O Χρήστος Σοβισλής κατάγεται από ένα χωριό της Φλώρινας και έχει καταφέρει μόλις στα είκοσί του χρόνια να εντυπωσιάσει πολύ κόσμο με τις φωτογραφίες του. Είτε κάνει πορτρέτα είτε υπερρεαλιστικές φωτογραφίες, το σίγουρο είναι ότι αυτός ο φωτογράφος έχει μέλλον.

«Γενικά, πάντα μου άρεσε να βγάζω φωτογραφίες όποτε είχα την ευκαιρία» λέει ο Χρήστος. «Το 2010 που τέλειωσα το λύκειο, πήγα στο ΕΠΑΣ Φλώρινας και δούλεψα για οχτώ μήνες στην ΔΕΗ. Τρία χρόνια αργότερα κέρδισα μια υποτροφία σε διαγωνισμό και έτσι σπουδάζω φωτογραφία και video art».

16 02 15 14

Για τον Χρήστο η σχέση με την φωτογραφία ξεκίνησε σε μικρή ηλικία και κάπως τυχαία. Λίγο η φωτογραφική μηχανή της αδερφής του, λίγο η ανάγκη εκτόνωσης, η φωτογραφία τον μάγεψε και αποφάσισε να μην τον αφήσει ήσυχο. «Συστηματικά άρχισα να ασχολούμαι με την φωτογραφία από το 2009 όταν βρέθηκα τυχαία σε μία φωτογραφική ομάδα. Εκεί έμαθα κάποια βασικά πράγματα και συμμετείχα σε κάποιες εκθέσεις. Τον τελευταίο καιρό είμαι μέλος της ομάδας «Photo Essence», της οποίας αποτελώ και ιδρυτικό μέλος. Η πρώτη φωτογραφική μηχανή που κράτησα στα χέρια μου -σε αρκετά μικρή ηλικία- ήταν μια αναλογική Nikon της αδερφής μου, με την οποία είχα και την πρώτη μου φωτογραφική εμπειρία. Αργότερα, αγόρασα μια compact μηχανή και πλέον έχω μια DSLR που δεν αποχωρίζομαι ποτέ».

«Για μένα η φωτογραφία αποτελεί ένα μέσο εκτόνωσης και καλλιτεχνικής έκφρασης των συναισθημάτων μου» εξηγεί ο Χρήστος. «Με βοηθάει να ξεφεύγω από τα προβλήματα, την ρουτίνα της καθημερινότητας και μπορώ να «χάνομαι» με τις ώρες φωτογραφίζοντας ή επεξεργάζοντας την δουλειά μου, όπως επίσης και εξερευνώντας διάφορα φωτογραφικά site. Αν έπρεπε να διαλέξω έναν αγαπημένο φωτογράφο, νομίζω πως θα διάλεγα τον Gregory Crewdson. Οι φωτογραφίες του είναι πολύ ατμοσφαιρικές, περίτεχνες και διαφορετικές και πάντα με μια δόση μυστηρίου. Φωτογραφίες που θα έλεγε κανείς ότι μοιάζουν περισσότερο με κινηματογραφικές σκηνές! Μου αρέσει πολύ και η δουλειά της Brooke Shaden και της Francesca Woodman».

00 08 07 06

Μιλώντας για δημιουργικότητα και έμπνευση, ο Χρήστος πιστεύει πως πιο πολύ τον εμπνέουν η μουσική, η ποίηση και τα όνειρα. «Μου αρέσει κυρίως η conceptual φωτογραφία και οι ‘σκοτεινές’ φωτογραφίες. Θα έλεγα πως έχουν μία ατμόσφαιρα μυστήριου, πολλές φορές και τρόμου, ανάλογα με το τί έχω στο μυαλό μου. Καμία φορά όμως δεν υπάρχει έμπνευση. Έχουν περάσει μήνες ολόκληροι χωρίς να έχω φωτογραφίσει. Δεν γίνεται να έχεις πάντα την ίδια έμπνευση -κάτι που συμβαίνει με όλες τις τέχνες. Το σημαντικό είναι πως, αργά ή γρήγορα, πάντα «επιστρέφω» γεμάτος όρεξη με νέες ιδέες για φωτογραφίες και βίντεο.
Όνειρό μου είναι να καταφέρω κάποια στιγμή να εργαστώ στο χώρο του κινηματογράφου ως διευθυντής φωτογραφίας».

Ο Χρήστος κλείνοντας, μου είπε πως η αγαπημένη του πόλη στον κόσμο είναι η Bruges του Βελγίου, αν και δεν την έχει επισκεφθεί ακόμα. «Είναι μια πόλη πολύ γραφική, και έχει διατηρηθεί τόσο που μοιάζει σαν ένα ταξίδι στο παρελθόν. Και φυσικά, είναι το τέλειο σκηνικό για φωτογραφίσεις».

13 12 11 10 09 04 05 06 01

https://500px.com/XristosSovislis
https://www.facebook.com/pages/Chris-Sovislis-Photography/1442649589315254

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Χρήστος Σοβισλής

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag