Στη συνέχεια, συνειδητοποίησα ότι όλες οι ανθρώπινες σχέσεις ξεκινούν φιλώντας ξένους. Δεν μιλάω αποκλειστικά για φιλιά στο στόμα ή γλωσσόφιλα, δεν είναι απαραίτητο αυτή η πράξη να έχει ερωτική χροιά. Μπορεί να γνωρίσεις κάποιον με τον οποίο τελικά θα περάσεις όλη σου τη ζωή μαζί, στην αρχή όμως θα είστε δυο άγνωστοι στον ίδιο χώρο. Μπορεί να δώσετε ένα φιλί σταυρωτά στο μάγουλο και να μείνετε μαζί μέχρι το τέλος. Οι περισσότεροι εκλαμβάνουν το Kissing Strangers ως κάτι πρόστυχο. Δεν είναι , κρύβει έναν ολόκληρο αισθησιασμό και ρομαντισμό. Όλοι ξεκινάμε ως ξένοι. Ακόμα κι έναν συγγενή που δεν έχεις δει ποτέ στη ζωή σου, όταν τον δεις θα τον φιλήσεις σταυρωτά πριν τον γνωρίσεις. Το φιλί είναι μια άμεση αντίδραση μεταξύ ανθρώπων οι οποίοι έρχονται κοντά. Είναι η απαρχή όλων των ανθρώπινων σχέσεων. Έτσι λοιπόν, αυτή την ενέργεια θέλω να μεταφέρω μέσα από τη μουσική μου, να κάνω τους ανθρώπους να φιλιούνται. Στη φωτογράφιση, ας πούμε, δύο από τα παιδιά που συμμετείχαν είναι πρώην. Εγώ τους είδα μετά τα πρώτα λεπτά να βγάζουν πολύ πάθος. Αν τελικά καταφέρουν και είναι ξανά μαζί, θα είναι για μένα η μεγαλύτερη ευχαρίστηση! (Σ.σ. Τελικά τα ξαναβρήκαν).

Kissing Strangers 7

Πώς πιστεύεις ότι η μουσική μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά; Τα είδη παίζουν ρόλο;
Σε αυτή τη φάση, φτιάχνομαι από ένα συνονθύλευμα μουσικών. Κρατάω στοιχεία από όλα τα είδη που έχουν να μου πουν κάτι μέσα από την ιστορία τους, γι’ αυτό και στα σετ μου θα παίξω από ψυχεδέλεια μέχρι τζαζ. Παρότι ο κόσμος με έχει γνωρίσει ως house dj -και φυσικά αγαπώ την ηλεκτρονική μουσική σε όλο το φάσμα της-, γενικά γουστάρω το απρόοπτο. Μου αρέσει το στοιχείο της έκπληξης στη μουσική, πράγμα που ενέχεται και στο κόνσπετ του Kissing Strangers. Όταν φιλάς αγνώστους δεν ξέρεις τι να περιμένεις.

Είσαι μόνος αυτό τον καιρό;
Όχι. Συναισθηματικά έχω δοθεί σε έναν άνθρωπο. Ήμουν για πολύ καιρό μόνος, πράγμα που όπως σου εξήγησα με βοήθησε να αντιληφθώ το πρότζεκτ μου. Και ήρθε η ώρα να ξεσπάσει όλη αυτή η συσσωρευμένη ενέργεια!

Αυτή την περίοδο, ποιο τραγούδι αντιπροσωπεύει για σένα ένα φιλί και ποιο τραγούδι ακούς κάνοντας σεξ;
Το Erotica της Madonna είναι εντελώς κομμάτι σεξ για μένα.

Ένα άλλο, πολύ ερωτικό που είναι κολλημένο στα αυτιά μου είναι το What About This Love από Mr Fingers. Μιλάει για ανολοκλήρωτες σχέσεις, για ανθρώπους που έδωσαν και δεν έλαβαν και άλλα σχετικά. Γράφτηκε τότε που ξεκινούσε η house σκηνή.

http://youtu.be/i98FNk4Wy5s

Πώς είναι διαμορφωμένος ο προσωπικός σου χώρος;
Είμαι μέγιστος φαν της αισθητικής και της ενέργειας. Μπορεί να μπω σε ένα βαγόνι του μετρό και ο κόσμος να με κάνει να αρρωστήσω. Και μόλις βγω και συναντήσω τους κατάλληλους ανθρώπους να βρεθώ στον αέρα. Για το σπίτι μου, δεν με ενδιαφέρει να είναι καλαίσθητο, υπό την ευρέως αποδεκτή έννοια. Θέλω κάτι όμορφο και ενεργειακά θετικό.

Για κάποιο λόγο μου δίνεις την αίσθηση ενός πολύ μοναχικού τύπου.
Είναι αλήθεια. Μου αρέσει να τριγυρνάω μόνος μου, έχω πάει διακοπές μόνος μου, θέλω να βρίσκομαι ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους, να πειραματίζομαι και να γνωρίζω νέες καταστάσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αγαπώ τους φίλους μου. Έχω λίγους φίλους, πάρα πολλούς γνωστούς, τους αγαπάω κι αυτούς, αλλά δεν δένομαι εύκολα. Μου αρέσει να είμαι από δω και από εκεί, βαριέμαι εύκολα. Θέλω πράγματα και ανθρώπους που να μπορούν συνεχώς να με κεντρίζουν. Όλο αυτό μπορείς να το χαρακτηρίσεις και ως μοναχικότητα.

Kissing Strangers 5

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου προορισμοί;
Η Ανάφη που μου ταιριάζει πολύ ενεργειακά και ο Ωροπός στον οποίο έχω ζήσει πολύ αγνά από μικρός.

Ως Αθηναίος, βιώνοντας τις φάσεις του αθηναϊκού clubbing από τις αρχές των 00s μέχρι σήμερα, θέλω να μου αναφερθείς σε κάποιους σταθμούς, έτσι όπως τους έζησες εσύ. Πού πιστεύεις ότι βρισκόμαστε τώρα;
Οι μόδες έχουν αλλάξει πολύ. Παρατηρείται συνεχής μετατόπιση χώρων και κόσμου. Στα 00s υπήρχαν πολύ μεγάλοι χώροι και μαζικό crowd, που δεν ήξερε όμως απαραίτητα τι του γινόταν. Πλέον συμβαίνει το αντίθετο: Μικροί χώροι στους οποίους γίνονται όλα τα πάρτι, αλλά με κόσμο που σταδιακά αντιλαμβάνεται τη μουσική. Σίγουρα έχουν συμβάλει σε αυτό τα social media και η τεχνολογία. Ο κόσμος πια ξέρει μουσική, ξέρει τι θέλει να ακούσει και πού θα το ακούσει. Από τη δική μου εμπειρία, έχω να αναφερθώ σε τρεις σταθμούς: Στο Motel, που το έζησα από τις αρχές μέχρι το τέλος του. Έχω περάσει τρομερές στιγμές εκεί, ήταν σαν σπίτι μου. Στους Amateurboyz που θεωρώ ότι έχουν δώσει τα πιο δυνατά αισθητικά και ενεργειακά πάρτι της πόλης. Είναι μέντορες οι Amatueur και τους λατρεύω, έχω πάρει πολλά ερεθίσματα από εκείνους και στη μουσική μου και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργώ δημιουργικά. Και θα πω και το six d.o.g.s. που αυτή τη στιγμή διατηρεί την πιο δυνατή underground κοινότητα και οτιδήποτε γίνεται εκεί είναι τουλάχιστον προσεγμένο. Το d.o.g.s. κρατάει τα ηνία στη νυχτερινή downtown Αθήνα.

Kissing Strangers 6

Ποια είναι τα συστατικά ενός επιτυχημένου πάρτι σήμερα;
Η ατμόσφαιρα, που πάνω απ’ όλα θρέφει και εμένα και τον κόσμο. Επίσης, η σωστή αναλογία ατόμων – και δεν το λέω ελιτιστικά, αλλά με την έννοια να παρευρίσκονται τα σωστά άτομα που θα δημιουργήσουν τη σωστή ατμόσφαιρα. Και τρίτον, το αλκοόλ, η θετική ενέργεια, τα drugs, ξέρω ’γω; Όλα αυτά είναι τα μαξιλάρια που θα απογειώσουν το πάρτι. Τα θεμέλια παραμένουν η ατμόσφαιρα και η αισθητική!

Εκτός από το Kissings Strangers, είσαι μέλος και σε ένα άλλο κοινό πρότζεκτ, τους Eggs & Bacon.

Αυτό προέκυψε μετά την περίοδο που σου εξιστόρησα πριν. Τα άλλα δύο παιδιά των Eggs & Bacon, ο Panos Lilis και ο Niadoka είναι πολύ πετυχημένοι σε αυτό που κάνουν και είπαμε ως φίλοι να ξεκινήσουμε μια εντελώς χύμα κατάσταση. Να κάνουμε μια δυο φορές το μήνα κάποιο πάρτι και όπως περνάμε εμείς καλά να το μεταφέρουμε στον κόσμο.

Τι ετοιμάζεις σε επίπεδο παραγωγής;
Ως τώρα έφτιαχνα εντελώς DIY κομμάτια που τα ανέβαζα στο soundcloud. Τώρα θα κυκλοφορήσω δύο tracks μου στην Just Gazing Records. Είναι το Bedroom Window που έγραψα πρόσφατα και το παλιότερο Midnight Caravan στο οποίο κάναμε re-mastering με τον Sillyboy.

Το προηγούμενο Σάββατο πήρες μέρος στο μεγάλο πάρτι που έγινε στο Ρομάντσο για την ενίσχυση του Athens Pride. Πώς ήταν η εμπειρία;
Ήταν μια εθελοντική υποστήριξη ώστε να μαζευτούν έσοδα για το φεστιβάλ. Η βραδιά ήταν μοναδική και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το σετ που παρουσίασα νομίζω ότι είχε ανταπόκριση, ο κόσμος χόρευε και το συναίσθημα που έλαβα βλέποντας μια τόσο cool ατμόσφαιρα ήταν πολύ όμορφο. Έτσι ακριβώς θα έπρεπε να είναι και στην κοινωνία. Γουστάρω πολύ το Pride και αγαπώ τους συντελεστές του, είναι γροθιά στην ελληνική κοινωνία και στα φαινόμενα ομοφοβίας και σεξισμού που βλέπουμε καθημερινά. Πρέπει πρωτίστως εμείς, ως άνθρωποι που ασχολούμαστε με τα καλλιτεχνικά, να στηρίζουμε τέτοιες ενέργειες. Στρέιτ, γκέι, δεν έχει καμία σημασία… Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, για μένα, η LGBT κοινότητα είναι οι πιο «μπροστά» άνθρωποι. Όταν έχεις μια Πάολα, που είναι πλέον ένας διαδικτυακός αντάρτης και έχει τέτοια ακτιβιστική δράση στο ενεργητικό της, ένα gay community που ενεργοποιείται συνεχώς και όλα τα δρώμενα της Αθήνας στηρίζονται αισθητικά και καλλιτεχνικά από άτομα αυτής της κοινότητας, ποιον θα στηρίξεις; Θέλω να είμαι part of it! Εξάλλου, εγώ αγαπώ τους ανοιχτούς ανθρώπους και οι γκέι είναι εκ των πραγμάτων ανοιχτοί προς όλους, δεν τους νοιάζει τι κάνεις στο κρεβάτι σου.

Κλείνοντας, θέλω να μου πεις πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια.
Θα ήθελα να έχω γυρίσει όλο τον κόσμο για να ανοίξει το μυαλό μου, αλλά να μένω εδώ στην Αθήνα, ιδανικά σε ένα νεοκλασικό στην Πλάκα (γέλια). Η ενέργεια που λαμβάνω κάθε φορά που κοιτάω την Ακρόπολη δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Θα ήθελα να κάνω επιλεκτικά πάρτι με ανθρώπους που αγαπώ και σέβομαι και να έχω ένα μπαράκι κάπου στο κέντρο, που αργότερα να μπορούσε κάποιος να το μεταφέρει με ένα ελικόπτερο σε ένα νησί! Χαλαρό, με ωραία ποτά, να γουστάρει ο κόσμος. Έναν δικό μου χώρο που να τον αγαπώ και μέσα στον οποίο να λαμβάνω φρέσκα πράγματα και να τα μεταλαμπαδεύω. Θέλω να δουλέψω εδώ, η Αθήνα μας έχει ανάγκη. Ο κόσμος της είναι το χώμα στο οποίο βάζουμε σπόρια. Κάποια στιγμή θα ανθίσει και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ όμορφο. Θέλω να συμβάλω σε αυτό!

Kissing Strangers 8

Κείμενο: Αλέξανδρος Διακοσάββας
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Info
Ο Kissing Strangers εμφανίζεται στο Cantina Social (Λεωκορίου 6, Αθήνα, 210 3251668) τις τρεις πρώτες Πέμπτες και την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα. Αυτή την Παρασκευή 14 Μαρτίου καταλαμβάνει μαζί με τους Eggs & Bacon τα decks του Komma Bar (Μαυροκορδάτου 4, Αθήνα, 210 3814144). Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στην Gallery του six d.o.g.s. (Αβραμιώτου 6-8, Αθήνα, 210 3210510). Ευχαριστούμε θερμά το He-m-n-oid project και την έκθεση Vision(s) που αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για το κόνσεπτ