Ο Cacao Rocks και ο This is Opium μετά από χρόνια στην street art, συνεργάζονται και παρουσιάζουν τα έργα τους σε μία έκθεση που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 27 Μαρτίου. Είναι η πρώτη τους «σοβαρή» έκθεση και μέσα από αυτήν θέλουν να μιλήσουν για τις κοινές τους εμπειρίες και να ζήσουν καινούριες. Συναντήσαμε τον Cacao Rocks και μας μίλησε για τη συνεργασία με τον This is Opium, για το γκραφίτι και τα μελλοντικά του σχέδια.

Cacao Rocks & Opium 5

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;
Γνωριστήκαμε με τον Opium πριν από δύο χρόνια, λίγο πριν πάω φαντάρος, και από τότε είχαμε πει να κάνουμε κάτι μαζί. Όταν τέλειωσα τον στρατό ξεκινήσαμε να δουλεύουμε και είχαμε πολλές ιδέες. Ο Μάικ είχε πάει στην Ινδία όσο έλειπα και σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Εκείνη την εποχή είχα διαβάσει ένα μυθιστόρημα του Βολταίρου, το Zadig, και η ιστορία του που εξελίσσεται στην Αρχαία Βαβυλωνία έχει αρκετά στοιχεία ανατολής και έτσι μπλέξαμε τις αναμνήσεις του Μάικ από την Ινδία με τις δικές μου αναφορές από το βιβλίο. Το βιβλίο μου άρεσε πολύ, είχε πολύ ωραίες εικόνες. Είναι ένα παραμυθάκι ουσιαστικά, που διαβάζεται πολύ ευχάριστα. Περιγράφει έναν τύπο που προσπαθεί να βρει την ευτυχία -όπως όλοι μας νομίζω. Περνάει από διάφορες περιπέτειες, ψάχνει την ευτυχία στα λεφτά, στις γυναίκες, στη σοφία και τελικά την βρίσκει στην αγάπη. Τα έργα μας είναι συνεργατικά, ζωγραφίζουμε στον καμβά. Η έκθεση έχει και ακουαρέλες του Opium, που είναι ένα ημερολόγιο από το ταξίδι του στην Ινδία.

Το στυλ σας είναι διαφορετικό;
Η αλήθεια είναι ότι το στυλ μας είναι αρκετά παρόμοιο. Στους πίνακες μπορεί να μην καταλάβεις τι έκανα εγώ και τι έχει κάνει ο Opium.

9 Moabdar 50x60cm acrylics on canvas

Πότε ξεκίνησες να σχεδιάζεις στο δρόμο;
Ξεκίνησα από πιτσιρικάς, 12 χρονών. Ήταν της μόδας τότε. Ψιλοκαγκουριά κιόλας. Εντάξει, ήταν ένας τρόπος έκφρασης, αλλά περισσότερο φιγούρα κάναμε. Παλιά πετύχαινε, τώρα όχι και τόσο. Τώρα το γκραφίτι έχει γίνει mainstream. Δεν μου αρέσει πια, αν και κάνω ακόμη, πολύ. Νομίζω πως δεν έχει να προσφέρει κάτι, είναι κάπως διακοσμητικό.

Γιατί επιλέξατε να περάσετε από την street art στην γκαλερί;
Σε μία έκθεση μπορείς να εκφράσεις πιο ολοκληρωμένα τη δουλειά σου. Μπορείς να πεις περισσότερα πράγματα από ό,τι στο δρόμο. Στο δρόμο δεν έχεις το χρόνο, δεν έχεις τα μέσα. Ο πίνακας σου μένει και σαν αντικείμενο, ενώ τα έργα στο δρόμο έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Σίγουρα θα σβηστούν κάποια στιγμή.

Ζεις από την τέχνη σου;
Προσπαθώ να ζήσω από αυτό. Τον τελευταίο χρόνο τα καταφέρνω. Δύσκολα, βέβαια. Είναι πιο δύσκολο από το να έχεις μία κανονική δουλειά. Το μόνο καλό είναι ότι έχεις ελεύθερο ωράριο. Αλλά στο τέλος καταλήγεις να κάνεις μόνο αυτό και να μην έχεις ποτέ ελεύθερο χρόνο.

Cacao Rocks & Opium 2 8 La Jalousie 125x215cm acrylics and spray-paint on canvas (framed) 1 Le Borgne 140x90 cm acrylics spray-paint and watercolors on canvas GÇ£a trip in KasolGÇ¥30x40cm watercolors and ink on paper

Πού μεγάλωσες ;
Είμαι από την Κέρκυρα, δεν πηγαίνω συχνά. Θα πάω αυτό το Πάσχα μάλλον. Στην Κέρκυρα ξεκίνησα να κάνω γκραφίτι. Όταν ξεκίνησα δεν είχε τίποτα άλλο εκεί. Θυμάμαι μόνο σε ένα σχολείο ο καθηγητής των καλλιτεχνικών είχε βάψει στον τοίχο του σχολείου με τεράστια γράμματα τη λέξη Graffiti. Πλάκα είχε αυτό. Τώρα όμως κάνουνε πολύ γκραφίτι και skate. Έχουνε μία καλή σκηνή.

Πώς ήταν να μεγαλώνεις στην Κέρκυρα;
Πολύ ωραία ήταν η ζωή στην Κέρκυρα. Πέρασα ωραία παιδικά χρόνια. Είχαμε ζωάκια, τριγυρνάγαμε με παπάκια, κάναμε surf, ήταν ωραία φάση.

Θα μπορούσες να κάνεις κάτι άλλο εκτός από το ζωγραφίζεις;
Θα ήθελα να γυρίσω μία ταινία με θέμα τον παγανισμό. Και κουκλοθέατρο θα ήθελα να κάνω. Παλιά δούλευα σε κανονικές δουλειές. Έχω δουλέψει πιτσαδόρος, καθηγητής Γαλλικών, σε ρουχάδικο, έχω κάνει διάφορες δουλειές που μπορεί να κάνει ένας φοιτητής. Γενικά κάνω διάφορα, προσπαθώ να ανακαλύψω τον κόσμο.

Cacao Rocks & Opium 4

Την Πέμπτη 27 Μαρτίου στις 20:00 εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής των Cacao Rocks και This Ιs Οpium με τίτλο ZADIG. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου.
SARRI 12 GALLERY, Σαρρή 12 Ψυρρή
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Κυριακή 12:00-17:00

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος